Eξέλιξη της Μουσικής 4
Ετρουρια
Η μουσικη των Ετρουσκων των οποιων ο πολιτισμος ανθησε στην κεντρικη κυριως Ιταλια απο τον 8ο ως τον 1ο αιωνα πχ, ειναι γνωστη μονο απο τα εργα των Ελληνων και Ρωμαιων συγγραφεων αλλα και απο την ιδια τους την τεχνη. Σωζονται ετρουσκικες αναπαραστασεις με θεμα τη μουσικη.
Η μουσικη ηταν κατι που απολαμβαναν. Τα οργανα τους εμοιαζαν με των Ελληνων αλλα χρησιμοποιουσαν πιο συχνα το διπλο αυλο και διαφορους τυπους τρομπετων και κερατων. Η Ετρουσκικη μουσικη ειναι περισσοτερο οργανικη παρα φωνητικη.
Ρωμη
Η μουσικη της Ρωμης θεωρειται απο πολλους μουσικολογους μουσικη μικρης σημασιας, παρολαυτα κατειχε σημαντικη θεση στη ρωμαικη κοινωνια καθως πολλες απο τις τελετες απαιτουσαν καποια μουσικη παρασταση. Μαλιστα οι μουσικοι της Ρωμης ηταν οργανωμενοι σε αναγνωρισμενα επαγγελματικα σωματεια παρα τη χαμηλη κοινωνικη τους καταγωγη.
Απο τα τελη του 1ου αιωνα πχ εως το 2ο αιωνα πχ η λαικη ψυχαγωγια των Ρωμαιων στηριζοταν σε εμφανισεις Ελληνων η Αιγυπτιων μουσικων στις γιορτες τους.
Αντιθετως ομως με τους Ελληνες οι Ρωμαιοι εδιναν μικρη σημασια στη μουσικη ως εκπαιδευτικο μεσο.
Σημειωση 1: O ρωμαικος πολιτισμος περιορισε τον τεραστιο μουσικο πολιτισμο τον οποιο δανειστηκε απο την ανατολικη Μεσογειο και ιδιαιτερα απο απο την Ελλαδα. Οι Ρωμαιοι κατηργησαν τη χρωματικη και εναρμονια κλιμακα του ελληνικου συστηματος και κρατησαν μονο τη διατονικη κλιμακα (7-τονικη). Στο νεο ρωμαικο μετρο η εμφαση δινεται στον τονισμο και οχι στις χρονικες αξιες.