Ξύλινα Σπαθιά

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικό

ESPADAS DE MADERA

Από τη Νάνσυ Μανδάλτση/2004

Αν ο Παυλίδης το 1993 -αφήνοντας πίσω του την τρίχρονη παριζιάνικη φιλοξενία- αποφάσιζε να εγκατασταθεί στo Πάλμα Ντε Μαγιόρκα ή ακόμη και στη Βαρκελώνη ή τη Βαλέντια, θα συναλλάσσονταν με πεσέτες, δεν θα 'πινε μονάχα λουλούδια από καιρό πεθαμένα και θα 'χε σχηματίσει τους ESPADAS DE MADERA και όχι Τα Ξύλινα Σπαθιά. Αν έτσι είχε τότε γραφτεί η ιστορία, στη χώρα μας τα play lists των ραδιοφωνικών εκπομπών και τα πικάπ των ροκ στεκιών θα είχαν στερηθεί πολλά κορυφαία τραγούδια....Το ακροατήριο της ελληνικής ροκ σκηνής ζητώντας να αναπληρώσει τα κενά της απουσίας των 8 σχεδόν δίσκων του Παυλίδη, θα γίνονταν περισσότερο απαιτητικό από γκρουπ σαν τους ΤΡΥΠΕΣ, ΜΑΣΚΕΣ, ΚΡΙΝΑ, ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ...Το γεγονός λοιπόν του ότι επέλεξε ο Παυλίδης με τη λήξη της αυτοεξορίας του, να πάει από κει πού 'ρθε, να επιστρέψει και να μεγαλουργήσει στην ελληνική ροκ σκηνή και όχι στην ισπανική ή την πορτογαλική, λειτούργησε βελτιωτικά σε πολλούς τομείς της underground μουσικής και κουλτούρας. Οργάνωσε χωρίς καθυστέρηση και λειτούργησε μέχρι πριν ένα χρόνο περίπου, τη μπάντα που ηχογράφησε και ερμήνευσε τα 5 από τα 10 καλύτερα τραγούδια της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας. Δημιούργησε ένα γκρουπ το οποίο απέκτησε οπαδούς φανατικούς, πούλησε δίσκους που κατά χιλιάδες ξεπερνούσαν τις αντίστοιχες αλλοδαπών συγκροτημάτων, διασημότερων των ΣΠΑΘΙΩΝ. Ντεμπούτο για το γκρουπ, με ημερομηνία κυκλοφορίας την 17η του Δεκέμβρη του 93, ήταν το LP ΞΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με πενταμελή της μπάντας σύνθεση αφού ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΡΩΣΣΟΠΟΥΛΟΣ (εφευρέτης των Αβάφτυστων Μικρών Δρυοκολαπτών) είχε μια ουσιαστική συμμετοχή στο γκρουπ και στο δίσκο που για κάποιους δικούς τους λόγους, έληξε πολύ σύντομα. Η κυκλοφορία βγήκε στην αγορά από την Σαλονικιά Ano Kato rec. η οποία αν σωστά θυμάμαι, είχε δώσει την επόμενη χρονιά video clip του ομώνυμου του δίσκου τραγουδιού, σε τηλεοπτικά κανάλια της πόλης.

Πρώτη επίσημη εμφάνιση της μπάντας συνέβη τις απόκριες του 94. ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΡΤΗ με τους Citizen Kane για υποστήριξη(;) εμφανίζονται στο STUFF της Σαλονίκης όπου ο βιαστικός ή κακοπληρωμένος ηχολήπτης τους γειώνει προτού ακόμη φτάσει να ολοκληρωθεί το αναγκαστικά τελευταίο τραγούδι της εμφάνισης τους, ενώ μαζί τους πάνω στην σκηνή βρισκόταν ήδη οι γυμνόστηθες του καταστήματος χορεύτριες, οι οποίες βιάστηκαν τόσο να τόσο να ξεκινήσουν το χορευτικό τους γαϊτανάκι αφού η ώρα κόντευε τις τρεις...κι ίσως να ήταν σχολασμένες απ΄ τις δύο….

Το έτος 1995 βρίσκεται στο 12ο μήνα του και το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος με το μακρύ τίτλο ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ βγήκε στην αγορά από εταιρεία πολυεθνική, τη Virgin. Τα ΣΠΑΘΙΑ έγιναν μόδα πανελλαδική με τούτο το δίσκο, ενεργοποιώντας χωρίς τη θέληση τους την ποιοτική κατρακύλα στις δισκοκυκλοφορίες των πολυεθνικών, που αφορούσαν συγκροτήματα που έμοιαζαν να προέρχονται από ανεξάρτητοι κύκλους. Το Μάη του 97, ο τρίτος δίσκος τους με τίτλο ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ έχει κάποιες χιλιάδες προπαραγγελιών στα ελληνικά δισκοπωλεία. Τραγούδια τόνων χαμηλών, στα οποία δεν μας είχαν μέχρι τότε συνηθίσει. ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΡΙΑ ρίχνουν στην αγορά δυο χρόνια κι ένα μήνα μετά. Κατά τα τότε λεγόμενα το εν λόγω ΕΡ αποτελούσε προπομπό του ολοκληρωμένου τέταρτου δίσκου τους με τίτλο ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ που έσκασε μύτη κατά την 25η του Σεπτέμβρη, ημέρα του ναυαγίου του ΣΑΜΙΝΑ. Το ίδιο έτος ο Βασίλης Γκουνταρούλης, ο πληκτράς της μπάντας, με την συμπαράσταση της VIRGIN έκανε μια μοναχική, συνθετικά αδιάφορη 10τράγουδη ηλεκτρονική βόλτα στ αυτιά μας. Έδωσαν συναυλίες στην Αγγλία, συνεντεύξεις στην Ελλάδα, εμφανίστηκαν πριν απ την συναυλία των ROLLING STONES στην Αθήνα, κυκλοφόρησαν LIVE άλμπουμ στα τέλη του 2003, διασκέδασαν, ταξίδεψαν, ήπιαν και χόρεψαν, δεν πρόλαβαν να κάνουν όνειρα γιατί τα είχαν ήδη πραγματοποιήσει, άντεξαν, μίσησαν κι ερωτεύτηκαν, έκλαψαν γέλασαν και χώρισαν.Δισκογραφία

1993 Ξεσσαλονίκη

1993 Ξεσσαλονίκη
 1. Αφού σου το'πα
 2. Ερώτηση κλειδί
 3. Ξεσσαλονίκη
 4. Ο καβαλάρης του τρόμου
 5. Το νερό που κυλάει
 6. Πουλιά 1
 7. Ο βασιλιάς της σκόνης
 8. Αδρεναλίνη
 9. Τραίνο φάντασμα
 10. Σιωπή
 11. Πουλιά 2
 12. Ρόδες
 13. Λόλα
 14. Το νερό που κυλάει


1995 Πέρα απ' τις πόλεις της ασφάλτου

1995 Πέρα απ' τις πόλεις της ασφάλτου
 1. Λυωμένο παγωτό
 2. Ρίτα
 3. Ο εξορκιστής
 4. Ό,τι θές εσύ
 5. Φωτιά στο λιμάνι
 6. Ατλαντίς
 7. Ο Κάιν
 8. Μη ρωτάς
 9. Οι συμμορίες της ασφάλτου
 10. Μη ρωτάς (Remix 2)1997 Μια ματιά σαν βροχή

1997 Μια ματιά σαν βροχή
 1. Ρομπότ
 2. Το καράβι
 3. Ζεστός αέρας
 4. Έχεις ξανάρθει εδώ
 5. Βροχοποιός
 6. Δεν έχει τέλος
 7. Ένα παράξενο τραγούδι
 8. Στο βράχο
 9. Μόνο αυτό
 10. Αλλάζει πρόσωπα η θλίψη1999 Τροφή για τη θηρία

1999 Τροφή για τη θηρία
 1. Τροφή για τα θηρία
 2. Διαστημόπλοια
 3. Τώρα αρχίζω και θυμάμαι
 4. Χάθηκα

2000 Ένας κύκλος στον αέρα

2000 Ένας κύκλος στον αέρα
 1. Η τελευταία φορά
 2. Πάρε με μαζί σου
 3. Στο νότο
 4. Τι περιμένουν
 5. Ο ναυαγός
 6. Κοιτάζω τα σπίτια
 7. Σαν εσένα
 8. Πρέπει να έρθεις
 9. Χάρτινος ουρανός
 10. Οι δαίμονες2003 Live

2003 Live
 1. Ατλαντίς
 2. Ρίτα
 3. Ένα παράξενο τραγούδι
 4. Ρόδες
 5. Τι περιμένουν
 6. Τα πουλιά
 7. Σαν εσένα
 8. Γκράντ Οτέλ
 9. Στο βράχο
 10. Τώρα αρχίζω και θυμάμαι
 11. Δεν έχει τέλος
 12. Τραίνο φάντασμα
 13. Πάρε με μαζί σου
 14. Αδρεναλίνη
 15. Κοιτάζω τα σπίτια2005 The Best Of

 1. Λιωμένο Παγωτό
 2. Ρίτα
 3. Φωτιά στο Λιμάνι
 4. Ατλαντίς
 5. Ο Βασιλιάς της Σκόνης
 6. Βροχοποιός
 7. Ένα Παράξενο Τραγούδι
 8. Κοιτάζω τα Σπίτια
 9. Η Τελευταία Φορά
 10. Γκραντ Οτέλ (LIVE)
 11. Αδρεναλίνη
 12. Πάρε με Μαζί σου
 13. Αλλάζει Προσωπα η Θλίψη
 14. Τροφή για τα Θηρία
 15. Διαστημόπλοια
 16. Σαν Εσένα
 17. Wooden Sword

Σύνδεσμοι

http://www.infowonders.gr/xilinaspathia/main.htm

Αναζήτηση στίχων, ακκόρντων & tabs για τα Ξύλινα Σπαθιά στο kithara.gr

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη