Λωξάντρα

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

--Steisy 22:44, 3 Μαρτίου 2007 (CET)σΤέΙσΥ_07 Το μουσικό σχήμα ΛΩΞΑΝΤΡΑ σχηματίστηκε στην Θεσσαλονίκη από τους Δημήτρη Βασιλειάδη και Λουκά Μεταξά το 1997.

Αντικείμενο της ενασχόλησης τους είναι η μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα έχουν ασχοληθεί με την μελέτη, έρευνα και εκτέλεση κυρίως της αστικής μουσικής παράδοσης των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αλλά και με την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, τη δημοτική μουσική της Ελλάδας, καθώς και με την κλασική Οθωμανική και την νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας. Τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητά τους έχει επεκταθεί και στους ήχους του αραβικού κόσμου και στα μουσικά ιδιώματα του Καυκάσου και των Βαλκανίων .

 Είτε σαν σχήμα είτε σαν μονάδες τα μέλη της ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ έχουν

συνεργαστεί σε συναυλίες, δισκογραφία και εμφανίσεις με σημαντικούς έλληνες και ξένους μουσικούς μεταξύ των οποίων και οι Kudsi Erguner, Ross Daly, Ziad Rajab, Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Καριοφύλης Δοϊτσίδης, Νίκος Σαραγούδας, Χρήστος Τσιαμούλης, Νίκος Κηπουργός, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Σόλων Λέκκας.

 Έχει ήδη κυκλοφορήσει η πρώτη δισκογραφική τους δουλειά με τραγούδια των Ρωμιών της Σμύρνης και της Πόλης -όπως αυτά παίζονταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα- και μουσικές των Τσιγγάνων της Αν. Θράκης, με τίτλο:«Σχεδόν όπως  παλιά»
  
 Τη ΛΩΞΑΝΤΡΑ αποτελούν οι: 

Δημήτρης Βασιλειάδης - κανονάκι, Πρόδρομος Mπακλατζής - βιολί, Λουκάς Μεταξάς - κρουστά, Νίκος Αγγούσης – Δοϊτσίδης-κλαρίνο, Δημήτρης Παναγούλιας - κρουστά, Κυριάκος Ταπάκης - μπάσο.

 Στο CD «Σχεδόν όπως  παλιά», τραγούδησε ο τραγουδιστής και

καθηγητής Παραδοσιακού τραγουδιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παναγιώτης Δρακόπουλος και η τραγουδίστρια από τον Καύκασο Ira Kritarachova.

 Βασικός  συνεργάτης του σχήματος είναι ο τεχνικός ήχου Λεωνίδας 

Παλάσκας.

Στα επόμενα σχέδια της ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ περιλαμβάνονται δύο δίσκοι με μουσικές της ευρύτερης Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά και δικές τους συνθετικές προτάσεις.

Επικοινωνία: loxandra_pr@yahoo.gr

ΛΩΞΑΝΤΡΑ

Ιστότοπος του συγκροτήματος "Λωξάντρα"

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη