Κανελλάτου Βιβή

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικό

Η Βιβή Κανελλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Μουσικολογία με κατεύθυνση τον ελληνικό λαϊκό μουσικό πολιτισμό και με ειδικότητα το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδημα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής T.Λ.Π.Μ. στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Κ.Ε.Ε.Λ. στο τμήμα του αρχείου της Εθνικής Μουσικής Συλλογής. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είναι στον επιστημονικό κλάδο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίαςστο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας.

Η μουσική πορεία της ξεκινάει από νεαρή ηλικία με σπουδές στην κλασσική κιθάρα, στα ανώτερα θεωρητικά της δυτικής μουσικής και στην κλασσική μονωδία. Η ενασχόλησή της με την ελληνική παραδοσιακή μουσική ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και υποστηρίζεται από μαθήματα εκμάθησης Βυζαντινής Ψαλτικής και Παρασημαντικής. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά με δασκάλους της τους Νέστορα Δρούγκα, Ανδρέα Παππά και Λευτέρη Παύλου και με το λαούτο με δασκάλους της τους Χρήστο Ζώτο, Δημήτρη Μυστακίδη και Πάρι Περισυνάκη.

Η πρώτη της καλλιτεχνική επαφή ήταν στο πλαίσιο παραδοσιακών ομάδων τραγουδιού, φωνητικών πολυφωνικών σχημάτων και μουσικών ομάδων ελληνικού παραδοσιακού ρεπερτορίου. Έχει διατελέσει μόνιμο μέλος χορωδιών παραδοσιακού τραγουδιού υπό τη διεύθυνση των Βαγγέλη Κώτσου στο «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη» και Μιχάλη Καλλιοντζίδη στον πολιτισμικό φορέα «Μουσική Στέγη». Επίσης, έχει συμμετάσχει ως βασικό μέλος στα φωνητικά σύνολα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού «Πολυφωνικό της Ηπείρου» και «Χαονία». Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σύνολα «Αυραγόνιος» και «Ελλήνων Κύκλοι» και έχει συμμετοχή σε δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Γαϊτάνου και σε ψηφιακή συλλογή αφιερωμένη στο μουσικό φαινόμενο των πεντατονικών κλιμάκων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου (Η Ήπειρος της Πεντατονίας). Κατά τη διάρκεια της μουσικής φωνητικής πορείας της έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες των Γιώργου Κοτσίνη, Ηλία Πλαστήρα, Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου, Θοδωρή Γεωργόπουλου, και με διακεκριμένους στο χώρο καλλιτέχνες (Κυριάκο Γκουβέντα, Μιχάλη Κλαπάκη, Βαγγέλη Κώτσου, Μιχάλη Καλιοντζίδη, Γιώργο Φλούδα, Χρήστο Ζώτο, Γιώτα Βέη κ.α.).

Χρημάτισε κατά την περίοδο 2007-2009 πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΣΥ.ΑΠ.Τ.Λ.Π.Μ και είναι τακτικό μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε. (Ελληνική Ένωση Μουσικής Εκπαίδευσης), της Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ. (Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Χορωδιών), του ΠΑ.Σ.ΔΙΕ.Χ.Ο.Σ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Διευθυντών Χορωδιακών και Οργανικών Συνόλων), της Ε.Ε.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας) και του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών.Επαγγελματική Καριέρα

Η επαγγελματική της ενασχόληση είναι α) η σύσταση, η διεύθυνση και η διδασκαλία φωνητικών συνόλων με προσανατολισμό το ελληνικό παραδοσιακό και λαϊκό ρεπερτόριο, β) η υφολογική διδασκαλία των ποικίλων ειδών ελληνικού παραδοσιακού-λαϊκού τραγουδήματος, γ) η μουσική επιμέλεια μουσικο-θεατρικών παραστάσεων σε θέματα σχετιζόμενα με τον ελληνικό αστικό και λαϊκό πολιτισμό, δ) η έρευνα πεδίου με αντικείμενο θέματα και δρώμενα του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, ε) η διαχείριση αρχείων μουσικού πολιτισμού (χειρόγραφα, ηχητικές καταγραφές, δισκογραφία, ταινίες, φωτογραφίες), στ) η κριτική μουσικών παραγωγών και μουσικών παραστάσεων σχετιζόμενων με τον ελληνικό λαϊκό μουσικό πολιτισμό και ζ) η αρθρογράφηση σχετικά με θέματα του επιστημονικού της αντικειμένου.

Κατέχει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος ΕΡ.Κ.Ε.Τ, καθώς επίσης έχει τη γενική επιμέλεια, τη διεύθυνση και τη διδασκαλία των φωνητικών συνόλων παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και των συνόλων ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού του εν λόγω φορέα. Από το έτος 1998 είναι μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, στο Μουσικό Τμήμα και κατέχει τη θέση του μαέστρου των φωνητικών συνόλων παραδοσιακής-λαϊκής μουσικής και ηπειρωτικού πολυφωνικού τραγουδιού, ενώ από το έτος 2003 συνεργάζεται και με το Λύκειο των Ελληνίδων Χαλκίδας στο ίδιο επαγγελματικό και επιστημονικό αντικείμενο.

Παραδίδει σεμιναριακά μαθήματα παραδοσιακού - δημοτικού και ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού σε χορευτικές και θεατρικές ομάδες, καθώς επίσης οργανώνει σεμινάρια και master-classes σχετικά με εξειδικευμένες μορφές του ελληνικού παραδοσιακού και λαϊκου τραγουδήματος.Παραστάσεις - Παρουσιάσεις

Μουσική Επιμέλεια Παραστάσεων & Διεύθυνση Φωνητικών Συνόλων

2010, 25 Απριλίου: Μουσικοθεατρική παράσταση του Μουσικού Τμήματος του Παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Χαλκίδας με τίτλο «ανα-γέννησις ή το νεκρικό ταξίδι του ήλιου στα νερά της σελήνης μέχρι να γεννηθεί ξανά» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ντέλλα, στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα.

2009, 23 Ιανουαρίου: Μουσικοχορευτική παρουσίαση του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών με θέμα τα «Επτάνησα», στη σάλα δεξιώσεων της Μεγάλης Βρετανίας.

2008, 14 Δεκεμβρίου: Μουσικοθεατρική παράσταση του Μουσικού Τμήματος του Παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Χαλκίδας με τίτλο «… όλα είναι εκεί…» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ντέλλα, στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα.

2008, 25 Μαΐου: Μουσικοθεατρική παράσταση του Περιφερειακού Μουσικού Τμήματος Χολαργού του Λ.τ.Ε. Αθηνών με τίτλο «[γεν. της γυναίκας και της γυναικός]» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ντέλλα, στο αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο Χολαργό.

2007, 20 Μαΐου: Παράσταση του Μουσικού Τμήματος του Παραρτήματος του Λ.τ.Ε. Χαλκίδας με τίτλο « … και Εγένετο Φως», σε σκηνοθετική πρόταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα, στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα.


Διεύθυνση & Διδασκαλία Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακού και Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού

2009, 31 Μαΐου: Συμμετοχή των Πολυφωνικών Σχημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών «Οι Κερατζήδες» και «Αυραγόνιο» στο 1ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στο χώρο τέχνης «Μορφές Έκφρασης».

2009, 25 Μαΐου: Παρουσίαση του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών στο πλαίσιο του 15ου παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Λαϊκής Αφηγηματολογικής Έρευνας σε διοργάνωση του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

2008, 18 Ιουλίου: Παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τίτλο «Τυμπάνων, ταλάντων και χορών εγκώμιον» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Λευτέρη Δρανδάκη και σε μουσική επιμέλεια του Γιώργου Παπαδάκη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

2007, 8-9 Ιουνίου: Παράσταση του Μουσικού Τμήματος του Λ.τ.Ε. Αθηνών με τίτλο «Βασίλης Τσιτσάνης», σε σκηνοθεσία και γενική επιμέλεια του Μιχάλη Κλαπάκη, στον Τεχνοχώρο στο Γκάζι.

2006, 18 Ιουνίου: Παράσταση με τίτλο «Από το χωριό… στην πόλη, συνεχίζοντας το χορό!», στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου με την Ομάδα Τραγουδιού του Περιφερειακού Τμήματος του Λ.τ.Ε. Παπάγου-Χολαργού.

2004, 19 Δεκεμβρίου: Παράσταση του Μουσικού Τμήματος του Παραρτήματος του Λ.τ.Ε. Χαλκίδας με τίτλο «Ανοίξτε την πόρτα σας τα κάλαντα να πούμε και βάλτε και μια ρακή για να σας ευχηθούμε», σε σύνθεση και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κλαπάκη, στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα.

2004, 20 Ιουνίου: Παράσταση με τίτλο «… ένα ταξίδι μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι», σε σύνθεση και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κλαπάκη στον προαύλιο χώρο του «Κόκκινου Σπιτιού» στη Χαλκίδα.

2003, 13 Δεκεμβρίου: Παράσταση με τίτλο «Παραδοσιακά Έθιμα και Κάλαντα του Δωδεκαημέρου…», στο Θέατρο του 2ου Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής με την Ομάδα Τραγουδιού του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Παράδοσης «Πρωτοπορία».

2002, 13 Σεπτεμβρίου: Παράσταση με τίτλο «Κι εμείς Ρωμιοί είμαστε», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ντέλλα, στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας με την Ομάδα Τραγουδιού του Λ.τ.Ε Παπάγου-Χολαργού.


Σολίστ Παραδοσιακού Τραγουδιού

2009, 25 Μαΐου: Παρουσίαση του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών στο πλαίσιο του 15ου παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Λαϊκής Αφηγηματολογικής Έρευνας σε διοργάνωση του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

2002, 13 Σεπτεμβρίου: Παράσταση με τίτλο «Κι εμείς Ρωμιοί είμαστε», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ντέλλα, στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας.

2000, 23 Δεκεμβρίου: Παράσταση με τίτλο «Τα κάλαντα του Ελληνισμού», με οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια της πολιτιστικής εταιρείας «Ιώ», στο Μητροπολιτικό Ναό Παροναξίας.

1999, 27 Μαΐου - 15 Ιουνίου: Παραστάσεις του Μουσικού Σχήματος «Αυραγόνιος» με τίτλο «Των Ελλήνων οι Κοινότητες», στο χώρο τέχνης «Αισώπου Μύθοι» στου Ψυρρή.

1998, 14 Ιουνίου: Παράσταση με τίτλο «Η Ελλάδα του χθες, η Ελλάδα του σήμερα... ...η Ελλάδα της καρδιάς μας», με οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Χορευτικού Τομέα Π.Ο.Φ.Π.Α. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην αίθουσα του Αθηναϊκού Δημοτικού Θεάτρου.


Χορωδός Ομάδων Παραδοσιακού & Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού

1998, 13 Μαΐου: Παράσταση με τίτλο «Μνήμες Αξέχαστων Πατρίδων ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ», στην αίθουσα του θεάτρου Παλλάς. (Μέλος Ποντιακής Χορωδίας).

1998, Ιανουάριος - Απρίλιος: Σειρά μουσικών παραστάσεων με τίτλο «Η Ήπειρος της Πεντατονίας», στη μουσική σκηνή «Η Πύλη των Αθηνών» στο Μαρούσι (Μέλος Πολυφωνικού Σχήματος).

1997, 23 Μαρτίου: Παράσταση με τίτλο «Αφιέρωμα στο Ηπειρώτικο Τραγούδι», στην αίθουσα συναυλιών του Κολεγίου Αθηνών. (Μέλος Πολυφωνικού Σχήματος).

1997, 1 Αυγούστου: Στην «Έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου», με οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθηνών. (Μέλος Πολυφωνικού Σχήματος).

1996, 26 - 29 Δεκεμβρίου: Παράσταση με τίτλο «Κάλαντα τα τραγούδια του Έλληνα Άη-Βασίλη», με μουσική έρευνα και καλλιτεχνική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στην αίθουσα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.Σύνδεσμοι

Β.Γ. Κανελλάτου - Ελληνικό Παραδοσιακό & Λαϊκό Τραγούδημα Επίσημη Ιστοσελίδα

MySpace - Vivi Kanellatou

FaceBook - Vivi Kanellatou

YouTube - Uploaded Music-Videos

Scribd - Επιστημονικές ΕργασίεςΠηγές

Β.Γ. Κανελλάτου - Ελληνικό Παραδοσιακό & Λαϊκό Τραγούδημα


Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη