Διάφανα Κρίνα

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω το χρόνο στο 1984 όπου στο Περιστέρι δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα με το όνομα "Crazy Patatoef" με τους Θάνο Ανεστόπουλο (φωνή/κιθάρα), Παναγιώτη Μπερλή φωνή/κιθάρα/μπάσσο και Τάσο Μαχά (τύμπανα). Το συγκρότημα επιβιώνει περίπου 2 χρόνια και διαλύεται. Το 1990 ο θάνος ξαναφτιάχνει τους Πατατούφ με τον Κ. Τσουκαλά και Τ.Μαχά Το 1991 με την προσθήκη του Παντελή Ροδοστόγλου (μπάσο) και του Νίκου Μπάρδη (κιθάρα) μετονομάστηκαν σε "Διάφανα Κρίνα" από στίχο που είχαν γράψει οι ίδιοι παλιότερα: "Είναι τόσο κρίμα για τα άσπρα διάφανα κρίνα να είναι τόσο χλωμά".Η τελική, λοιπόν, σύνθεση είναι η εξής:Θάνος Ανεστόπουλος (φωνή/ ακουστική κιθάρα/ φυσαρμόνικα/ πιάνο/ όργανο), Νίκος Μπαρδής (κιθάρες/ τρομπέτα/ κρουστά/ συνθετητές/ μεταλλόφωνο), Κυριάκο Τσουκαλά (κιθάρες/ πλήκτρα/ κρουστά/ γεννήτρια ήχων), Παντελής Ροδοστόγλου (ηλεκτρικό μπάσσο) και Τάσος Μαχάς (τύμπανα/ κρουστά).
Τρία χρόνια μετά, το 1994, κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος, ένα single με τίτλο " Λιώνοντας Μόνος - Κάτω απ' το ηφαίστειο" που περιέχει τα δύο αυτά ομώνυμα κομμάτια. Σε αυτή την ηχογράφηση παρ ολίγο να συμμετέχει και ο Παναγιώτης Μπερλής ο οποίος είχε προσκληθεί από το Θάνο να πάει στα παλιά στούντιο της Columbia στον Περισσό στις ηχογραφήσεις αλλά δεν μπόρεσε. Το 1994 ο Παναγιώτης Μπερλής συναντιέται με τον Θάνο Ανεστόπουλο και ηχογραφούν μαζί μια κασσέτα στο home studio του Παναγιώτη Μπερλή οπου περιέχονται κομμάτια του πρώτου δίσκου που συνθέτει και ενορχηστρώνει ο Παναγιώτης Μπερλής όπως επίσης και μελοποιεί ο Παναγιώτης Μπερλής το ποίημα του Ε.Α.Πόε "Όνειρο μέσα σε Όνειρο". Από το φθινόπωρο του 1995 ο Παναγιώτης Μπερλής ξεκινάει τις πρόβες με τα Διάφανα Κρίνα ώς 6ο μέλος πλέον στο στούντιο 42 στη Βάρναλη στο Αιγάλεω.
Το 1996 παρουσιάζουν το δίσκο " Έγινε η απώλεια συνήθειά μας" και προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση στους μουσικούς κύκλους, οι οποίοι μιλούν για τα Διάφανα Κρίνα ως την "ελπίδα του ελληνικού ροκ για το μέλλον" . Ο θάνος με τη δικαιολογία οτι δεν υπήρχε ο Παναγιώτης στη φωτογραφία του πρώτου δίσκου, "σκαρφίζεται το παραμύθι της φιλικής συμμετοχής του Παναγιώτη "συνταξιδιώτη" στο κείμενο του δίσκου το οποίο εξοργίζει τον Παναγιώτη ο οποίος είναι μέλος των Κρίνων και έρχεται η πρώτη ρίξη του με το Θάνο Δύο χρόνια μετά το 1998, κυκλοφορεί ο δίσκος " Κάτι Σαράβαλες Καρδιές".
Στο μεταξύ διάστημα συμμετέχουν στη συναυλία Rock Of Gods, η οποία έγινε στο γήπεδο του Απόλλωνα Αθηνών, μαζί με συγκροτήματα όπως οι Sisters Of Mercy (1997). Την ίδια χρονιά δίνουν και την πρώτη τους συναυλία.
Την άνοιξη του 2000 ο Παναγιώτης Μπερλής "διώχνεται" από το συγκρότημα με ύπουλο τρόπο αφού πρώτα είχε συνθέσει και ενορχηστρώσει το περισσότερο υλικό του τρίτου δίσκου " Ευωδιάζουν Αγριοκέρασα οι Σιωπές". Στη συνέχεια, αφού διέλυσαν το συμβόλαιο με την wipe out records, δημιούργησαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία (This is my voice Records) και κυκλοφόρησαν πρώτα σε μορφή βυνιλλίου το single " Είναι που όλα ήρθαν αργά" , που κινείται σε ροκ - τζαζ ήχους. Λίγους μήνες μετά, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, έρχεται ο δίσκος " Ευωδιάζουν Αγριοκέρασα οι Σιωπές" του οποίου η πρώτη διάθεση γίνεται σε βυνίλλιο με ένα τραγούδι παραπάνω από ότι είχε το cd, το "Γράψαμε Τραγούδια Που Μιλούσαν Για Τη Θλίψη", δίσκος όπου πρωτοστατούν οι κιθάρες και ο ήχος είναι καλύτερος απο ποτέ.
Το 2000 τελειώνει με τη διασκευή του τραγουδιού "Θάνατος" του Παύλου Σιδηρόπουλου (για τον δίσκο "Αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο της ΕΜΙ.)
Το 2001 κυκλοφορεί ο δίσκος "Καινούργιος Τόπος - Κάτω απ' το Ηφαίστειο", ως ένθετο στο περιοδικό Fractal Press. Ο κόσμος σπεύδει στα περίπτερα να τον προμηθευτεί ..
Το 2002, ο Θάνος Ανεστόπουλος ξεκινάει unplugged εμφανίσεις με την κιθάρα του στο μπαρ "Closer". Τέλη του 2002, τα Διάφανα Κρίνα γράφουν τη μουσική για το θεατρικό έργο "Δεσποινίς Τζούλια" το οποίο περιέχει 40 λεπτά μουσικής κι ένα τραγούδι με στίχους το "Δις Τζούλια". Δυστυχώς όμως, δεν βγαίνει ποτέ στα δισκοπωλεία. Κάπου εκεί, αρχίζουν και οι κακές γλώσσες να μιλούν για επικείμενη διάλυση του γκρουπ, με αφορμή τη φράση του Ανεστόπουλου, στο τέλος συναυλίας " Εμείς θα τα ξαναπούμε σε μια άλλη ζωή!"
Μετά απο ένα διάστημα.. ησυχίας, το συγκρότημα διαψεύδει τις φήμες με την ηχογράφηση ενός νέου δίσκου, που κυκλοφορεί στα μέσα του 2003 με τίτλο "Ότι απόμεινε απ'την ευτυχία".
Το 2005, επιχειρούν ένα ξεχωριστό τόλμημα με την κυκλοφορία του δίσκου " Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους". "Αποποιούνται" τα δυνατότερα χαρτιά τους, που δεν είναι άλλα απο η φωνή του Θάνου Ανεστόπουλου και τους δυνατούς στίχους των τραγουδιών τους, και δημιουργούν ένα δίσκο με κομμάτια αποκλειστικά οργανικά δείχνοντας στο κοινό τους ένα νέο πρόσωπο. Ο δίσκος τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής και παίρνει πολύ καλές κριτικές, που μιλούν για μια δουλειά "αψεγάδιαστη" και βαφτίζεται ως ένα απο τα καλύτερα μουσικά γεγονότα του 2005!

Δισκογραφία

1994 Λιώνοντας μόνος-Κάτω απ' το ηφαίστειο

Λιώνοντας μόνος-Κάτω απ'το ηφαίστειο

1996 Έγινε η απώλεια συνήθειά μας (Wipe Out Records)

Έγινε η απώλεια συνήθειά μας
 1. Μέρες Αργίας (ποίηση Διονυσίου Καψάλη)
 2. Η Γυναίκα που διάβαζε Ποιήματα
 3. Κλόουν την Τετάρτη, Την κυριακή νεκρός
 4. Ρίξτε τις Καρδιές στα Σκυλιά
 5. Η Γιορτή
 6. Μίζερο φώς
 7. Όπως τα Χιόνια
 8. Δ.
 9. Έγινε η Απώλεια Συνήθεια μας
 10. Απέραντη Θλιμμένη Ανταρκτική
 11. Δίπλα σου σαν ... πάντα
 12. Αυτό το τραγούδι δεν είναι για σένα
 13. Φαρμακωμένη
 14. Τελευταία μέρα

1998 Κάτι σαράβαλες καρδιές (Wipe Out Records)

Κάτι σαράβαλες καρδιές
 1. Μπλέ Χειμώνες
 2. Justelene
 3. Όλα αυτά που δεν θα δω
 4. Βάλε να πιούμε (ποίηση Κώστα Καρθαίου)
 5. Άγριο Μέλι
 6. Το Βλέμμα σου σακάτεψε τη Μοίρα μου
 7. Κυριακή των Βαϊων
 8. Τα Χρόνια μου ναυάγησαν στις Ξέρες σου
 9. Θέμεθλο (ποιήση Λίνου Ιωαννίδη)
 10. Κάτι σαράβαλες Καρδιές
 11. Καταρχήν (ποίηση Blas de Otero)

2000 Είναι που όλα ήρθαν αργά (This is my Voice Records)

Είναι που όλα ήρθαν αργά 1. Ζωή σαν τη δικιά μου
 2. Είναι που όλα η΄ρθαν αργά
 3. Αν το βρείς
 4. Ένας τρόπος να πεις αντίο2000 Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές (This is my Voice Records)

Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές
 1. Μικρές αλήθειες
 2. Νύχτα
 3. Η αγάπη είναι ενας σκύλος απ' την κόλαση
 4. Τα γλυκά απελπισμένα σου αντίο
 5. Το σώμα αυτό είναι δειλό
 6. Στο πλαϊ σου
 7. Σ' ενα όνειρο από χιόνι
 8. Απ' το άπειρο σε σένα
 9. Στιγμές
 10. Θα πεθάνω ένα πένθιμο του φθινοπώρου δείλι (ποίηση Κώστα Ουράνη)

2001 Καινούργιος τόπος-Κάτω απ' το ηφαίστειο

2003 Ο,τι απόμεινε απ' την ευτυχία (This is my Voice Records)

Ό,τι απόμεινε απ' την ευτυχία
 1. Μνήμες νερού
 2. Διάφανα κρίνα
 3. Δις Τζούλια
 4. El hombre solo
 5. Σκισμένος χαρταετός
 6. Κάρμα
 7. Ό,τι απόμεινε απ΄την ευτυχία
 8. Κάθε τι που ανασαίνει
 9. Τελευταίο ποτό με το διάβολο
 10. Ένα μέρος που μπορείς να κρυφτείς
 11. Παράδεισος
 12. Το τραγούδι της Βάλιας και του λύκου

2005 Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους

Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους
 1. Τρεμπλίνκα
 2. Θα 'θελα να 'μουν εσύ
 3. Η καρδιά κυνηγάει μονάχη
 4. Στη ράχη του διαβόλου
 5. Νότια του ανύπαρκτου βορρά
 6. Βρέθηκα σ' εναν πόλεμο
 7. Μαμμούθ
 8. Μπλέ Ιγκουάνα
 9. Κούσκο
 10. Παρίσι
 11. Ένα λεπτό κι είναι αύριο

http://www.geocities.com/diafana_krina_gr/

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη