Δημητρακόπουλος Πολύβιος

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αρχείο:Https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/POL.DIMITRAKOPOULOS.JPG/280px-POL.DIMITRAKOPOULOS.JPG Δημοσιογράφος, λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας με πλουσιότατο έργο. Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1864 και πέθανε στην Αθήνα το 1922.Ήταν γνωστός επίσης με το γαλλικό φιλολογικό ψευδώνυμο Αρκάς (Πολ Αρκάς).

Στην αρχή ακολούθησε, για χάρη του πατέρα του, τον στρατιωτικό τομέα αλλά παραιτήθηκε νωρίς για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες της εποχής του. Κυκλοφόρησε, μάλιστα, και το εβδομαδιαίο περιοδικό "Πρωτεύουσα".

Ο Δημητρακόπουλος ήταν πολυγραφότατος.Δημοσίευσε μυθιστορήματα για το πλατύ κοινό, κωμωδίες, επιθεωρήσεις, οπερέτες, σατυρικά ποιήματα και μεταφράσεις του Αριστοφάνη. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και κατέχει μια τιμητική θέση στον Ελληνικό "Παρνασσό".

Γνωστά θεατρικά του έργα είναι "Η Μαρκέλλα" "Ο Βελισσάριος", "Οι μυλόπετρες", "Διδώ", "Ειρήνη η Αθηναία", "Ο λουλουδόκοσμος" και άλλα. Οπερέτες του: "Η πριγκήπισσα της Σάσσωνος" και "Η Κρητικοπούλα" Επιθεωρήσεις του: "Τα Παναθήναια", "Η Ρωμιοπούλα" και άλλες. Το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του είναι "Ο γελωτοποιός του βασιλέως","Τζέννυ Θεοτόκη", ενώ το πιο γνωστό είναι "Η δούκισσα της Πλακεντίας"που γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. "Το μυστικό του Βοσπόρου" μεταφράστηκε στα Γαλλικά και κυκλοφόρησε σε είκοσι εκδόσεις.

Το έργο όμως που τον έκανε πασίγνωστο στην εποχή του είναι "Η Χρυσή και Σιδηρά Διαθήκη".Εκεί καυτηριάζονται όλα τα παράξενα και τα ανάποδα φαινόμενα της ανθρώπινης κοινωνίας.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη