Το Κιθάρα, τα επεισόδια και οι κοιλαράδες

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Kitharodos.jpg
Συμμετείχα και εγώ, όπως σίγουρα και όλοι εσείς σε πολλές συζητήσεις σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια ανά όλη την Ελλάδα. Όλοι μας διαβάσαμε, είπαμε και ακούσαμε πολλά για αυτό το θέμα (η αντίστοιχη συζήτηση στο φόρουμ κοντεύει στις 3000 απαντήσεις). Κοινός παρονομαστής όλων των συζητήσεων και των απόψεων: Το αδιέξοδο και η απογοήτευση των σημερινών νέων, η απογοήτευση της νέας γενιάς απέναντι στην γενιά των μεγαλύτερων, των βολεμένων και των κοιλαράδων, η έλλειψη ιδανικών και η θεοποίηση του χρήματος, της μίζας και της κονόμας, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, το σκουριασμένο κράτος, τα διαπλεκόμενα… Και το κυριότερο, καμία ένδειξη ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο, κανένα φως στο βάθος του τούνελ. Η κατάσταση δείχνει να είναι παγιωμένη και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ελπίδα.

Ή μήπως υπάρχει;

Διάβαζα τις τελευταίες μέρες κάποια παλιότερα ποιήματα που είχαν δημοσιευτεί στην περιοχή «Δικοί μας στίχοι». Ήταν πανέμορφα. Διάβασα και άλλα, και άλλα, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι ήταν πάρα πολλά για να τα διαβάσω όλα. Τόση δημιουργικότητα, τόσες ιδέες, ακριβώς το αντίθετο από το κάψιμο και το σπάσιμο της μιας μεριάς αλλά και από την θεοποίηση του χρήματος από την άλλη μεριά.

Λες και το Κιθάρα είναι ένας άλλος κόσμος, που δεν έχει σχέση με όλα όσα αυτά συνέβησαν εκεί έξω, ένας κόσμος στον οποίο η δημιουργικότητα ανθεί, όπου υπάρχει τόση όρεξη και τόσες νέες ιδέες, όπου το κάθε μέλος προσπαθεί να βοηθήσει τον άλλο και που βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα παραδοσιακά media, με τις Κατίνες, τις Κούλες, το κουτσομπολιό, το φακελάκι και τη λάσπη.

Και κοιτώντας πίσω, συνειδητοποίησα πόσο έχουμε προχωρήσει σε τόσο (σχετικά) μικρό χρονικό διάστημα και πόσο ακόμα μπροστά μπορούμε να πάμε.

Ναι, είμαστε μέσα σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά αυτό δεν θα μας σταματήσει. Το τμήμα του πληθυσμού που είναι δημιουργικό και σκεφτόμενο, λες και μετακόμισε όλο μαζί στο διαδίκτυο, γυρνώντας την πλάτη στα παραδοσιακά (και διαπλεκόμενα) μέσα, τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Και έφτιαξε (ή μάλλον φτιάχνει ακόμα) ένα κόσμο που φαίνεται σχεδόν παράλογος και ουτοπικός αν τον συγκρίνει κανείς με την πραγματικότητα των «βολεμένων».

Έναν κόσμο όπου δημιουργήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από εθελοντική εργασία και προσφορά, χωρίς κανένας να περιμένει καμία ανταμοιβή. Όπου ο καθένας κοιτάει να βοηθήσει τον άλλο όσο μπορεί, όπου κάθε μέρα ξαφνιαζόμαστε ευχάριστα με νέες μουσικές, νέους στίχους και νέες, φρέσκες ιδέες. Και που ο καθένας που έρχεται, ακόμα και ο ανώνυμος περαστικός επισκέπτης μπορεί να βρει και να πάρει *χωρίς κανένα αντάλλαγμα* οτιδήποτε βρει χρήσιμο, βασιζόμενος στον μεγάλο πλούτο πληροφοριών που έχει συγκεντρωθεί και που ίσως δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε αυτή τη μορφή.

Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ, το διαδίκτυο είναι ένα απίστευτο εργαλείο που δημιουργήθηκε από το μηδέν στα τελευταία δεκαπέντε (πρακτικά) χρόνια. Η δυνατότητα να συνδεθείς και να βρεις οτιδήποτε θελήσεις μέσα σε δευτερόλεπτα είναι κάτι το ασύλληπτο, που ακόμα και οι πιο μεγάλοι οραματιστές δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν μερικές δεκαετίες πιο πριν. Μπορείς να συνομιλήσεις με άλλους εύκολα και γρήγορα, οπουδήποτε πάνω σε όλη την υδρόγειο, να κάνεις φιλίες, να μοιραστείς ιστορίες, ιδέες, γεγονότα, πληροφορίες, να διασκεδάσεις και να ενημερωθείς.

Πώς να μην είμαι ενθουσιασμένος και γεμάτος χαρά και ελπίδα, όταν βλέπω τι πολλά και ωραία μπορούμε ακόμα να κάνουμε και πόσα ακόμα είναι μπροστά μας; Αφήστε τους άσχημους (βλ. ΑΕΠΙ), τους βολεμένους, τους κοιλαράδες και τους χρηματισμένους πίσω και «ενώστε τις δυνάμεις του καλού», οτιδήποτε είναι δημιουργικό, φρέσκο και χρήσιμο, για να πάμε όλοι μαζί ένα βήμα προς τα μπρος!

Καλή Χρονιά σε όλους!


Σημείωση: Όχι ότι και εδώ όλοι και όλα είναι τέλεια. Υπάρχουν και εδώ εγωισμοί, κακοφωνίες, εντάσεις και νεύρα. Άνθρωποι είμαστε. Αλλά παρ’ όλα τα σκαμπανεβάσματα, καταφέρνουμε να τα ξεπερνάμε.

Σημείωση 2: Προς Θεού, το Κιθάρα δεν διεκδικεί κανενός είδους μονοπώλιο, και είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομματάκι του φαινομένου που ονομάζεται internet. Παρόμοιοι ιστοχώροι υπάρχουν άφθονοι…

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη