Συγχορδίες του μπουζουκιού

Από Κιθάρα wiki
Έκδοση στις 00:33, 18 Φεβρουαρίου 2003 υπό τον/την To skripto (Συζήτηση)

('διαφορά') ←Παλιότερη αναθεώρηση | εμφάνιση της τρέχουσας αναθεώρησης ('διαφορά') | Νεώτερη αναθεώρηση→ ('διαφορά')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Από τον Νέο Κιθαρωδό (kitharodos@kithara.gr)


Σε αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται οι βασικές συγχορδίες του τετράχορδου μπουζουκιού. Σε όσους ξέρουν κιθάρα, τα πιασίματα σίγουρα θα φανούν πολύ γνωστά: το τετράχορδο μπουζούκι κουρντίζεται όπως οι τέσσερις πιο λεπτές χορδές της κιθάρας (και ένα τόνο χαμηλότερα).

Μετακινώντας το κάθε πιάσιμο πάνω στο μπράτσο του οργάνου, παίρνουμε όλες τις υπόλοιπες συγχορδίες. Για ένα παράδειγμα πώς γίνονται οι μετακινήσεις, κοιτάξτε τη σελίδα με τις συγχορδίες για τρίχορδο / τζουρά / μπαγλαμά.

Η νότα στο σημείο που συμβολίζεται με μπλε στα σχήματα, είναι αυτή που δίνει τον τόνο στη συγχορδία. Έτσι π.χ. το μέσο δάχτυλο πατάει στη νότα Ρε στο πρώτο σχήμα παρακάτω, και η συγχορδία είναι η Ρε μινόρε. Ξέροντας τις νότες της αντίστοιχης χορδής, μπορούμε εύκολα να βρούμε τον τόνο της κάθε συγχορδίας. Για ευκολία, κάτω από κάθε πιάσιμο εμφανίζονται όλες οι νότες της "επίμαχης" χορδής.

Οι αριθμοί μέσα στους κύκλους δηλώνουν τα δάχτυλα που πατάνε στο αντίστοιχο σημείο. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο δάχτυλο αν σας βολεύει, ειδικά το παράμεσο και το μικρό δάχτυλο χρησιμοποιούνται πολλές φορές εναλλακτικά. 1: Δείκτης 2: Μέσο 3: Παράμεσο 4: Μικρό δάχτυλο


Πιάσιμο "τύπου Ρε μινόρε":

BouzoukiA.gif


Πιάσιμο "τύπου Ρε ματζόρε":

BouzoukiB.gif


Πιάσιμο "τύπου Σολ μινόρε":

BouzoukiC.gif


Πιάσιμο "τύπου Σολ ματζόρε":

BouzoukiD.gif


Πιάσιμο "τύπου Ντο μινόρε":

BouzoukiE.gif


Πιάσιμο "τύπου Φα ματζόρε":

BouzoukiG.gif


Πιάσιμο "τύπου Λα δίεση / Σι ύφεση ματζόρε":

BouzoukiH.gif


Πιάσιμο "τύπου Σι ελαττωμένης":

BouzoukiI.gif


Πιάσιμο "τύπου Ελαττωμένης εβδόμης": Αυτό το πιάσιμο, όπως αναφέρθηκε και στην θεωρία πάνω στις συγχορδίες, είναι τέσσερις συγχορδίες ταυτόχρονα, δηλ. και οι τέσσερις νότες μπορεί να είναι βασικές.

BouzoukiJ.gif


Συγχορδίες εβδόμης: Για λόγους χώρου παρουσιάζουμε τις συγχορδίες εβδόμης σε πιο συνοπτική μορφή. Συγκρίνετε τις συγχορδίες εβδόμης παρακάτω, με τις αντίστοιχες συγχορδίες χωρίς την εβδόμη.

Bouzouki7.gif
Μερικές ακόμα συγχορδίες σε συνοπτική μορφή, από τον Skylla (kontrafouris@in.gr). Μετακινώντας τα πιασίματα κατά μήκος του μπράτσου, μπορούμε να παράγουμε και άλλες συγχορδίες. Η βασική νότα είναι όπως πάντα σε μπλε χρώμα.

Bouzouki569.gif


Καλό κουράγιο!


Για λάθη ή προσθήκες στείλτε e-mail...

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη