Συγχορδίες του λαούτου

Από Κιθάρα wiki
Έκδοση στις 00:34, 18 Φεβρουαρίου 2003 υπό τον/την To skripto (Συζήτηση)

('διαφορά') ←Παλιότερη αναθεώρηση | εμφάνιση της τρέχουσας αναθεώρησης ('διαφορά') | Νεώτερη αναθεώρηση→ ('διαφορά')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Από τον Νέο Κιθαρωδό (kitharodos@kithara.gr)


Σε αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται συνοπτικά οι βασικές συγχορδίες του λαούτου.

Οι τονικές αποστάσεις των χορδών στο λαούτο είναι ίσες μεταξύ τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια σημαντική απλοποίηση των συγχορδιών. Έχουμε ουσιαστικά ένα και μοναδικό πιάσιμο για συγχορδία ματζόρε και ένα για μινόρε. (Συγκρίνετε π.χ. τις συγχορδίες Dm και Am στο παρακάτω σχήμα).

Μετακινώντας το πιάσιμο πάνω στο μπράτσο του οργάνου, παίρνουμε όλες τις υπόλοιπες συγχορδίες. Για ένα παράδειγμα πώς γίνονται οι μετακινήσεις, κοιτάξτε τη σελίδα με τις συγχορδίες για τρίχορδο / τζουρά / μπαγλαμά.

Η νότα στο σημείο που πατάει ο δείκτης (συμβολίζεται με μπλε στο σχήμα) είναι αυτή που δίνει τον τόνο στη συγχορδία. Έτσι π.χ. ο δείκτης πατάει στη νότα Ρε στο πρώτο σχήμα παρακάτω, και η συγχορδία είναι η Ρε μινόρε. Ξέροντας τις νότες της αντίστοιχης χορδής, μπορούμε εύκολα να βρούμε τον τόνο της κάθε συγχορδίας. (Ουσιαστικά χρειάζεται να μάθουμε μόνο τις δύο πιο χοντρές χορδές, δείτε στα σχήματα παρακάτω).

Η τέταρτη χορδή (αυτή που δεν πατάμε με κανένα δάχτυλο), παίζεται μόνο αν η νότα της ταιριάζει με τη συγχορδία που παίζουμε. Αν όχι, δεν την χτυπάμε, ή την ακουμπάμε με ένα δάχτυλο για να μην ακούγεται.

Μέσα σε παρενθέσεις εμφανίζεται η τονικότητα των συγχορδιών για κρητικό λαούτο (κουρντίζεται χαμηλότερα από το νησιώτικο λαούτο).

Οι αριθμοί μέσα στους κύκλους δηλώνουν τα δάχτυλα που πατάνε στο αντίστοιχο σημείο. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο δάχτυλο αν σας βολεύει, ειδικά το παράμεσο και το μικρό δάχτυλο χρησιμοποιούνται πολλές φορές εναλλακτικά. 1: Δείκτης 2: Μέσο 3: Παράμεσο 4: Μικρό δάχτυλο


Laouto.gif


Νότες των δύο τελευταίων χορδών

Τα παρακάτω σχήματα δείχνουν τις νότες στις δύο πιο μπάσες χορδές και βοηθάνε να βρίσκουμε τις νότες από τα ακόρντα στο λαούτο. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η νότα του ακόρντου είναι αυτή στο σημείο που πατάει ο δείκτης.

Για το νησιώτικο λαούτο:

LaoutoB.gif

Για το κρητικό λαούτο:

LaoutoC.gif



Πρόσθετα ακόρντα για λαούτο

Από τον Κωστή Πηγουνάκη (kpig@ucnet.uoc.gr).

Εναλλακτικά, οι συγχορδίες ματζόρε μπορούν να σχηματιστούν και έτσι. Ειδικά μετά το πέμπτο τάστο, μπορούν να παιχτούν και με τις τέσσερις χορδές, όπως στο δεξί σχήμα:

LaoutoD.gif


... και οι αντίστοιχες συγχορδίες μινόρε:

LaoutoE.gif


Επίσης χρήσιμα είναι και τα παρακάτω ακόρντα πέμπτης:

Laouto5.gif


Πολλές φορές χρησιμοποιείται στο λαούτο η "ταυτοφωνία", δηλαδή η ίδια ακριβώς νότα παιγμένη σε τρεις διαφορετικές χορδές. Τα πιασίματα αυτά χρησιμοποιούν πάντα μια ανοιχτή χορδή, άρα δεν μπορούν να μετακινηθούν κατά μήκος του μπράτσου:

LaoutoTau.gif


Καλό κουράγιο!


Για λάθη ή προσθήκες στείλτε e-mail...

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη