Ρομαντική περίοδος - Μπραμς

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Μπραμς (1833-1897)

Ο Γιοχάνες Μπραμς εθεωρειτο απο τους σπουδαιοτερους συνθέτες της εποχής του. Ηταν ένας συνθέτης που προτιμούσε να δουλεύει μεσα στα πλαίσια παλαιών κλασσικών μορφών. Είχε επηρεαστεί πολύ απο το Σούμαν ο οποιος μαλιστα του είχε μπλέξει εγκώμια δυσαρεστώντας ετσι τους "αντιπαλους" μοντερνιστες (οπως ο Λιστ) με τους οποιους μάλιστα ηρθε και σε μια μικρή συγκρουση.
Με το περασμα του χρόνου αρχισε να εχει στενες σχεσεις με το σπιτι του Σουμαν και οταν ο ιδιος ο Σουμαν κλειστηκε σε ψυχιατρείο ο Μπραμς βοηθησε την Κλαρα Σουμαν να διευθύνει το σπιτι της. Ισως μαλιστα να την είχε ερωτευτει αλλα φαίνεται οτι η σχέση τους δεν προχώρησε παραπέρα.
Γυρω στο 1860 ο Μπραμς απέκτησε πολύτιμο πρακτική εμπειρία ως διευθυντης χορωδιακών οργανώσεων. Η παραγωγικοτητα του εκεινη την περιοδο ήταν αυξημένη και εκτος απο τις πολυ όμορφες Σερενάτες για ορχήστρα και το πρωτο Σεξτέτο εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, ολοκλήρωσε και το θυελλώδες κονσερτο για πιάνο Νο1 σε ρε ελάσσονα.
Το 1863 ανέλαβε τη διευθυνση της Ακαδημιας τραγουδιου και η εκει ήσυχη ζωη του διαταράσσοταν απο τις λογομαχίες που ο ευάξαπτος χαρακτήρας του προκαλούσε αναμεσα στους οπαδους του και τους οπαδούς του Βάγκνερ και του Μπρούκνερ.
Το 1868 ολοκληρωσε το πιο φημισμενο χορωδιακο του εργο, το "Ενα γερμανικο ρέκβιεμ" το οποιο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Το 1869 προσεφερε δυο τομους απο ουγγρικους χορους για πιανο, που ηταν ευφυέστατες μεταγραφες τσιγγάνικων μελωδιών και έιχαν τεράστια επιτυχια.
Μεχρι το 1872 είχε γινει ο κυριος διευθυντης της εταιρείας των φίλων μουσικης. Το 1876 το πανεπιστημιο του Καιμπριτζ του προσφερε τη θέση του διδάκτορα της μουσικης αλλά το αρνηθηκε.
Παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα καινοτόμος αφησε έργα ύψιστης ομορφιάς, ορισμένες φορές σπαρακτικά, σοβαρα και συχνά με λυρική μουσική, οπως στο "Γερμανικο Ρέκβιεμ" τις τέσσερις συμφωνίες του, την Ακαδημαικη πανηγυρικη εισαγωγή (που συνέθεσε για τον τιμητικο τίτλο που που προσφερε το πανεπιστήμιο του Μπρέσλαου), το κουαρτέτο εγχόρδων, κονσερτο για πιανο Νο2 σε σι ύφεση μείζονα, την ποιμενικη Δευτερη συμφωνια, τις Ραψωδίες, το κονσέρτο για βιολί, το διπλο κονσέρτο για βιολί και βιολοντσέλο, τη σονατα σε φα μειζονα για τσέλο, το κουιντετο εγχορδων σε φα μειζονα, το Τριο για κλαρινετο, τσέλο και πιανο, τα τέσσερα Σοβαρα Τραγουδια (εμπνευσμένα απο την κειμενα της παλαιας και καινής διαθήκης), τα εντεκα κοραλ πρελουδια αλλά και πολλες αλλες σονάτες, καπριτσια, φαντασιες, σεξτετα, κουιντετα κτλ.


Σημείωση:
Παρολο που συχνα έρχοταν σε συγκρουσεις με τους μοντερνιστές, κυριως τους Λιστ και Βαγκνερ, πάντα ανάφέροταν στους αντιπαλους του με σεβασμο.
Εκανε απλη ζωη και ειναι αξιοσημειωτο οτι με τα τεράστια κερδη που του αφηνε η σπουδαια μουσικη του βοηθουσε πλουσιοπαροχα αλλους ανθρωπους γύρω του και συγγενεις του. Μεγαλη εμπνευση για το εργο του σταθηκε ο ισχυρος δεσμος του με τη φύση (πολλα εργα του φέρουν τη σφραγιδα καλοκαιρινων του διακοπων σε εξοχικα μερη), αλλά και το μεγαλο πνευματικο του δέσιμο με τη γυναίκα του Σουμαν (πολλοι υποστηριζουν οτι ηταν σφοδρα ερωτευμενος μαζι της, καθως ο ιδιος ειχε πει οτι η γυναικα αυτη ηταν ο μεγαλυτερος πλουτος της ζωης του). Μαλιστα μετα το θάνατο της Κλαρας Σουμαν (η οποια οπως ειναι γνωστο υπηρξε και εκεινη σπουδαια μουσικος) η υγεια του επιδεινωθηκε σοβαρα με προβληματα στο συκώτι του. Πεθανε απο καρκινο.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη