Ρομαντική περίοδος και οι αλλαγές της

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ως την εποχη του θανατου του Μπετοβεν και του Σουμπερτ η μουσικη ειχε μεταμορφωθει. Η τεχνολογια ειχε αλλαξει ακομη και την ορχηστρα. Τα πνευστα οργανα διαθεταν πλεον βαλβιδες και κλειδια και ετσι τα κορνα και τα κορνετα μπορουσαν να παιζουν σωστα στον τονο. Η ορχηστρα μεγαλωσε επισης σε μεγεθος και αναγνωριστηκε ευρέως η σημασια του διευθυντη ορχηστρας. Πρωτοποροι μαεστροι ηταν συνθετες οπως ο Λουνβιχ Σπορ, ο Γκασπαρο Σποντινι και ο Καρλ Μαρια Φον Βεμπερ. Ο Νικολο Παγκανινι (1782-1840) ξεπερασε καθε προσδοκια των ακροατων με το δεξιοτεχνικο παιξιμο του βιολιου του και τις συνθεσεις του, ενω ο Φραντς Λιστ ηταν ο πρωτος που εδωσε σολο κονσερτο πιανο στην ιστορια της μουσικης.

Εντωμεταξυ η ζητηση για μουσικη συνεχως αυξανει με αποτελεσμα να χτιζονται ολο και περισσοτερες αιθουσε συναυλιων, να δημιουργουνται μουσικες εταιρειες για την προωθηση των κονσερτων και να ιδρυονται περισσοτερες ορχηστρες.

Ως αντιδραση στην εποχη του Διαφωτισμου το συναισθημα εκτιματο περισσοτερο απο τη λογικη και η μουσικη εγινε η πιο σημαντικη απο τις τεχνες καθως με τη μουσικη εκφραζονται πολυ πιο ευκολα παντος ειδους συναισθηματα.

Τα κειμενα του Χοφμαν που μελετουσαν ολες τις μορφες της τεχνης, βοηθησαν στην ερμηνεια της ρομαντικης προσεγγισης της μουσικης. Ο Χοφμαν εγινε τελικα και ο ιδιος ρομαντικος ηρωας στη μεγαλη οπερα του Ζακ Οφενμπαχ (1819-1880) "Τα παραμυθια του Χοφμαν".

Ωστοσο η μορφη που για πολλους συνοψιζει την πληρη ανθιση του ρομαντισμου ηταν ο Βεμπερ.

Δεξοτεχνης του πιανου, ο Βεμπερ εγραψε καινοτομο μουσικη με εντονες λογοτεχνικες επιρροες. Ηταν ενας απο τους πρωτους μουσικους που επαιξαν κλασσικη μουσικη με κιθαρα και οπως πολλοι απο τους ρομαντικους συνθετες ηταν ανθρωπος των γραμματων*.

Ο Μεντελσον, ο Μπερλιοζ, ο Λιστ και ο Βαγκνερ επηρεαστηκαν ολοι απο το εργο του. Στο πλουσια ενορχηστρωμενο εργο του "Ελευθερος σκοπευτης" (1821) εμπλουτισε την οπερα με τα στοιχεια του υπερφυσικου, του μυθικου και του λαικου.

Ο Χαινριχ Μαρσνερ, ενας πολυ δημοφιλης συνθετης της οπερας, εξεδωσε μια διαφορετικη εκδοχη των εργων του Βεμπερ, που παρουσιαστηκε στο γερμανικο οικο της οπερας και κυριως την οπερα "Βαμπιρ" που εξηψε τη φαντασια των ακροατων με τα φαντασματα και τα διαβολικα της προσωπα.



  • Και εδω φαινεται η στενη σχεση που εχουν μεταξυ τους οι τεχνες αλλα και τον τροπο που αλληλοεπηρεαζονται, αποτελώντας πηγη εμπνευσης η μια απο την αλλη.
Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη