Ρομαντική Μουσική

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η επισημη εκδηλωση του ρομαντισμου εγινε τον 19ο αιωνα, αλλά ο ρομαντισμος προυπηρχε της επισημης εκδηλωσης του καθως πολλα στοιχεια ρομαντισμου συνανταμε στον Μπαχ, στον Μοτσαρτ αλλα και στον Μπετοβεν.

Οι ριζες του ρομαντισμου μπορουν να αναζητηθουν στην εποχη του Λουντβιχ βαν Μπετοβεν (1770-1827) οταν οι ανακαταταξεις που σημειωθηκαν στην πολιτικη ζωη εξαιτιας της Αμερικανικης και Γαλλικης επαναστασης, επηρεασαν ολη την Ευρωπη και τη Βορειο Αμερικη. Τα γεγονοτα αυτα, οπως ηταν φυσικο, ειχαν αντικτυπο και στην τεχνη. Στη μουσικη οι συνθετες αναζητουν νεους τροπους εκφρασης μεσα απο τους οποιους αναπτυσσεται το μουσικο θεμα, ενω οι παλαιοτερες μουσικες φορμες - οπως η σονατα - επανερχονται ανανεωμενες.

Η ρομαντικη μουσικη συνδυασε με περιτεχνο τροπο το φανταστικο με το πραγματικο. Ενας συνθετης μπορει να επιλεξει να μην καταληξει σε συγκεκριμενες συγχορδιες και πτωσεις ξαφνιαζοντας ετσι αλλά και ανανεωνοντας καθε μουσικο αυτι.

Η ταση να κυριαρχει το συναισθημα εναντι της μορφης, κυριαρχει στη ρομαντικη εποχη. Δυο αλλα σημαντικα χαρακτηριστικα της ρομαντικης μουσικης, ειναι οι δεσμοι της με τη λογοτεχνια αλλά και η συνδεση της με την ανα την Ευρωπη εθνικισμους. Οι δεσμοι με τη λογοτεχνια ειχαν ως αποτελεσμα τη μελοποιηση ποιηματων οπως το γερμανικο λιντ (τραγουδι) και συνθεσεις πανω στη γαλλικη ποιηση. Σε ολες τις μορφες της μουσικης εμφανιζονται θεματα απο το θεατρο, την ποιηση και το μυθιστορημα.

Ο εθνικισμος οδηγησε στην αναπτυξη της οπερας και στη χρηση της λαικης μουσικης ως πηγη εμπνευσης. Το ειδυλλιακο, το γραφικο, το εντονα συγκινησιακο και το μυθικο στοιχειο αντανακλωνται στη μουσικη, η οποια παιζει ολο και πιο σημαντικο ρολο στην κοινωνια ειτε ως μεσο ψυχαχωγιας, ειτε ως μεσο εκφρασης ανησυχιων.

Καθως η ρομαντικη μουσικη αποτελει ενα μεγαλο κομματι του μοντερνου ρεπερτοριου, ειναι απαραιτητο να τη χωρισουμε σε πρωιμη και υστερη ρομαντικη μουσικη. Η υστερη περιοδος, στην οποια κυριαρχει το εργο του Βαγκνερ (1813-1883), ξεκινησε μετα το 1848 και διηρκεσε ως τις αρχες του 20ου αιωνα φτανοντας ως το 1913, οποτε και το εργο του Στραβινσκυ(1882-1971) "Η ιεροτελεστια της ανοιξης" σημανε και την αρχη της περιοδου του μοντερνισμου".


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Την περιοδο του ρομαντισμου η υποκειμενικοτητα του συναισθηματος αντικαθιστα το φορμαλισμο της κλασσικης περιοδου της μουσικης. Η παρορμηση και η εμπνευση παιζουν πρωτευοντα ρολο και η ανταποκριση του ακροατη αναμενεται να προελθει απο το πεδιο των αισθησεων και οχι της λογικης. Στενα συνδεδεμενος με την υποκειμενικοτητα, ο ατομισμος που αντικατοπτριζεται στην πολυ εγωκεντρικη εκφραση των συνθετων της περιοδου, οπως και στην πεποιθηση οτι οι προσωπικες σκεψεις και τα αισθηματα του συνθετη, αποτελουν το υψηλοτερο σημειο του καλλιτεχνικου μηνυματος.

Τα θεματα που προτιμωνται απο τους ρομαντικους συνθετες ειναι πιο φανερα στη φωνητικη μουσικη, στην οποια τα λογια μπορουν να εκφρασουν ανοιχτα το θεμα σε ολες του τις λεπτομερειες. Και η ενοργανη μουσικη επηρεαστηκε επισης απο τη ρομαντικη προτιμηση στην εθνικιστικη ταυτιση, το παραδοξο και τη φαντασια ειδικη αυτη που πηγαζε απο μεσαιωνικους θρυλους και παραμυθια.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη