Πώς βρίσκουμε συγχορδίες

Από Κιθάρα wiki
Έκδοση στις 00:34, 18 Φεβρουαρίου 2003 υπό τον/την To skripto (Συζήτηση)

('διαφορά') ←Παλιότερη αναθεώρηση | εμφάνιση της τρέχουσας αναθεώρησης ('διαφορά') | Νεώτερη αναθεώρηση→ ('διαφορά')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Από τον [neos_kitharodos.html Νέο Κιθαρωδό]

Δυστυχώς, χρειάζεται κάποια εμπειρία και το περίφημο "μουσικό αυτί" για να βρούμε τις συγχορδίες ενός τραγουδιού. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη για έναν που πρωτοπιάνει την κιθάρα στα χέρια του, και δεν μπορεί να μπει σε εύκολους κανόνες και καλούπια. Για κάποιον που ξεκινάει, είναι καλό να δει πρώτα τα ήδη υπάρχοντα τραγούδια, και να τα μελετήσει όσο πιο καλά μπορεί. Σύντομα θα διαπιστώσει ότι οι συγχορδίες σε ένα τραγούδι δεν μπαίνουν στην τύχη, αλλά ακολουθούν ορισμένους απλούς κανόνες. Για παράδειγμα, αν ένα τραγούδι έχει σαν βασική συγχορδία την Μι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε αυτό το τραγούδι θα εμφανίζονται και οι συγχορδίες Σι ή / και Λα.

Και για να προλάβουμε τους απαιτητικούς: Υπάρχουν τόσες συγχορδίες και παραλλαγές τους, καθώς και πολλές ηθελημένες "παραφωνίες", ώστε δεν είναι δυνατό να βάλουμε κάποιους αυστηρούς και απόλυτους κανόνες. Σε τελική ανάλυση είναι το "μουσικό αυτί" του καθενός που αποφασίζει τι είναι σωστό και τι λάθος.

Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις πριν ξεκινήσουμε:

1η βασική προϋπόθεση: Έχουμε το τραγούδι σε δίσκο ή κασέτα. Δεν προσπαθούμε ποτέ να βγάλουμε ένα τραγούδι από μνήμης (όπως το θυμόμαστε). Πάρα πολλές φορές η μνήμη μας μας ξεγελάει και ακόμη σε τραγούδια που νομίζουμε ότι ξέρουμε καλά και κάνουμε χοντρά λάθη, απλά και μόνο επειδή θυμόμαστε λάθος.

Για προφανείς λόγους, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την πρώτη ή πιο γνωστή εκτέλεση του τραγουδιού. Για ρεμπέτικα ή παραδοσιακά τραγούδια, προσπαθούμε να βρούμε μια εκτέλεση που σέβεται τον χαρακτήρα του τραγουδιού.

2η βασική προϋπόθεση: Είμαστε σε θέση να παίξουμε στην κιθάρα το τραγούδι μαζί με τον δίσκο. Συγγνώμη αν ακούγεται απότομο, αλλά αν οι ικανότητες κάποιου στην κιθάρα δεν φτάνουν για να παίξει το τραγούδι ταυτόχρονα με το δίσκο (και στον τόνο του δίσκου!), τότε καλύτερα να μην προσπαθήσει καθόλου. Το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει τους επισκέπτες του site στο λαιμό του.

Αρχίζουμε λοιπόν:

Ακούμε τα λόγια στίχο-στίχο και τα γράφουμε με όλες τις επαναλήψεις στροφών, στίχων ή συλλαβών. Π.χ.

Γιατί με ξύ-, γιατί με ξύ-, γιατί με ξύπνησες το βράδυ
Γιατί με ξύπνησες το βράδυ, που είχα πέσει στο πηγάδι ] 2x

Είναι πιο εύκολο και γρήγορο να ξεκινήσουμε με όλα τα λόγια γραμμένα και μετά να προσθέσουμε τις συγχορδίες.

Σημειώνουμε οπωσδήποτε τον ερμηνευτή και (αν είναι εύκολο) τον συνθέτη και τον στιχουργό του τραγουδιού. Για ρεμπέτικα, δημοτικά κλπ. μπορούμε να γράψουμε "Αγνώστου" ή "Δημοτικό", μαζί την περιοχή από την οποία προέρχεται π.χ. "Δημοτικό Κυκλάδων".

Αφού γράψουμε τα λόγια, πιάνουμε την κιθάρα. Πρώτα-πρώτα βρίσκουμε τον βασικό τόνο / βασική συγχορδία του τραγουδιού. Στο 99% των περιπτώσεων, ο βασικός τόνος / η βασική συγχορδία είναι αυτή με την οποία αρχίζει ή τελειώνει το τραγούδι. Είναι πολύ βασικό να βρούμε την βασική συγχορδία σωστά, έτσι ώστε να μπορούμε να παίξουμε το τραγούδι μαζί με τον δίσκο. Σύντομα θα δείτε ότι αν ξέρουμε την βασική συγχορδία, μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε τις περισσότερες άλλες συγχορδίες που υπάρχουν στο τραγούδι.

Πολλές φορές ίσως να χρειαστεί να ξανακουρντίσουμε την κιθάρα ώστε ο τόνος της να συμφωνεί με το τραγούδι. Αν έχουμε το τραγούδι σε μορφή mp3 ή wav, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα WinAmp με το πρόσθετο plugin DJ Helper, που μας επιτρέπει να ανεβοκατεβάζουμε τον τόνο και την ταχύτητα του τραγουδιού όπως θέλουμε, να το ξεκινάμε/σταματάμε κατά βούληση κλπ.

Ακούμε το τραγούδι στίχο-στίχο και προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε μία-μία τις συγχορδίες που ακούγονται. Ανάλογα και με το "μουσικό αυτί" του καθενός, αυτό μπορεί να είναι από πανεύκολο μέχρι και ακατόρθωτο. Προχωράμε όπως σε ένα σταυρόλεξο: Αν κολλήσουμε κάπου, αφήνουμε τη θέση κενή και συνεχίζουμε: Όπως σε ένα παζλ, πολλές φορές είναι πιο εύκολο να βρούμε μια και μοναδική συγχορδία που λείπει, όταν όλα τριγύρω είναι συμπληρωμένα.

Για δύσκολα σημεία: Κάτι που βοηθάει, είναι να παίξουμε με την κιθάρα τη μελωδία του τραγουδιού στο επίμαχο σημείο. Τις περισσότερες φορές η συγχορδία που ζητάμε περιέχει στις νότες της κάποια από τις νότες της μελωδίας. Παραδείγματος χάρη: Αν σε κάποιο σημείο της μελωδίας υπάρχει η νότα Λα, κατά πάσα πιθανότητα η συγχορδία που παίζει εκείνη τη στιγμή περιέχει τη νότα Λα σε κάποια από τις νότες της. Ποιες συγχορδίες περιέχουν τη νότα Λα; Οι παρακάτω: Λα ματζόρε, Λα μινόρε, Ρε ματζόρε, Ρε μινόρε, Φα ματζόρε, Φα δίεση μινόρε, Σι εβδόμης (ΟΚ, υπάρχουν και άλλες, αλλά ας σταματήσουμε εδώ…).

Όλα αυτά εμφανίζονται συμπυκνωμένα στον παρακάτω πίνακα, που σας συνιστώ να τυπώσετε και να έχετε μπροστά σας κάθε φορά που βγάζετε τις συγχορδίες για κάποιο τραγούδι:

Νότα της μελωδίας Συγχορδίες που περιέχουν την νότα αυτή
Ματζόρε Μινόρε Εβδόμης
C C F G# Cm Fm Am D7
C# C# F# A C#m F#m A#m D#7
D D G A# Dm Gm Bm E7
D# D# G# B D#m G#m Cm F7
E E A C Em Am C#m F#7
F F A# C# Fm A#m Dm G7
F# F# B D F#m Bm D#m G#7
G G C D# Gm Cm Em A7
G# G# C# E G#m C#m Fm A#7
A A D F Am Dm F#m B7
A# A# D# F# A#m D#m Gm C7
B B E G Bm Em G#m C#7

Έτσι λοιπόν, αν κολλήσετε κάπου, βρείτε την νότα της μελωδίας στο σημείο εκείνο, πάτε στον πίνακα και δοκιμάστε τις συγχορδίες που περιέχουν τη νότα αυτή. Θα είναι πολύ εύκολο να διακρίνετε ποια από τις συγχορδίες αυτές ταιριάζει στο τραγούδι σας, καθώς οι περισσότερες συγχορδίες θα είναι εκτός κλίμακας και θα ακούγονται εντελώς παράφωνα.

Βρήκαμε λοιπόν τις συγχορδίες. Τις γράφουμε στους στίχους πού ήδη έχουμε, ακριβώς απάνω από το σημείο που παίζονται (συνήθως πάνω από κάποιο τονισμένο φωνήεν – αν βάλετε συγχορδία πάνω από σύμφωνο, ξανακοιτάξτε…)

Προσπαθούμε να γράψουμε κάθε συγχορδία σωστά, χωρίς να προσθέσουμε ή να παραλείψουμε. Αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να προσθέσουμε συγχορδίες που νομίζουμε ότι "τις ζητάει" το τραγούδι, ή να παραλείψουμε συγχορδίες που μας φαίνονται δύσκολες στο παίξιμο. Βασιζόμαστε πάντα στον τρόπο που ακούγονται οι συγχορδίες στο δίσκο. Αν οι συγχορδίες δεν διακρίνονται καθαρά στο δίσκο, ίσως βοηθάει το να δυναμώσουμε τα μπάσα, τις περισσότερες φορές οι νότες του μπάσου (όταν αυτό υπάρχει) συμπίπτουν με τις συγχορδίες του τραγουδιού.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη