Ουδέν κακόν αμιγές καλού (Ελένη Μπέη)

Από Κιθάρα wiki
Έκδοση στις 19:18, 5 Ιανουαρίου 2005 υπό τον/την Elen Bey (Συζήτηση)

('διαφορά') ←Παλιότερη αναθεώρηση | εμφάνιση της τρέχουσας αναθεώρησης ('διαφορά') | Νεώτερη αναθεώρηση→ ('διαφορά')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Χρειάστηκε λοιπόν μια βιβλική καταστροφή, για ν' ανασυρθεί απ' τις καρδιές των ανθρώπων η θαμμένη ανθρωπιά. Για να σηκωθεί ένα δεύτερο παλιρροϊκό κύμα συμπόνιας κι αλληλεγγύης αυτή τη φορά, που εκτός των άλλων να καταδείξει στον απλό πολίτη πόσο τρομακτικά μεγάλη ισχύ διαθέτει.

Γιατί κάτω από την πίεση των πολιτών τους οι κυβερνήσεις του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου έσπευσαν απρόθυμα και υποκριτικά να... βοηθήσουν. Ποιους; Τα θύματα από το φονικό τσουνάμι. Εκείνους τους ίδιους δηλαδή σε βάρος των οποίων (και όχι μόνο αυτών) συντελέστηκε το έγκλημα της ανάπτυξης και της κερδοσκοπίας του δυτικού κόσμου. Εκείνους που αύριο πάλι "χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ" μέσα στα ίδια τείχη της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης θα τους εγκλείσουν.

Δεν υπάρχει κανείς λιγάκι έστω υποψιασμένος πολίτης αυτού του κόσμου, που πίσω από αυτόν τον όλεθρο να μη διαβλέπει την τεράστια ευθύνη της Δύσης. Κανείς πλην βεβαίως εκείνων που εξ ιδίου συμφέροντος ορμώμενοι εθελοτυφλούν. Αλήθεια, πόσο "παραδεισένια" ήταν (και θα είναι) για τους γηγενείς η ζωή στους (για το δυτικό κόσμο) επίγειους παραδείσους; Εκεί που η ανθρώπινη σάρκα αποτελεί είδος εμπορεύσιμο και οργιάζει η εκμετάλλευση των παιδιών ως φτηνό, ευτελές εργατικό δυναμικό; Πόσο ακριβότερο άραγε να ήταν το περιώνυμο σύστημα προειδοποίησης, που θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστημονικούς ισχυρισμούς, να μετριάσει κατά πολύ τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής; Πόσο ακριβότερο σε σχέση με τις τόσες και τόσο αδικοχαμένες ανθρώπινες ζωές;

Αλλά καθώς καθημερινά αποδεικνύεται η ανθρώπινη ζωή και η ανθρωπιά επίσης στην εποχή μας αποτελούν κεφάλαια που δεν εκτιμώνται σε κανένα Χρηματιστήριο Αξιών. Διαφορετικά δεν θα επενδύονταν αστρονομικά κονδύλια για την κατασκευή οπλικών συστημάτων που προορίζονται να σπείρουν το θάνατο και συμπτωματικά (!) πλήττουν τις πολύπαθες τριτοκοσμικές χώρες.

Οι πολίτες λοιπόν σε παγκόσμιο επίπεδο με την αυθόρμητη, άμεση αντίδραση και κινητοποίησή τους ανέβασαν το ύψος της χρηματικής βοήθειας προς τις πληγείσες χώρες σε πάνω από 2 δισ. δολάρια. Οι πολίτες αυτοί που στάθηκαν για λίγο - έστω - στο ύψος της λέξης ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Οι πολίτες που με τη δυναμική τους συμπαρέσυραν έστω και στιγμιαία τις ανάλγητες κυβερνήσεις τους σε μια επίδειξη ψευδεπίγραφης ανθρωπιάς. Όλοι αυτοί οι πολίτες του κόσμου πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να συνεχίσουν ν' ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις, ώστε να στραφούν σ' εκείνες τις πολιτικές που θα έχουν ως κέντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και θα οδηγούν στη λύτρωση από τα δεινά του ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι αδήριτη ανάγκη οι πολίτες αυτοί να κρατήσουν "πάντ' ανοιχτά, πάντ' άγρυπνα τα μάτια της ψυχής τους" και να βγουν απ' τον πολιτικό και ιστορικό αναλφαβητισμό, όπου τους θέλουν δέσμιους τα πολύ γνωστά και συγκεκριμένα συμφέροντα κάποιων ολίγων.

Διαφορετικά η μεγαλειώδης στον αυθορμητισμό της προσφορά τους θα εκφυλιστεί και θα ξεπέσει σε ανούσια φιλανθρωπία κι ελεημοσύνη. Κι ακόμα χειρότερα: σε δωροδοκία της συνείδησης, ώστε να βλέπει αλλά ν' αποστρέφει τα μάτια και να σιωπά.

Ελένη Μπέη

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη