Μακρινά Ξαδέρφια

Από Κιθάρα wiki
Έκδοση στις 02:26, 3 Μαΐου 2007 υπό τον/την Tranzistoraki (Συζήτηση)

('διαφορά') ←Παλιότερη αναθεώρηση | εμφάνιση της τρέχουσας αναθεώρησης ('διαφορά') | Νεώτερη αναθεώρηση→ ('διαφορά')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικό

Τα ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ δεν είναι ένα συγκρότημα που ξεκίνησε με αφορμή την παρέα κάποιων φίλων με κοινές μουσικές ανησυχίες. Ούτε είναι το αποτέλεσμα μιας ομάδας νεαρών που πέρασε πολλές ώρες σε κάποιο γκαράζ ή σε κάποια αποθήκη ακούγοντας μουσικές, πίνοντας μπύρες και τζαμάροντας πάνω στη μουσική που τους ενώνει.

Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» είναι η τυχαία συνάντηση μουσικών με εντελώς διαφορετικές μουσικές «καταγωγές» και προτιμήσεις. Η διαφορετικότητα αυτή αποτέλεσε πρόκληση για τη πρόσμιξη των στοιχείων της μουσικής του καθενός. Σ’ ένα αποτέλεσμα όπου οι μουσικές φόρμες του παραδοσιακού ήχου μπορούν να «συγγενεύουν» με τα κλασσικά κιθαριστικά αρπίσματα, την ένταση της ροκ μουσικής του ’70, την ατμόσφαιρα των reggae ακουσμάτων και το λυρισμό της έντεχνης μπαλάντας.

Την πρώτη σύνθεση του συγκροτήματος, τη συναντάμε αρχικά με το όνομα Αρμενιστές, λίγο πριν από το 2000, σε μικρούς μουσικούς χώρους όπως το «Asante» (νυν «Αλάβαστρον»), τη «Σκιά του Φεγγαριού», κλπ. Εμφανίσεις στις οποίες τον πρώτο λόγο είχαν οι διασκευές, κυρίως παραδοσιακών κομματιών, ενώ στη συνέχεια και δειλά - δειλά ακούστηκαν τα πρώτα 2-3 προσωπικά τους τραγούδια.

Η σύνθεση του σχήματος είχε αρκετές εναλλαγές με κεντρικό άξονα τον Θοδωρή Κοτονιά στη σύνθεση, στίχο, ερμηνεία, νέι, κρουστά και τον Σπύρο Καβαλιεράτο στις κιθάρες, στη σύνθεση και ερμηνεία κάποιων τραγουδιών.

Το 2003 το συγκρότημα μετονομάζεται εύστοχα σε «Μακρινά Ξαδέρφια» και κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αποδοχή κληρονομιάς», σε παραγωγή Άγγελου Σφακιανάκη, ενώ τη σύνθεση του σχήματος απαρτίζουν οι Κώστας Ασημάκης (βιολί, πιάνο, φωνητικά), Σπύρος Καβαλιεράτος (κλασική και ακουστική κιθάρα, αναγεννησιακό λαούτο και φλάουτο με ράμφος, μαντολίνο, τραγούδι), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο, τσέλο), Θοδωρής Κοτονιάς (τραγούδι, νέι, κρουστά), Ανδρέας Ανδρεοσάτος (ακορντεόν), υπογράφοντας τα 13 κομμάτια. Στο δίσκο αυτό, που συναντάμε περισσότερο το παραδοσιακό στοιχείο και τον κλασικό λυρισμό, συμμετέχουν φιλικά καταξιωμένοι μουσικοί όπως ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Βαγγέλης Καρίπης και ο Στέργιος Γαργάλας, ενώ το τραγούδι «Αχ να ‘μουνα» ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Στα τέλη του 2004 ολοκληρώνεται και κυκλοφορεί λίγο καιρό αργότερα και η επόμενη δουλειά του συγκροτήματος με τίτλο «Περιμένοντας το Θείο». Με νέες αλλαγές στη σύνθεση, τα «Μακρινά Ξαδέρφια» δίνουν το δεύτερο «παρόν» με τους Θανάση Αχαρνιώτη (τύμπανα), vΣπύρο Καβαλιεράτο (κλασική και ακουστική κιθάρα, αναγεννησιακό λαούτο, τραγούδι), Θοδωρή Κοτονιά (νέι, κρουστά, κιθάρα ακουστική, τραγούδι), Νίκο Παπαδόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), Μαρία Παπαλεοντίου (τραγούδι), Άρη Ποταμιάνο (μπάσο ηλεκτρικό και άταστο), Επίκουρο Τριανταφυλλίδη (βιολιά, τραγούδι). Την παραγωγή υπογράφει και πάλι ο Άγγελος Σφακιανάκης με την εταιρία «Μικρός Ήρως» ενώ δεν λείπουν και πάλι οι συμμετοχές αγαπημένων καλλιτεχνών όπως του Μιχάλη Νικολούδη και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Στο δίσκο αυτό, με ανανεωμένο και πιο ηλεκτρικό ήχο, δίνουν αρκετή έμφαση στο στίχο, σχολιάζοντας με σκωπτικό τρόπο την επικρατούσα κατάσταση του σκυλάδικου και των realities, ενώ δεν λείπουν και οι λυρικές μπαλάντες όπως η «Άνοιξη», τραγούδι που συναντάμε και στον ομώνυμο δίσκο της Γλυκερίας σε ντουέτο της ίδιας με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.

Χαρακτηριστικό των «Μακρινά Ξαδέρφια» αποτελούν αναμφισβήτητα οι ζωντανές εμφανίσεις τους. Μέχρι τώρα έχουν δώσει παραστάσεις σε πολλές μουσικές σκηνές, εντός κι εκτός Αθήνας, όπου παρουσίασαν το ρεπερτόριο τους και διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια, ενώ μοιράστηκαν τη σκηνή με κορυφαίους καλλιτέχνες: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γλυκερία, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Ορφέα Περίδη, Μελίνα Κανά, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Θηβαίο, Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Γιώργο Μαγκλάρα, Χάικ Γιαζιτζιάν, Αντώνη Απέργη, Λιζέτα Καλημέρη, Αρετή Κετιμέ, κ.α.

Με τη συμμετοχή τους στο μουσικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ» του Αντώνη Μποσκοϊτη, συνέπραξαν επί σκηνής με τους Μαρίζα Κωχ, Διονύση Σαββόπουλο, Δημήτρη Πουλικάκο, Θανάση Γκαϊφύλλια, κ.α.

Στις αρχές του 2007, τα «Μακρινά Ξαδέρφια» καταθέτουν και την τρίτη «συλλογή» τραγουδιών τους, η οποία τιτλοφορείται «Ονειροχαμένη πόλη». Οι Θανάσης Αχαρνιώτης (τύμπανα), Θάνος Κολοκυθάς (ακουστική κιθάρα, μπάσο), Θοδωρής Κοτονιάς (νέι, κρουστά, τραγούδι), Νίκος Παπαδόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Ελένη Καπηλίδου (τραγούδι) και ο Επίκουρος Τριανταφυλλίδης (βιολιά, τραγούδι) απαρτίζουν, πλέον, το γκρουπ. Ο Αγγελος Σφακιανάκης επιμελείται και πάλι της παραγωγής, ενώ η Μελίνα Κανά (σε δύο τραγούδια), ο Ψαραντώνης (σε ένα) και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος είναι οι φίλοι - «επισκέπτες» που χαρίζουν με μεράκι τη δημιουργική συμμετοχή τους στην παρέα των «Μακρινά Ξαδέρφια».

Δισκογραφία

2003 ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

  1. Κάνε μια ευχή
  2. Όσο δεν ψάχνω
  3. Είπα να φύγω
  4. Οι καρδιές που ξέρουν
  5. Αχ νάμουνα (Ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη)
  6. Το φθινοπωρινό αεράκι
  7. Έρημος
  8. Μήλο
  9. Από τη γυναίκα
  10. Το φεγγαράκι
  11. Το μπεγλέρι
  12. Πρωτοβρόχι
  13. Ο γλάρος (Ορχηστρικό)


2005 ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΙΟ

  1. Παμ-Παμ
  2. Μακρινά Ξαδέρφια
  3. Πόσο σ' αγαπώ
  4. Όσο φωτίζει μια αστραπή
  5. Το δέντρο
  6. Άνοιξη
  7. Πολικός Αστέρας
  8. Μια μέρα
  9. Το κουτί
  10. Δίδυμη ψυχή
  11. Όταν με κοιτάζεις
  12. Της Αγάπης το δρομάκι (συμμετέχει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης)
  13. Βρέχει στάχτη
  14. Ξημερώνει
  15. Η γιορτή τελειώνει (ορχηστρικό - Απαγγελία: Μιχάλης Νικολούδης)


Σύνδεσμοι

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη