Κοσμική μουσική - Τροβαδούροι και Μενεστρέλοι

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι γνωσεις που υπαρχουν για τη μεσαιωνικη κοσμικη μουσικη ειναι πολυ περιορισμενες καθως αυτου του ειδους η μουσικη γραφονταν σπανια. Θεωρειται πιθανο οτι υπηρχε σημαντικη αλληλεπιδραση μεταξυ του θρησκευτικου μελους και του κοσμικου τραγουδιου αλλα και μεταξυ του τραγουδιου και του χορου.

Υπαρχει μαλιστα η πιθανοτητα οι εκκλησιαστικοι μουσικοι να χρησιμοποιησαν ως βαση των μελωδιων στο οργανο μια αυτοσχεδιαστικη κοσμικη μουσικη.

Την εποχη εκεινη, οπως και σημερα εξαλλου, η κοσμικη μουσικη αποτελειτο κυριως απο τραγουδια και χορευτικους σκοπους, τα περισσοτερα απο τα οποια εχουν χαθει καθως μεταδιδονταν προφορικα.


Το παλαιοτερο ρεπερτοριο τραγουδιων, των οποιων οι σκοποι ειναι δυνατον να αποκρυπτογραφηθουν, ειναι αυτο των τροβαδουρων που ηκμασαν στη Νοτια Γαλλια και τη Βορειο Ισπανια απο τον 11ο αιωνα ως την εποχη που η παραγωγη τους καταστραφηκε ολοσχερως απο τη Δ' Σταυροφορια (1209). Ενδεικτικο ειναι οτι υπαρχουν 2.500 τραγουδια αλλα οι μελωδιες που σωζονται ειναι το ενα δεκατο. Γραμμενα στην προβηγκιανη γλωσσα (Langue d'Oc) ειναι κυριως ερωτικα τραγουδια, που εξυμνουν κυριως τον ιπποτικο ερωτα.

Οι τροβαδουροι ηταν ικανοι μουσικοι - ποιητες, αντιθετα με τους μενεστρελους και τους ζογκλερ (θαυματοποιους και αγυρτες) διασκεδαστες χαμηλης κοινωνικης θεσης. Μαλιστα εαν ενα ατομο χαμηλης καταγωγης επιθυμουσε να γινει τροβαδουρος επρεπε να κερδισει την ευνοια ενος σημαντικου προστατη. To αντιστοιχο των μενεστρελων στη Γερμανια ονομαζονταν Gauckler και scops η gleemen στην Αγγλια.

Η μουσικη για τα τραγουδια των τροβαδουρων συνισταται σε μια μελωδικη γραμμη την οποια ο ερμηνευτης επαναλαμβανε σε καθε στροφη. Η αν λογω μουσικη γραφονταν με μια σημειογραφεια ελευθερης μουσικα εκετελεσης (αντιθετα με τη θρησκευτικη μουσικη).

Η τεχνη των τροβαδουρων επηρεασε αυτη των τρουβερων, των αντιστοιχων δηλαδη μουσικων της Βορειας Γαλλιας, που εγραφαν στα γαλλικα και οχι στα προβηγκιανα, κατα τη διαρκεια του 12ου-13ου αιωνα, καθως και την τεχνη των Γερμανων συγχρονων τους των Minnesinger (λυρικοι ποιητες), που ανθησε το 12ο-14ο αιωνα. Οι τρουβεροι ανεπτυξαν μορφες τραγουδιων που ειχαν επωδους(ρεφρεν), θετοντας ετσι τις βασεις για τα γαλλικα πολυφωνικα τραγουδια του 14ου αιωνα.

Οι τροβαδουροι αλλα και οι τρουβεροι (που ανεπτυξαν κυριως την επικη ποιηση), ειναι κατ' ουσια αυτοι που δημιουργησαν την επικη, λυρικη αλλα και σατιρικη ποιηση του μεσαιωνα.

Το μετρικο τους συστημα βασιζονταν σε 6 ρυθμικους τροπους οι οποιοι προερχονταν απο τα ελληνικα ποιητικα μετρα οπως το τροχαικο (μακρο-βραχυ) και το ιαμβικο (βραχυ-μακρο). Αυτοι οι τροποι επεβαλλαν το τριμερες μετρο στη γαλλικη μουσικη ενω η γερμανικη χρησιμοποιουσε και διμερες και τριμερες.

Τα πιο χαρακτηριστικα προτυπα αυτης της μουσικης ηταν οι μπαλλαντες με δομη ΑΑΒ, το ροντο (τραγουδι για σολο φωνη με χορωδιακο ομως ρεφρεν) και το βιρελαι (παρομοιο με την ιταλικη μπαλαντα). Αυτες οι μορφες μουσικης εμελλε να γινουν οι αγαπημενες μορφες μουσικης των συνθετων της πολυφωνιας οπως ο Γκιγιωμ ντε Μασω, διεθνως αναγνωρισμενος δασκαλος της γαλλικης μουσικης της Αρς Νοβα.



Σημειωση 1: H γαλλικη μορφη τραγουδιου ballade και η ιταλικη balatta οφειλουν το ονομα τους στο λατινικο ρημα ballare=χορευω.

Σημειωση 2: Πριν απο τον 11ο αιωνα οι πρωτες περιγραφες κοσμικης μουσικης αναφερουν τη μουσικη των goliards, περιπλανωμενων κατωτερων κληρικων και σπουδαστων, οι οποιοι μετα τον 7ο αιωνα περιοδευαν σε διαφορες χωρες τραγουδωντας και παιζοντας τοπικα τραγουδια με επικαιρα θεματα.

Σημειωση 3: Oι Missingers στη Γερμανια ηταν ερωτοτραγουδιστες και κατα τα τελη του 13ου αιωνα η αστικη ταξη της Γερμανιας αρχισε να τους μιμειται. Αυτοαποκαλουμενοι αρχιτραγουδιστες (Μeistersinger) ηκμασαν για περισσοτερο απο 500 χρονια οργανωμενοι σε αδελφοτητες και ακολουθωντας αυστηρους κανονες μουσικης και ποιησης.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη