Κορακάκης Βαγγέλης

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Βαγγέλης Κορακάκης είναι μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής. Τα τραγούδια του κινούνται στο χώρο του σύγχρονου λαϊκού.

Βιογραφία

Βαγγέλης Κορακάκης

Ο Β. Κορακάκης είναι "πιστός" στην Καισαριανή από το 1961 που γεννήθηκε, μέχρι σήμερα που κατοικεί στην ίδια γειτονιά. Η μητέρα του διατηρούσε ένα μικρό ταβερνάκι εκεί. Οι πρώτες του επαφές με τη μουσική ήρθαν αφ' ενός μέσω ενός ξυλουργού και οργανοποιού τον οποίο έβλεπε να δημιουργεί κοντά στο πατρικό του σπίτι και αφ' ετέρου μέσω των ακουσμάτων του πατέρα του και της παρέας του, οι οποίοι τραγουδούσαν το κλασικό λαϊκό τραγούδι.

Το πρώτο του μπουζούκι, ένα τρίχορδο, του το πήρε ο πατέρας του από την Ομόνοια. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει μια πολύ στενή σχέση του Β. Κορακάκη με το όργανο. Τα πρώτα τραγούδια που μαθαίνει είναι αυτά της Μεταπολίτευσης, κυρίως του Θεοδωράκη και του Λοΐζου. Αργότερα στρέφεται σε αυτό που κατηγοριοπούμε ως ρεμπέτικο τραγούδι, αν και ο ίδιος λέει ότι αυτή η ετικέτα αυτή δεν του άρεσε ποτέ.

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ανοίγει την "Μαγιοπούλα", μια ταβέρνα στην Καισαριανή, στην οποία παίζει ο ίδιος τα παλιά λαϊκά που του αρέσουν, αλλά σιγά σιγά βάζει στο πρόγραμμα και τα δικά του τραγούδια, τα οποία οι θαμώνες του μαγαζιού τα γνωρίζουν και τα αξιολογούν πριν να γίνουν ευρύτερα γνωστά μέσω της δισκογραφίας.


Δισκογραφία

 1985: Στρατόπεδα και πλοία (LYRA) (συμμετοχή με τρία τραγούδια)

Ο δίσκος αυτός περιέχει τραγούδια του στιχουργού Τάκη Σαμαρτζή και βγήκε από τη LYRA μετά από σύσταση του Απόστολου Καλδάρα. Ο Β. Κορακάκης έχει βάλει τη μουσική σε τρία από τα τραγούδια του δίσκου.

 1988: Άρχοντες (LYRA) 

Τραγούδια σε στίχους και μουσική του Β. Κορακάκη, ερμηνεύει ο ίδιος και ο Γιώργος Τζώρτζης. Τα τραγούδια είναι "καθαρόαιμα" λαϊκά τραγούδια, με ενορχηστρώσεις λιτές και προσέγγιση που ακουμπάει με προσοχή πάνω στις γνωστές μορφές του λαϊκού.


 1991: Μαθήματα Πατριδογνωσίας (LYRA) (συμμετοχή με ένα τραγούδι)

Ο δίσκος είναι συλλογή της LYRA με τραγούδια που απλώνονται σε όλο το χρονικό εύρος της λαϊκής δημιουργίας, από το παραδοσιακό μέχρι το σύγχρονο, και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με μια ομώνυμη ραδιοφωνική εκπομπή που έπαιζε στον 902 Αριστερά στα FM. Ο Β. Κορακάκης συμμετέχει με το τραγούδι "Μοίρα μου γιατί να κλάψω", το οποίο μάλιστα ηχογραφήθηκε στο studio του 902 για την εκπομπή ειδικά. Όπως είναι ηχογραφημένο εδώ, μπήκε και στον αμέσως επόμενο δίσκο του Κορακάκη το 1992.

 1992: Μπουζουξήδες με πυξίδες (LYRA)
Βαγγέλης Κορακάκης - Μπουζουξήδες με πυξίδες - Εξώφυλλο.jpg

Εκτός από το "Μοίρα μου γιατί να κλάψω" και το "Πρώτο φθινόπωρο", τα τραγούδια αυτού του δίσκου γράφτηκαν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την κυκλοφορία των "Αρχόντων". Το "Σαν της βροχούλας το νερό" γράφτηκε για τη φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα δεχτεί να το πεί τελικά, ενώ το "Πρώτο φθινόπωρο" ήταν και στους "Άρχοντες" με τη φωνή του Τζώρτζη, αλλά πρώτη φορά τραγουδήθηκε από τη Ρένα Στάμου στο πάλκο, πριν μπει στο δίσκο, οπότε παρουσιάζεται εδώ στην παλαιότερη χρονολογικά εκτέλεσή του. Σχετικά με το δίσκο αυτό, ο Β. Κορακάκης αναφέρει ότι η ηχογράφησή του ήταν πολύ δύσκολη λόγω οικονομικών, σε βαθμό που δεν υπήρχε κιθάρα για να γραφτεί στο δίσκο και χρησιμοποιούσανε μία που ξεκούρδιζε συνέχεια, ενώ από τους μουσικούς μόνο ένας πληρώθηκε για την ηχογράφηση (δεν αναφέρεται ποιός).

Έπαιξαν:

Βαγγέλης Κορακάκης (μπουζούκι, τζουρά), Σωτήρης Γεραλής (κιθάρα), Κώστας Μάντζιος (ακορντεόν), Βαγγέλης Γιαννάκης (μπαγλαμά), Άλκης Μαύρος (μπαγλαμά), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο) και Σπύρος Χατζηνικολάου (κρουστά).

Τα τραγούδια και οι αντίστοιχοι ερμηνευτές είναι:

  1. Σερβικάκι ερωτικό (Βαγγέλης Κορακάκης)
  2. Το ποτηράκι της καρδιάς (Αφεντούλα Ραζέλη)
  3. Πρώτο φθινόπωρο (Ρένα Στάμου)
  4. Πώς να φύγω πώς (Κώστας Μάντζιος)
  5. Σε κάτι παλιομάγαζα (Ρένα Στάμου)
  6. Μοίρα μου γιατί να κλάψω (Βαγγέλης Κορακάκης)
  7. Το απτάλικο της Καισαριανής (Οργανικό)
  8. Δε με σκέφτηκες ποτέ σου (Αφεντούλα Ραζέλη)
  9. Σαν της βροχούλας το νερό (Ελένη Τσαλιγοπούλου)
  10. Εγώ κι ο πόνος μου (Κώστας Μάντζιος)
  11. Ποιός το ξέρει (Αφεντούλα Ραζέλη)
  12. Οι φίλοι μου θα κλάψουνε (Ρένα Στάμου)
  13. Μια ζωή τα ίδια (Βαγγέλης Κορακάκης)
 1998: Του έρωτα και της φυγής (συμμετοχή με 7 τραγούδια)

Δίσκος του Δημήτρη Μητροπάνου, με τραγούδια διάφορων συνθετών και στιχουργών.

Σύνδεσμοι

Συνέντευξη του Βαγγέλη Κορακάκη στον Άγγελο Τύλλιο, για το MusicCorner.gr, 3 Δεκεμβρίου 2002.

Άρθρο στην ελληνική WikiPedia

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη