Κιθαρωδών Ψηφιακές περιπέτειες (Τεύχος 2o – Home Studio)

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Από τον nEwBiE (newbie@in.gr).

Το δεύτερο τεύχος των «ψηφιακών περιπετειών» προτείνει στους Κιθαρωδούς/ές κάποια βασικά μηχανήματα (hardware) για να στήσουν ένα μικρό, «σπιτίσιο» studio, και να χαίρονται τις ηχογραφήσεις τους. Αλλά προτού προχωρήσουμε στις προτάσεις, καλό είναι να ξεκαθαριστούν τα παρακάτω : 1. Οι παρακάτω προτάσεις είναι το αποτέλεσμα της ταλαιπωρίας του υπογράφοντα, όταν πριν κάποια χρόνια ήθελε να αποτυπώσει τη ματαιοδοξία του σε CD! Για να μην περάσετε τα ίδια... 2. Η προσωπική εμπειρία του υπογράφοντα περιορίζεται σε πολύ λίγα από τα προτεινόμενα... Οι υπόλοιπες προτάσεις στηρίζονται στη μελέτη χαρακτηριστικών (specs) ή σε αντίστοιχα tests του διαδικτύου... (δηλαδή μην πυροβολήσετε εμένα αν πάρετε κάτι που δε σας κάνει...) Επίσης, τα προϊόντα που προτείνονται άπτονται καθαρά στα προσωπικά μου γούστα. Υπάρχουν εκεί έξω ένα σωρό αξιόλογες εταιρείες και προϊόντα τα οποία δεν τα ξέρω, αλλά αξίζουν την προσοχή σας. 3. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που προτείνονται υπάρχουν στη χώρα μας. Οι ενδεικτικές τιμές που θα δείτε προέρχονται από το διαδικτυακό χώρο : http://www.musicians-gear.com/ (όσες μπόρεσαν να βρεθούν), για λόγους εύκολης σύγκρισης. 4. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ότι με τα μηχανήματα αυτά θα κάνετε παραγωγές έτοιμες προς πώληση... Για αυτές τις παραγωγές χρειάζεται να χωθεί ΒΑΘΕΙΑ το χέρι στην τσέπη, και να επενδυθεί ΠΟΛΥΣ χρόνος εκμάθησης και εμπειρίας χρήσης. 5. ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ όμως ότι τα προτεινόμενα θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε ένα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑ-ΤΟ DEMO, για τους φίλους σας ή για όπου αλλού θέλετε... 6. Στο άρθρο αυτό, οι παραδοχές που έχουν γίνει είναι ότι θέλετε να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας (ή και τη –μικρή-σας παρέα) δηλαδή τα κανάλια εισόδου που προτείνονται είναι περιορισμένα, και διαθέτετε κάποια όργανα (κιθάρες, αρμόνια...) – δεν προτείνονται μουσικά όργανα εδώ. Προτείνονται όμως μικρόφωνα... 7. Επίσης, δεν γίνονται προτάσεις για «στήσιμο» studio (π.χ. Χωροταξία και μόνωση, καλωδιώσεις και ενισχυτές κ.λ.π.). Θεωρώ ότι στήνετε κάτι στο σαλόνι σας (ή και σε άλλο δωμάτιο π.χ. μπάνιο...), χωρίς επαγγελματικές προδιαγραφές. 8. Τέλος, προτείνεται ένας συγκεκριμένος «τύπος» studio, με χρήση προσωπικού Υπολογιστή – PC και όχι MAC (δυστυχώς). Υπάρχουν σχεδόν άπειρες παραλλαγές, και μην απογοητεύεστε αν δεν βρείτε τα αγαπημένα σας μηχανήματα εδώ.

Και ας περάσουμε στο ψητό!!

  • Το «τσαμπα» Studio

Αυτό το studio το έχουμε όλοι μας. Αποτελείται μόνο από έναν υπολογιστή με μια κάρτα ήχου (ενσωματωμένη στη motherboard συνήθως), όπου και μπορείτε να ηχογραφήσετε την κιθάρα σας. Αν θέλετε να ηχογραφήσετε και τη φωνή σας, πρέπει να δανειστείτε ένα μικρόφωνο (από την επόμενη κατηγορία studio). Επίσης μέσω λογισμικού μπορείτε να κάνετε και MIDI ηχογραφήσεις (χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιό σας). Το κλειδί για όλα αυτά είναι το λογισμικό το οποίο θα συζητηθεί στο επόμενο άρθρο Όπως καταλαβαίνετε, η ποιότητα ήχου είναι χαμηλή, τα κανάλια που μπορείτε να ηχογραφήσετε ταυτόχρονα είναι μόνο δύο (stereo), και γενικά θα συναντήσετε δυσκολίες. Παρόλα αυτά, πολυκάναλη ηχογράφηση ΓΙΝΕΤΑΙ (με αρκετή υπομονή) και η λύση αυτή είναι καλύτερη από ένα πολυκάναλο κασετόφωνο.


  • Το «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ» Studio

Εδώ το κόστος παίζει σημαντικό ρόλο στα προτεινόμενα. Έχουμε λοιπόν :

Α. Μικρόφωνο. 1. Shure SM-58 (99.00 €) Δυναμικό μικρόφωνο γενικής χρήσης, το οποίο είναι σχεδόν Θρύλος! Με εξαιρετική ποιότητα για την τιμή του. Μην το χάσετε! 2. AKG C1000S (206.00 €) Το μικρόφωνο αυτό είναι Πυκνωτικό (μικρού διαφράγματος) με πολύ καλές κριτικές για την ποιότητά του. Δεν χρειάζεται phantom power (δουλεύει με μπαταρία).


Β. Κάρτα ήχου. 1. Μ-Audio Delta Audiophile 24/96 (161.00 €) Κάρτα με δυνατότητα ηχογράφησης 24/96, ASIO drivers, και πολύ καλή τιμή. Δυστυχώς μόνο με 2 κανάλια. 2. Terratec EWX 24/96 (164.00 €) Κάρτα αντίστοιχη με την προηγούμενη τόσο από άποψη δυνατοτήτων όσο και τιμής. Άλλη εταιρεία με οικονομικές κάρτες ήχου είναι η EGO-SYSTEMS (σειρά Waveterminal) Η δυνατότητα ηχογράφησης 24/96 (24 bits 96 kHz) είναι πραγματικά σημαντική στην ηχογράφηση (αναβαθμίζει την ποιότητα και τη λεπτομέρεια), οπότε σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα αγοράσετε κάρτα ήχου.

Γ. Ακουστικά (Headphones). Τα ακουστικά είναι απαραίτητα για να μπορείτε με ακρίβεια να ακούσετε τις ηχογραφήσεις σας, αλλά δεν μπορεί να γίνει καλή μίξη μόνο μ΄ αυτά. Επίσης, θα πρέπει να είναι κλειστού (ή ημίκλειστου) τύπου (για να μην ξανα-ηχογραφεί το μικρόφωνο). Γι αυτό λοιπόν : 1. Audio Technica ATH D40fs (74.00 €) Entry-level ακουστικά από μια εταιρεία με παράδοση στο χώρο των studios, και σε καλή τιμή. Επίσης καλά ακουστικά μπορούν να βρεθούν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, αλλά προσοχή στα «φθηνά» μοντέλα (προσοχή στην απόκριση συχνοτήτων).

Δ. Ηχεία Monitors. Στην περίπτωση του οικονομικού studio δεν θα προτείνουμε ηχεία monitors. Χρησιμοποιήστε τον ενισχυτή και τα ηχεία του στερεοφωνικού σας ή να δανειστείτε από την επόμενη πρόταση.

Ε. Ελεγκτής MIDI. Παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι για την εισαγωγή MIDI δεδομένων στον υπολογιστή σας, είναι σχεδόν δεδομένος ένας καλός MIDI ελεγκτής στο studio σας. Έτσι λοιπόν : 1. M-AUDIO Radium-49 (178.00 €) Εισαγωγικό κλαβιέ χωρίς μεγάλες δυνατότητες, με 49 πλήκτρα, αλλά είπαμε, σ΄ αυτό το studio η τιμή είναι που μετράει... (υπάρχει και μοντέλο με 61 πλήκτρα αλλά και το φθηνότερο Oxygene 8).

ΣΤ. Προσωπικός Υπολογιστής (PC). Εδώ δεν θα μιλήσουμε για μοντέλα, αλλά για χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει ο υπολογιστής σας έτσι ώστε να ασχολείστε με τη μουσική σας (και όχι μ΄ αυτόν)... συνεπώς προτείνονται : 1. Επεξεργαστής. Οτιδήποτε πάνω από 1 ή 1,5 GHz κάνει τη δουλειά του. Βέβαια, όσο γρηγορότερος ο επεξεργαστής, τόσα περισσότερα κανάλια και fx μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 2. Μνήμη RAM. Οτιδήποτε πάνω από 256 Mbytes. Στα 128 θα αισθανθείτε «άβολα»... 3. Σκληρός δίσκος. Προτιμήστε από 80 Gbytes και πάνω. Ειδικά αν δουλεύετε πολλά τραγούδια / κανάλια μαζί... 4. CD Recorder. Είναι απαραίτητο.

Άρα, αγοράζοντας έναν Υπολογιστή (~1200 €) και 500-600 € επιπλέον, μπορείτε να στήσετε ένα οικονομικό Studio το οποίο δουλεύει ικανοποιητικά για MIDI και Audio ηχογραφήσεις. Ο μοναδικός του περιορισμός είναι τα κανάλια εισόδου / εξόδου (2), δηλαδή αν θέλετε να ηχογραφήσετε μια μικρή μπάντα, θα πρέπει τα όργανα να ηχογραφούνται το ένα μετά το άλλο. Επίσης, η ποιότητα ήχου, κυρίως των μικροφώνων του είναι μεν ικανοποιητική αλλά δεν συγκρίνεται με την επόμενη πρόταση.


  • Το «ΚΑΛΟ» Studio

Εδώ αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι αφενός η ποιότητα στον ήχο, η ευελιξία και η δύναμη των μηχανημάτων, αλλά και η σχέση τιμής / απόδοσης. ' Α. Μικρόφωνα. Εδώ η πρόταση είναι για παραπάνω από ένα μικρόφωνα. Μπορούμε να κάνουμε stereo ηχογραφήσεις, καθώς και να πειραματιστούμε με τις θέσεις τους στο χώρο, πάντα με γνώμονα την καλή απόδοση. Καλό επίσης θα είναι να διαθέσουμε ένα δυναμικό μικρόφωνο «για γενική χρήση» από το προηγούμενο studio. Όλα τα παρακάτω μικρόφωνα είναι πυκνωτικά (μεγάλου διαφράγματος) και για να δουλέψουν χρειάζονται πρόσθετη τροφοδοσία (phantom power –48V), κατά συνέπεια χρειαζόμαστε είτε κάποιον προενισχυτή μικροφώνου είτε η κάρτα που θα έχουμε να παρέχει η ίδια αυτή την τροφοδοσία. Έτσι λοιπόν έχουμε : 1. Rode NT 1 A (194.00 €) H Rode (από Αυστραλία) είναι σχετικά νέα εταιρεία στο χώρο, και φημίζεται για μικρόφωνα με άριστη σχέση κόστους απόδοσης. 2. AKG C 3000 B (313.00 €) Ακόμη ένα «Industry Standard» μικρόφωνο από την AKG , πολύ καλό για ηχογραφήσεις φωνής. (υπάρχει και το ακριβότερο C 4000 B – 510.00 €) 3. BLUE Baby Bottle (655.00 €) Για το μικρόφωνο αυτό έχουν γραφτεί πολλές διθυραμβικές κριτικές για την ποιότητα του ήχου του. Η Εταιρεία BLUE (Baltic Latvian Universal Electronics) είναι επίσης νέα στο χώρο, με φήμη για πολύ καλά (και ακριβά μικρόφωνα)

Επίσης άλλες εταιρείες με αξιόλογα προϊόντα είναι οι : Neumann, ADK, Earthworks, Audio-Technica κ.α. Στην αγορά μικροφώνου επίσης χρειάζεται κάποια προσοχή στα συνοδευτικά αξεσουάρ (π.χ. spider shock mount, windscreen, anti-pop κ.α.) τα οποία και απαραίτητα είναι, και κοιτάξτε να είναι όσο πιο καλά ποιοτικά γίνεται.

Β. Κάρτες ήχου. Οι κάρτες που παρουσιάζονται εδώ διαθέτουν εξωτερικές μονάδες, περισσότερες από 2 εισόδους / εξόδους, και διαθέτουν επίσης ενσωματωμένους προενισχυτές μικροφώνων (παρέχουν phantom power) καθώς και πλήθος άλλων συνδέσεων (π.χ. SPDIF, Optical, TDIF, Clock). 1. AARDVARK Direct Pro 24/96 (715.00 €) Κάρτα με δυνατότητα ηχογράφησης 24/96, 4 Inputs 6 Outputs, 4 προενισχυτές μικροφώνου, ASIO drivers, MIDI. 2. MOTU 828 mkII Firewire (967.00 €) Νέα κάρτα η οποία συστήνεται (και όχι άδικα) από πολλούς επαγγελματίες του χώρου. 8 Ins, 8 Outs, 2 προενισχυτές, και συνδέεται με τον Υπολογιστή με σύνδεση firewire (1394). Αλμυρούτσικες κάρτες οι οποίες όμως καλύπτουν το 110% της οικιακής ηχογράφησης, και χρησιμοποιούνται και σε επαγγελματικά studios. Στην ουσία δεν ονομάζονται κάρτες ήχου αλλά “Audio Interfaces”.

Γ. Ακουστικά (Headphones).

1. AKG K 141 STUDIO (107.00 €) Καλά ακουστικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλά studios ανά τον κόσμο. 2. SONY MDR 7506 (~120.00 USD) Πάρα πολύ καλά ακουστικά (πολύ καλή απόκριση χαμηλών), ιδανικά για πολύωρες ακροάσεις. Ίσως λίγο δύσκολο να βρεθούν.

Δ. Ηχεία Monitors. Monitors λέγεται η κατηγορία των ηχείων αυτών που έχουν την ιδιότητα να μην αλλοιώνουν (πολύ) τις συχνότητες τις οποίες δέχονται για αναπαραγωγή. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ηχογραφήσεις να ακούγονται «όπως έχουν» (χωρίς να χρωματίζονται δηλαδή). Τα monitors είναι απαραίτητα σε ένα studio, ακριβώς γιατί ο χρήστης (ηχολήπτης, μηχανικός ήχου) πραγματοποιεί κριτικές ακροάσεις στο υλικό (έτσι ώστε να διαγνώσει πιθανά λάθη ή θορύβους) που στα απλά ηχεία απλώς καλύπτονται. Τα monitors ενός home-studio είναι μικρά, για κοντινές ακροάσεις (near field), και είναι αυτοενισχυόμενα (διαθέτουν και ενισχυτή). 1. MACKIE HR 824 (875.00 € ανά τεμάχιο) Τα ηχεία αυτά είναι το Best Seller της Mackie. Πολύ καλές κριτικές, άριστες χαμηλές συχνότητες (για τον όγκο τους) 2. GENELEC 1030A (605.00 € ανά τεμάχιο) Άλλη μια εταιρεία με άριστα monitors τα οποία χρησιμοποιούνται ίσως στα περισσότερα studios ανά τον κόσμο. 3. Μ-AUDIO Studiophile BX5 (355.00 € ανά ζεύγος!) Εισαγωγικό Monitor, σε πολύ χαμηλή τιμή.

Και στα Monitors υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες λύσεις όπως οι εταιρείες JBL, EVENT, FOSTEX, ALESIS κ.α. Ψάξτε αρκετά...

Ε. Ελεγκτής MIDI. 2. NOVATION Remote 25 (321.00 €). Κλαβιέ με μεγάλες δυνατότητες, με λίγα πλήκτρα, αλλά πολλούς ελεγκτές (pad κλπ). Συνεργάζεται και με πολλά προγράμματα μουσικής (για λειτουργίες play, stop κλπ). 3. ΑΧΟΝ ΑΧ-100 SB (~1000.00 €). Αυτός ο ελεγκτής είναι για κιθάρα, οπότε όποιος θέλει να επεκτείνει την κιθάρα του στον κόσμο του MIDI, ας τον έχει υπόψη του!

ΣΤ. Προσωπικός Υπολογιστής (PC). Εδώ επίσης θα μιλήσουμε για χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει ο υπολογιστής σας. Προτείνονται : 5. Επεξεργαστής. Οτιδήποτε πάνω από 3 GHz! Είπαμε, όσο ισχυρότερος ο επεξεργαστής, τόσα περισσότερα κανάλια και fx μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 6. Μνήμη RAM. Οτιδήποτε πάνω από 512 Mbytes. Μια καλή λύση είναι 1 Gbyte... προτιμήστε DDR-400 και άνω, εφόσον ο επεξεργαστής / motherboard το υποστηρίζουν. 7. Σκληρός δίσκος. Προτιμήστε συστοιχία RAID (τύπου 0) – 2 δίσκοι από 120 Gbytes και πάνω, είτε ΑΤΑ 133 είτε SATA. Θα σας λύσουν τα χέρια αν δουλεύετε με πολλά κανάλια και ψηλές δειγματοληψίες 8. DVD Recorder. Είναι (πλέον) απαραίτητο.

Αισίως λοιπόν ο Υπολογιστής μας έφτασε ενδεικτικά στα 2500 €, και τα υπόλοιπα μηχανήματα 2000-4000 €. Τώρα πια, το μοναδικό μειονέκτημα του studio αυτού είναι... ότι θα ανακαλύψετε ότι χρειάζεται να μονώσετε το σαλόνι σας για να αποφύγετε τους θορύβους του περιβάλλοντος!


  • Το «Extreme» Studio

Εδώ ξεφεύγουμε από ένα απλό studio σπιτιού, και προτείνουμε είτε αμιγώς επαγγελματικά μηχανήματα είτε μηχανήματα «φετίχ».

1. DEGIDESIGN PRO TOOLS (ενδεικτικά 5000-... €) Ολοκληρωμένο επαγγελματικό σύστημα, με πολλές παραλλαγές μηχανημάτων που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα επαγγελματικά studios. 2. CREAMWARE SCOPE/SP (ενδεικτικά 3000-4000 €) Επίσης επαγγελματικό σύστημα με λιγότερες δυνατότητες από τα Pro-Tools, αλλά κα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Εταιρείες στο Διαδύκτυο. http://www.akg.com/ http://www.shure.com/ http://www.midiman.com/ http://www.terratec.net/ http://www.egosys.net/ http://www.bluemic.com/ http://www.rode.com.au/ http://www.aardvark-pro.com/ http://www.motu.com/ http://www.genelec.com/ http://www.mackie.com/ http://www.musicindustries.com/axon/ http://www.digidesign.com/ http://www.creamware.com/

.... Και καλές μας ηχογραφήσεις / nEwBiE

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη