Ζωντανή συνέντευξη-chat του Matthew Chandler στο kithara.gr

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004, στις 22:00 πραγματοποιήθηκε το πρώτο live chat – συνέντευξη του kithara.gr με τον Matthew Chandler, κιθαρίστα των Pest και καθηγητή κιθάρας σε κολλέγιο στην Μεγ. Βρετανία. Η συζήτηση ήταν ανοιχτή για όλα τα μέλη του kithara.gr που ήθελαν να συμμετέχουν ζωντανά. Η συνέντευξη έγινε στα αγγλικά. Ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα, αφού παρόμοια ζωντανή συνέντευξη – chat δεν είχαμε ξανακάνει και δεν ξέραμε αν θα πετύχει ή όχι. Τελικά το πείραμα πέτυχε (αν εξαιρέσουμε μερικά μικρομπερδέματα στην σειρά με την οποία έπαιρνε ο καθένας το λόγο). Η όλη συνέντευξη κράτησε γύρω στη μιάμιση ώρα και η συμμετοχή όλων ήταν ζεστή και άμεση. ' Πληροφορίες για τους Pest μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site τους: http://www.ninjatune.net/ninja/artist.php;id=68 ' Για όσους ενδιαφέρονται, ηχητικό δείγμα των Pest μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.ninjatune.net/ninja/release.php;id=660 ' Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Matthew που ήταν μαζί μας και για τις απαντήσεις του, καθώς και τον Arg0 που κανόνισε τη συνέντευξη, για την διεύθυνση της συζήτησης και για τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα. ' ' ---- ' [Κιθαρωδός] Θα ήμουν αδιάκριτος αν ρωτούσα την ηλικία σου; Ευχαριστώ που με καλέσατε, είμαι 27 ετών. Πρέπει να ομολογήσω ότι ένα site για κιθαρίστες είναι μια καλή και πρωτότυπη ιδέα.

[Arg0] Που και πότε ξεκίνησες την μουσική σου καριέρα; Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 χρόνια όταν πρωτοερωτεύτηκα την μουσική και τη ικανότητα του Joe Satriani. Το παίξιμο το με άγγιξαν βαθύτατα. Αυτό έγινε στο Derbyshire όπου ζω ακόμα. Άρχισα να ασχολούμαι με συγκροτήματα μόλις κατάφερα να παίξω ένα power chord (συγχορδίες 5ης).

[Κιθαρωδός] Οπότε ο Joe ήταν η «έμπνευση» σου... Ναι, αλλά επίσης και οι Steve Vai, Tony McAlpine και Yngwie Malmsteen

[Σιδηροπουλ] Ποιους άλλους κιθαρίστες θαυμάζεις και θεωρείς έμπνευσή σου; Άλλοι κιθαρίστες, πέρα από τους προαναφερθέντες είναι ο Pat Metheny και ο Pat Martino.

[Κιθαρωδός] Έχουμε πολλές συζητήσεις στο site σχετικά με τα υπέρ και τα κατά διαφόρων μοντέλων και τύπων. Υπάρχουν πολλοί φανατικοί συγκεκριμένων μοντέλων. Αλλά νομίζεις ότι τελικά παίζει τόσο μεγάλο ρόλο; Όλα εξαρτώνται από το άτομο και τα γούστα του, οπωσδήποτε θα υπάρξει ένα αγαπημένο είδος κιθάρας, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής, μια κιθάρα είναι απλά μια κιθάρα και ακόμα και αν τυχαίνει να παίζεις κάτι που είναι διαφορετικό από αυτό που σ’ αρέσει, είναι μόνο θέμα καιρού μέχρι να το συνηθίσεις.

[Κιθαρωδός] Οπότε νομίζεις ότι όλοι αυτοί «πόλεμοι μοντέλων κιθάρας» είναι λίγο υπερβολικοί; Ίσως ναι, αλλά οι άνθρωποι είναι τελικά διαφορετικοί και κάποιοι θέλουν να το πάρουν στα σοβαρά και να τους βοηθάει να νιώσουν καλύτερα για το παίξιμο τους.

[Σιδηροπουλ] Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς; Χρησιμοποιώ μια Gibson Les Paul Studio, μια Charvel CX290, μια Gibson ES135 και ένα Steinberger GU Spirit. Από ενισχυτές χρησιμοποιώ έναν Laney LC30 και για εφέ ένα Zoom GX80.

[έρεβος] Θα μπορούσες να μας πεις ποιες είναι οι αγαπημένες σου μπάντες; Οι αγαπημένες μου μπάντες είναι οι Tribal Tech, Pat Metheny Group και Chick Corea Electric Band.

[Arg0] Πότε άλλαξες από ροκ σε τζαζ; Γύρω στο 1996 ανακάλυψα τον Pat Metheny. Ήταν καταπληκτικό διότι αυτός ο τύπος μπορούσε να κάνει ότι έκαναν και οι ροκ κιθαρίστες, αλλά χρησιμοποιώντας έναν καθαρό τζαζ ήχο.

[Κιθαρωδός] Νομίζεις ότι η τζαζ είναι ένα «καλύτερο» είδος μουσικής; Όχι καθόλου, δεν υπάρχει το «καλύτερο» στην μουσική, δεν μπορεί να υπάρξει! Η Jazz μου αρέσει απλά για είναι, ας πούμε, πιο ακαδημαϊκή και στην Βρετανία η τζαζ είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων της ηλικίας μου.

[Arg0] Έχεις δισκογραφία από την προ-τζαζ εποχή; Ναι, έχω. Έχω από τον Dave Lee Roth τα “Eat ‘Em ‘N’ Smile” και “Skyscraper”, Metallica - “Master Of Puppets”, Van Halen - “1984”, Joe Satriani - “Surfin’ With The Alien” και Steve Vai - “Passion & Warfare”

[Arg0] Ήταν η τζαζ ο λόγος που αποφάσισες να διδάξεις μουσική; Όχι, διδάσκω γιατί δεν μπορώ να μαγειρέψω :-)

[Σιδηροπουλ] Όπως καταλαβαίνω είσαι καθηγητής κολλεγίου... Παίζω κιθάρα εδώ και 2.5 χρόνια (προς το παρόν είμαι στο Grade 5 Guildhall Plectrum Guitar), πιάνο, drums και θέλω να μάθω και άλλα όργανα... Η μουσική είναι το πάθος μου και σίγουρα θέλω αν σπουδάσω σε μουσικό κολλέγιο ή πανεπιστήμιο... Ίσως ένα όργανο, είτε ηχοληψία... Αλλά αναρωτιέμαι... Αξίζει να σπουδάσει κανείς μουσική σήμερα; Υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες ή είναι απλά ένα όνειρο; Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δουλεία σε διάφορους τομείς. Η διδασκαλία είναι ένας μεγάλος τομέας και σε απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση, διδάσκω επειδή το αγαπάω. Η συμβουλή μου προς εσένα είναι να σπουδάσεις μουσική, διότι θα βρεις πολύ προσωπική ευχαρίστηση από αυτό. Οικονομικά, διδάσκοντας είναι πάντα μια καλή πηγή εσόδων όπως και τα ιδιαίτερα μαθήματα αν και υπάρχει περισσότερη δουλειά στην ηχοληψία

[Arg0] Παραδόξως όχι τόσο στην Ελλάδα, όπου σχεδόν όλοι οι μουσικοί έχουν κάποιες γνώσεις ηχοληψίας.

[Σιδηροπουλ] Που διδάσκεις; Σε ποιο κολλέγιο; Διδάσκω στο West Notts College στο Mansfield στην κεντρική Αγγλία και στο South East Derbyshire College. Ήδη αναγνώρισα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν γνώσεις μουσικής και ηχοληψίας και πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι τόσοι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την μουσική στην Ελλάδα.

[Arg0] Πιστεύεις ότι είναι πιο σημαντικό για έναν μουσικό να έχει μουσική παιδεία η αρκεί το μουσικό αυτί; Σε απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση πιστεύω πως χρειάζονται και τα δύο.

[Arg0] Πως νιώθεις για το Ίντερνετ; Μπορεί να βοηθήσει τους νέους καλλιτέχνες η είναι απλά ένα μέσο παράνομης διακίνησης της μουσικής; Πιστεύω ότι είναι δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να βοηθήσει έναν καλλιτέχνη τα μέγιστα σε σχέση με την δημοσιότητά του, αλλά πιστεύω επίσης ότι η παράνομη διακίνηση μουσικής είναι ένα πρόβλημα.

[Arg0] Τι πιστεύεις για websites σαν το kithara.gr που φιλοξενούν ταμπλατούρες και συγχορδίες από τραγούδια; Στο κάτω κάτω της γραφής το ίντερνετ δεν θα φύγει αύριο, είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να μάθουμε να εξελισσόμαστε και να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι καλό για μια ιστοσελίδα σαν κι αυτή και άλλες σελίδες με ταμπλατούρες κι συγχορδίες.

[ikatsoun] Πιστεύεις ότι είναι χρήσιμο για έναν αρχάριο να εξασκήσει μόνο το αριστερό του χέρι για έναν χρόνο για παράδειγμα, και μετά να αρχίσει να διαβάζει παρτιτούρες; Αυτό θα τον βοηθήσει να είναι προπονημένος στο αριστερό του χέρι, να είναι έτοιμος πριν να προσπαθήσει να μάθει να παίζει χρησιμοποιώντας παρτιτούρες. Η ερώτησή μου είναι πάνω στην κλασσική κιθάρα. Όχι, τα 2 χέρια πρέπει να δουλεύουν μαζί ως ένα. Διαβάζοντας μουσική δεν είναι ένα από τα δυνατά μου σημεία αλλά ως κλασσικός κιθαρίστας πιστεύω ότι είναι σημαντικό να παίζεις και να διαβάζεις μουσική με τα δυο χέρια εξαρχής.

[Βασίλης] Προσωπικά πιστεύω ότι ένα site που έχει μόνο στίχους και συγχορδίες είναι περισσότερο δωρεάν προώθηση για τον καλλιτέχνη παρά χαμένα λεφτά λόγω πνευματικής ιδιοκτησίας. Ναι αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα, για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω σκεφτεί πάρα πολύ.

[Κιθαρωδός] Έχεις καμιά επαφή με την Ελληνική μουσική σκηνή η γνωρίζεις κανέναν Έλληνα καλλιτέχνη; Ντέμης Ρούσος, έτσι νομίζω ότι γράφετε το όνομά του, χρησιμοποιήσαμε πολύ από την μουσική του σε παλαιότερο υλικό μας. ' [Κιθαρωδός] Τώρα αυτό με εκπλήσσει! Δεν περίμενα ότι θα ήξερες καν τον Ντέμη Ρούσο μιας και δεν είναι ενεργός τα τελευταία 10 χρόνια. Ναι, έχουμε πολλούς από τους δίσκους του στην συλλογή της μπάντας (Pest).

[Arg0] Υπήρχε μουσικό κλίμα στην οικογένειά σου που σου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθείς με την μουσική; Ναι, ο πατέρας μου έπαιζε ακουστικό μπάσο – κόντρα μπάσο και η μητέρα μου έπαιζε πιάνο, δεν με πιέσανε όμως προς την μουσική, αυτό έγινε φυσικά.

[Βασίλης] Σου αρέσει να πειραματίζεσαι με ειδικές/περίεργες τεχνικές και ήχους στην κιθάρα σου; Από τα πιο κοινά (tapping, slide κτλ) μέχρι τα πιο «επιθετικά» (παίζοντας με μπαγκέτες, κτλ); Θαυμάζω τις ασυνήθιστες τεχνικές, αλλά δεν σκοπεύω να τις χρησιμοποιήσω. Ενδιαφέρομαι περισσότερο για το αποτελεσματικότερο παίξιμο με πένα και επιλογή νότας.

[έρεβος] Τι είδους εξάσκηση πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει έναν αρχάριο προς προχωρημένο κιθαρίστα και γίνει πιο τεχνικός; Εννοώ κλίμακες, τραγούδια ή μελετώντας θεωρία; Προπόνησε την τεχνική του παιξίματος με τις πένες και κάνε γυμναστική στα δάχτυλά σου. Εδώ θα χρησιμοποιήσεις τα πρώτα 4 τάστα της κιθάρας σου ως 1, 2, 3, 4 και μπέρδεψε την σειρά ώστε τα δάχτυλά σου να ‘παίζουν’ όσο γίνεται περισσότερο πιο πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών τον τάστων όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό κάνει καλό στον συντονισμό. ' [έρεβος] Δεν το είχα ξανακούσει αυτό! Ευχαριστώ! Δυστυχώς πρέπει να φύγω... Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη... ' [έρεβος] Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνέντευξη! Ήταν ευχαρίστησή μας! Ζητώ συγγνώμη. Πιστεύω ότι το site αυτό είναι μια θαυμάσια προσπάθεια και θα ήθελα να ξαναβρεθούμε σύντομα...

[έρεβος] Όποτε θέλεις! Θα το χαρούμε πολύ! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Συνεχίστε την προπόνηση! Δεν υπάρχει ‘καλύτερος’ κιθαρίστας, μόνο διαφορετικά είδη κιθαριστών

[alex68] Ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Ήταν όμορφα να σ’ έχουμε μαζί μας και ελπίζουμε να σε ξαναδούμε. Εις το επανειδείν!

[Arg0] Κυρίες και Κύριοι ένα χειροκρότημα για τον Matthew Chandler!

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη