Εξέλιξη της Μουσικής - Μεσαιωνικές μορφές

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αφου στα προηγουμενα αρθρα δοθηκαν καποιες πληροφοριες οι οποιες αφορουσαν στην πρωιμη φαση της μουσικης και ιδιαιτερα στην ευρωπαικη της παραδοση στα επομενα αρθρα θα δοθουν καποιες πληροφοριες σχετικα με τις μορφες της μουσικης στο μεσαιωνα.

Πρεπει εδω να πουμε οτι η επιρροη της χριστιανισμου στην ιστορια της μουσικης υπηρξε πολυ μεγαλη. Δεν ειναι περιεργο σημερα που το μεγαλυτερο μερος της μουσικης το οποιο σωζεται απο τους μεσαιωνικους χρονους ειναι η φωνητικη θρησκευτικη μουσικη χωρις συνοδεια οργανων.


Μετα την παρακμη της Ρωμαικης αυτοκρατοριας η Χριστιανικη εκκλησια ανελαβε στην ουσια να διατηρησει, αλλα και να διαδωσει φυσικα τη μουσικη κληρονομια της ελληνικης αρχαιοτητας. Αυτη η προσπαθεια δεν ηταν ενιαια παρολαυτα, καθως καποια πνευματικα κεντρα της Δυτικης εκκλησιας διαφοροποιησαν μερικα χαρακτηριστικα ενω μοιραζονταν την κληρονομια της Εβραικης λειτουργιας και του ελληνικου πολιτισμου. Ετσι εχουμε παραδειγματος χαριν στο Μιλανο το Αμβροσιανο μελος της μουσικης, στην Ισπανια το Μοζαραβικο μελος και στη Γαλλια το Γαλλικανικο ασμα (οι διαφορες στα παραπανω εντοπιζονταν κυριως στο υφος αλλα και στη χρηση του μετρου).

Το κυριο ρευμα ομως της εκκλησιαστικης μουσικης ειναι το μελος που αναπτυχθηκε στη Ρωμη. Η αρχη του τοποθετειται καπου στα τελη του 6ου μΧ αιωνα. Ο μεγαλος αριθμος παραδοσιακων μελωδιων που αποτελεσε το θεμελιο της κατοπινης αναπτυξης της δυτικης εντεχνης μουσικης κωδικοποιηθηκε και οργανωθηκε.

Οι κυριες εκκλησιαστικες τελετες ηταν η Θεια Λειτουργια και η Ιερα Ακολουθια.

Η Ακολουθια αποτελουνταν απο οκτω ωρες οι οποιες σηματοδοτουσαν συγκεκριμενες στιγμες για προσευχες ολοκληρωνοντας εναν 24ωρο κυκλο.

Και τα σταθερα τμηματα της Θειας Λειτουργιας αλλα και τα μεταβαλλομενα ψαλλονταν σε μονωδια. Η μονωδια που ηταν και ο πιο πρωιμος τυπος μελοποιησης των λειτουργικων κειμενων ηταν μονοφωνικη, χωρις μετρο και με μικρα διαστηματα αναμεσα στις νοτες. Οι ψαλμοι διεθεταν το απλουστερο αλλα και το πιο αυστηρο υφος. Οι υμνοι περιελαμβαναν σταθερες εναλλαγες μουσικων τονων και επαναληψεις. Αντιθετα το Βιβλιο των ψαλμων ειχε μεγαλυτερη ποικιλια και ενταση.

Θεωρειται βεβαιο σημερα οτι η μονωδια αναπτυχθηκε στις γηγενεις μουσικες παραδοσεις της Ανατολικης Μεσογειου και εξελιχθηκε στα σημαντικα πρωτοχριστιανικα κεντρα, οπως η Αντιοχεια, η Ιερουσαλημ, η Ρωμη και η Κωνσταντινουπολη.

Η εκτελεση ψαλμων κατελαβε κεντρικη θεση στη λειτουργια κατα τη διαρκεια του 4ου αιωνα.

Η εκκλησιαστικη μονωδια παρεμεινε ο μουσικος κανονας καθολη τη διαρκεια του Μεσαιωνα. Μονο οι μεγαλοι καθεδρικοι ναοι και τα μοναστηρια ειχαν εκπαιδευμενους μουσικους απαραιτητους για την εκτελεση πολυφωνιων, αλλα ακομη και σε αυτα, οι εν λογω εκτελεσεις γινονταν σε εξαιρετικες περιπτωσεις.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη