Εισαγωγή στις νότες

Από Κιθάρα wiki
Έκδοση στις 19:19, 31 Μαΐου 2003 υπό τον/την To skripto (Συζήτηση)

('διαφορά') ←Παλιότερη αναθεώρηση | εμφάνιση της τρέχουσας αναθεώρησης ('διαφορά') | Νεώτερη αναθεώρηση→ ('διαφορά')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Από τον Νέο Κιθαρωδό.

Τα ονόματα που έχουν οι διάφορες νότες είναι λίγο-πολύ γνωστά. Επαναλαμβάνουμε μια φορά ακόμα την αντιστοιχία των ονομάτων στο αγγλικό και το ιταλικό σύστημα:

Αγγλικό σύστημα

C

D

E

F

G

A B
Ιταλικό σύστημα

Ντο

Ρε

Μι

Φα

Σολ

Λα Σι

Οι νότες αυτές σχηματίζουν την κλίμακα Ντο ματζόρε, που είναι η πιο απλή και εύκολη που υπάρχει. Για λόγους απλότητας θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την κλίμακα στα παρακάτω παραδείγματα και τις επόμενες σελίδες. Το παρακάτω σχήμα μας βοηθάει να δούμε την σειρά με την οποία διαδέχονται οι νότες η μια την άλλη, τα ονόματά τους, και τα διαστήματα ανάμεσά τους:

NotesLine.gif

Όπως ίσως θα είδατε, η απόσταση ανάμεσα στις νότες δεν είναι πάντοτε η ίδια. Π.χ., η απόσταση ανάμεσα στο Ντο (C) και στο Ρε (D) είναι ένας ολόκληρος τόνος, ενώ η απόσταση ανάμεσα στο Μι (E) και το Φα (F) είναι η μισή ενός ολόκληρου τόνου, δηλαδή ένα ημιτόνιο. Όλοι κάποια στιγμή αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό, και γιατί δεν δώσαμε τα ονόματα στις νότες από την αρχή έτσι, ώστε οι αποστάσεις να είναι πάντα οι ίδιες... Η απάντηση είναι: για ιστορικούς λόγους! Ο τρόπος γραφής της μουσικής εξελίχθηκε με πολλούς τρόπους ανά τους αιώνες, μέσα από πολλές χώρες και κουλτούρες, δημιουργώντας "απολιθώματα" που δεν αλλάζουν εύκολα. Είναι π.χ. σαν να ρωτάμε γιατί γράφουμε "είναι" και όχι "ίνε". Για να μπορέσουμε να δηλώσουμε όλους τους ενδιάμεσους τόνους, σχηματίζουμε τις ενδιάμεσες νότες με τη βοήθεια της δίεσης και της ύφεσης. Το σημείο # διαβάζεται "δίεση", και ανεβάζει την νότα κατά ένα ημιτόνιο. Το σημείο b διαβάζεται "ύφεση" και κατεβάζει την νότα κατά ένα ημιτόνιο. Όπως φαίνεται και στο σχήμα, αυτές οι ενδιάμεσες νότες έχουν δύο ονόματα, π.χ. η νότα Ντο δίεση (C#) είναι η ίδια με την Ρε ύφεση (Db). Το πότε χρησιμοποιούμε την μια και πότε την άλλη ονομασία είναι θέμα "μουσικής ορθογραφίας", και δεν θα το αναλύσουμε εδώ. Όπως φαίνεται και στο σχήμα, η ακολουθία με τις νότες επαναλαμβάνεται, χωρίς αρχή και τέλος. Για να βρούμε τις αποστάσεις ανάμεσα στους τόνους, πολλές φορές διευκολύνει να παραστήσουμε τις νότες σε ένα κύκλο, όπως παρακάτω.

NotesCirc.gif

Και για να συνοψίσουμε: Στο παρακάτω σχήμα εμφανίζονται όλες οι νότες πάνω στο λαιμό της κιθάρας:

AllNotesGuitar.gif Στο δωδέκατο τάστο οι νότες είναι ίδιες με την ανοιχτή χορδή, και από εκεί και πέρα επαναλαμβάνονται.

Για λάθη ή προσθήκες στείλτε email...

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη