Γερμανικη μουσικη στην υστερη εποχη του μπαροκ (1)

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Γερμανοι ειναι αυτοι που συνεβαλλαν περισσοτερο απο καθε αλλον στη διαμορφωση της μουσικης του υστερου μπαροκ. Οι Γερμανοι κυριαρχησαν σε αυτο το σταδιο της μουσικης με τις πλουσιες αρμονιες και τις αντιστικτικες τεχνικες της δικης τους παραδοσης.

Η χρυση αυτη εποχη της γερμανικης μουσικης ξεκινησε με την επεξεργασια της χορωδιακης μελωδιας. Αυτη η επεξεργασια μπορουσε να γινει με διαφορους τροπους: ορισμενες φορες η χορωδιακη μελωδια χρησιμοποιουνταν ως θεμα για μια σειρα παραλλαγων και αλλοτε χωριζονταν σε μικρες φρασεις. Στη δευτερη περιπτωση το αποτελεσμα ηταν ενα κομματι αυτοσχεδιας και ελευθερης μουσικης φορμας, η λεγομενη φαντασια.

Οι Γερμανοι οργανιστες, γοητευμενοι με την αντιστιξη, καθιερωσαν τη φουγκα ως το επισημο συνοδευτικο κομματι της τοκατας, της φαντασιας και του πρελουντιο*.

Ο συνδυασμος της φουγκας και του πρελουντιο διαμορφωσε μια νεα μεθοδο τονικοτητας, αυτην του συγκερασμενου συστηματος. Ο Γιοχαν Σεμπαστιαν Μπαχ (1685-1750) εγραψε ενα πρελουντιο και μια φουγκα για καθεμια απο τις 24 ελασσονες και μειζονες κλιμακες, υπο το συλλογικο τιτλο "Κλειδοκυμβαλο temperato". H απολυτη κατανοηση της αντιστιξης απο τον Μπαχ ειναι ορατη σε ολα του τα εργα. Ακομη και οι σουιτες του για βιολι και οι εξι σονατες του για τσελο κυριαρχουνται απο την πολυφωνια, λογω της ιδιοφυιους χρησης των διπλων η πολλαπλων χορδων. Ως μουσικος διευθυντης, στην αυλη του πριγκηπα Λεοπολδου, ο Μπαχ επικεντρωθηκε στην ορχηστρικη και μουσικη δωματιου, χρησιμοποιωντας τις σονατες του Κορελι και του Βιβαλντι ως προτυπα του.

Συνολικα ο Μπαχ εγραψε πανω απο 300 καντατες για θρησκευτικα ποιηματα. Τη Μεγαλη Παρασκευη, οταν επρεπε να μεταφερει τα παθη του Χριστου σε μουσικη, η καντατα λαμβανε το μεγεθος ορατοριου.

Ενας τραγουδιστης που υποδυοταν τον ευαγγελιστη διηγουνταν την ιστορια σε ρετσιτατιβο. Η χορωδια ειχε το ρολο του πληθους. Οι σολιστες αντιπροσωπευαν τους κυριους χαρακτηρες, τραγουδωντας αριες αναμεσα απο τα κειμενα του Ευαγγελιου. Οι απλες χορωδιακες συνθεσεις ψαλλονταν απο τη χορωδια και το εκκλησιασμα.

Πιο δημοφιλης απο τον Μπαχ κατα τη διαρκεια της ζωης του ηταν ο Γκεορκ Φιλιπ Τελεμαν (1681-1767), ο οποιος, ακολουθωντας το παραδειγμα του Λουλυ, εγραψε οβερτουρες και ορχηστρικες σοιτες κατα τα γαλλικα προτυπα και εγινε διασημος στη Γαλλια και στη Γερμανια. Ως διευθυντης της οπερας του Αμβουργου, ο Τελεμαν κατεβαλλε καθε δυνατη προσπαθεια για να προωθησει τη γερμανικη οπερα.




  • Πρελουντιο ειναι το μουσικο κομματι που προηγειται μιας φουγκας.
Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη