Βασικά πατήματα για κλίμακες και σόλο

Από Κιθάρα wiki
Έκδοση στις 18:24, 31 Μαΐου 2003 υπό τον/την To skripto (Συζήτηση)

('διαφορά') ←Παλιότερη αναθεώρηση | εμφάνιση της τρέχουσας αναθεώρησης ('διαφορά') | Νεώτερη αναθεώρηση→ ('διαφορά')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Από τον Νέο Κιθαρωδό.

Ξεκινάμε πάλι από τις νότες της κλίμακας Ντο ματζόρε:

C

D

E

F

G

A B

Ντο

Ρε

Μι

Φα

Σολ

Λα Σι

Ας πάρουμε τον λαιμό της κιθάρας, και ας σημειώσουμε επάνω στα τάστα όλες τις νότες της κλίμακας αυτής. Παραλείπουμε δηλαδή όλες τις νότες που δεν ταιριάζουν και ακούγονται παράφωνα. Θα προκύψει το παρακάτω σχήμα:

AllMajNeck.gif

Με τον μπλε κύκλο σημειώνουμε την βασική νότα (Ντο) της κλίμακας σε όλες τις πιθανές θέσεις, πράγμα που θα μας βοηθήσει στον προσανατολισμο αργότερα. Χωρίζουμε τώρα τα διάφορα πατήματα σε πέντε περιοχές ή σχήματα. Μετά από το πέμπτο σχήμα, τα σχήματα επαναλαβάνονται. Όπως φαίνεται και παρακάτω, τα σχήματα επικαλύπτονται μεταξύ τους.

AllMajNeckDiv.gif

Στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζουμε τα σχήματα 1 ως 5 ξεχωριστά.

AllPatterns.gif

Αυτοί είναι οι πέντε διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να παίξουμε την κλίμακα πάνω στο λαιμό της κιθάρας! Καθένα από τα σχήματα μας επιτρέπει να παίξουμε την κλίμακα χωρίς να μετακινήσουμε το χέρι μας κατά μήκος του λαιμού, παρά μόνο ανεβοκατεβαίνοντας τις χορδές. Αυτό μας επιτρέπει να παίξουμε πολύ πιο γρήγορα, παρά αν ανεβοκατεβαίναμε κατά μήκος μιας χορδής. Σημειώστε ότι χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε από τα 5 σχήματα, μπορούμε να παίξουμε την πλήρη κλίμακα. Αρκεί δηλαδή να ξέρουμε μόνο ένα από τα πέντε; Για την αρχή ναι, αλλά με τον καιρό θα δείτε ότι ανάλογα με τη μελωδία μπορεί κάποιο σχήμα να βολεύει περισσότερο. Οι αριθμοί 1 ως 4 δηλώνουν το δάχτυλο με το οποίο κατά προτίμηση (αλλά όχι απαραίτητα) πατάμε τη χορδή στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι πολύ σημαντικό για οποιονδήποτε θέλει να παίξει κλίμακες, να μάθει να παίζει ένα ή περισσότερα από τα 5 σχήματα όσο καλύτερα μπορεί, απ' έξω και ανακατωτά! Προσοχή: Δεν αρκεί να μάθει κανείς μόνο τα σχήματα και τα πατήματα μηχανικά, και να ανεβοκατεβαίνει μηχανικά την κλίμακα, μόνο με τα δάχτυλα, όσο μεγάλη ταχύτητα και να έχει πετύχει. Αυτό είναι μόνο το αρχικό στάδιο. Το δεύτερο και κρισιμότερο στάδιο είναι να μπορείτε να μαντέψετε τον τόνο κάθε χορδής και κάθε πατήματος στην κλίμακα πριν την παίξετε. Τότε μόνο μπορείτε να πείτε ότι έχετε μάθει την κλίμακα πραγματικά!

Διαβάστε και την πεντατονική κλίμακα.

Για λάθη ή προσθήκες στείλτε email...

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη