Ανδρέας Καρακότας - Αληθινά και αυθεντικά - Συνέντευξη

Από Κιθάρα wiki
Έκδοση στις 03:10, 11 Μαΐου 2005 υπό τον/την To skripto (Συζήτηση)

('διαφορά') ←Παλιότερη αναθεώρηση | εμφάνιση της τρέχουσας αναθεώρησης ('διαφορά') | Νεώτερη αναθεώρηση→ ('διαφορά')
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Συνέντευξη στην Κατερίνα Πατεράκη.


Ο Ανδρέας Καρακότας είχε την τύχη να ακούσει τη φωνή του κάποιος σαν τον Μάνο Χατζιδάκι, όταν ακόμη ήταν στα πρώτα του τραγουδιστικά βήματα.

Karakotas.jpg

Κι έτσι απλά, να του εμπιστευθεί την ερμηνεία ενός από τους ωραιότερους δίσκους μελοποιημένης ποίησης «Τα τραγούδια της Αμαρτίας». Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός, ο Χατζιδάκις έφυγε, ο μαθητής ωρίμασε, εξελίχθηκε αλλά ποτέ δεν σπαταλήθηκε. Κράτησε το ωραίο δώρο της φωνής για ακριβές μελωδίες. Για κάποιους μια χαμηλόφωνη πορεία ονομάζεται αποτυχία. Για τον Ανδρέα Καρακότα αποτελεί επιλογή.


Ανδρέα, πώς ασχολήθηκες με το τραγούδι;

Από παιδάκι, με βάζανε πάνω σε καρέκλες και τραγουδούσα, στους γάμους, στα Σαρακατσάνικα γλέντια. Αυτό, μάλλον λειτούργησε μέσα μου κι όταν άκουγα τραγουδιστές έλεγα «αυτό μπορώ να το πω κι εγώ έτσι». Ώσπου, μου δόθηκε αφορμή στο σχολείο, σε μαγαζάκια, συναυλίες και μετά... ο Χατζιδάκις.

Πράγματι, ξεκίνησες από μικρούς χώρους της Θεσσαλονίκης το 1985 και έρχεται μόλις το 91 ο Χατζιδάκις να σου προτείνει να ερμηνεύσεις ολόκληρο το έργο του «Τα τραγούδια της αμαρτίας»... Πώς σε διάλεξε αλήθεια;

Έλα ντε! Με άκουσε να τραγουδάω σε μία ταβερνούλα στη Θεσσαλονίκη, όπου είπα με ένα εκπληκτικά κακό τρόπο την «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων», αφού έτρεμα που ήταν εκεί. Μου πρότεινε, να με κατεβάσει στην Αθήνα. Πράγματι, το 87 με έβαλε στην παράσταση «στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά», η οποία και δισκογραφήθηκε ζωντανά. Το ‘89, με σύστησε στον Καλδάρα και ηχογραφήσαμε τις «Μπαλάντες του Περιθωρίου». Αυτά είχε ακούσει από μένα και μου εμπιστεύθηκε «Τα τραγούδια της αμαρτίας».

Στη συνεργασία πώς ένιωσες;

Όταν μου το πρότεινε, ήμουν 20 χρονών παιδί, είχα πάθει σοκ. Θέλησε να μου βρει τραγούδια σε μορφή για πιάνο και φωνή και πήρε τηλέφωνο μπροστά μου τον Θεοδωράκη, τον Κυπουργό, τον Ξυδάκη και τον Σαββόπουλο ζητώντας να του γράψουν από δύο τραγούδια για την φωνή μου. «Έλα να σου κάνω κι εγώ δύο τραγούδια» μου λέει τότε, και γράφει επί τόπου το «Ενός λεπτού σιγή» και τη «Διαδρομή». Τα ηχογραφήσαμε αμέσως, πρόχειρα. Του άρεσε ο τρόπος που τα είπα και τελικά αποφάσισε να κάνουμε μαζί «Τα τραγούδια της αμαρτίας».
Ήταν εκπληκτικός, φοβερά γενναιόδωρος. Όσο δουλεύαμε, ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένος. Εκείνος, δεν έλεγε λέξη, και μετά όταν πια τα ακούγαμε, γυρνάει και μου λέει «άκου τι ωραία που το λες αυτό!». Τελικά βέβαια, δισκογραφήθηκαν μετά το θάνατό του με τη εξαιρετική Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο.

Ήταν μια δουλειά πολύ βαριά για ένα άψητο καλλιτέχνη. Δεν φοβήθηκες τότε μήπως η συνέχεια δεν είναι ανάλογη;

Όσο ζούσε ο Χατζιδάκις, όχι. Με το που έφυγε από τη ζωή έχασα τον κόσμο, γιατί με είχε αναλάβει, με σύστηνε σε κόσμο, με συμβούλευε. Αισθάνθηκα ξαφνικά ορφανός μέσα σε ένα φοβερό κόλπο. Όμως τα τραγούδια αυτά, τώρα που έχω αποστασιοποιηθεί, καταλαβαίνω πόσο πολύ τα αγαπώ και τα κουβαλάω. Είναι ό, τι σημαντικότερο έχω κάνει. Και με έκαναν επιλεκτικό τελικά.

Έγινες γνωστός τραγουδώντας ποιητικό λόγο σε έντεχνα τραγούδια. Αποδείχτηκες όμως εξαιρετικός και στο λαϊκό ρεπερτόριο. Ποια είναι λοιπόν η μουσική σου ταυτότητα;

Εγώ είμαι παιδί από προσφυγική συνοικία. Λαϊκά άκουγα, ξεκίνησα με Νταλάρα, Καζαντζίδη έφτασα και σε πιο γλεντζέδικα από τελείως νταχτιρντί μέχρι τα πιο αντεργκράουντ και μετά άκουσα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Καλδάρα.
Κοίτα, ο ποιητικός λόγος είναι έργο τέχνης. Αλλά εξίσου σπουδαία βρίσκω και τη λαϊκή ποίηση. Ο Άκης Πάνου, ήταν ένα τρομακτικό παράδειγμα λαϊκής ποίησης «Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο, που δεν το γουστάρω κι όμως το φουμάρω». Σου παίρνει την ψυχή με δύο κουβέντες που τις καταλαβαίνει από τον ακαδημαϊκό μέχρι... Αριστούργημα το Άξιον Εστί αλλά και τα τραγούδια που 'γραφε ο Βαμβακάρης.

Υπήρξαν όμως και συνεργασίες έκπληξη, όπως με τους Τρύπες στα «9 πληρωμένα τραγούδια»

Εντάξει, οι Τρύπες δεν ήταν χαρακτηριστική δουλειά μου, αν και είμαι πολύ περήφανος γιατί είναι σπουδαίο συγκρότημα. Απλά, έκανα έναν αμανέ στο « τσιφτετέλι». Μου αρέσει να τραγουδάω ωραία τραγούδια που είναι αληθινά και αυθεντικά από όποιο χώρο κι αν είναι. Όχι τα ντεμέκ, ούτε και η αρπαχτή.

Είσαι πολλά χρόνια στη μουσική σκηνή και έχεις συνεργαστεί με την αφρόκρεμα, Θεοδωράκη, Σπανό, Κουγιουμτζή. Φωνή αδιαμφισβήτητα έχεις. Γιατί δεν έγινες πρώτο όνομα;

Έλα ντε! Θα το 'θελα πάντως, όπως κάθε τραγουδιστής θέλει. Από την Νταντωνάκη ως τον Καφάση. Όλοι θέλουμε να επικοινωνούμε με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.
Κοίτα, υπάρχουν όντως περιπτώσεις που κάποιοι άνθρωποι έχουν κάτι, όχι πάντα τρομακτικό χάρισμα φωνής δεν ξέρω τι, ευστροφία, μεταδοτικότητα και γίνονται ονόματα στο άψε σβήσε. Θεωρώ ότι σχεδόν όλοι αυτοί κάτι έχουν, μπορεί να ναι κάποιο ωραίο ηχόχρωμα ή κάτι να 'χει το μάτι τους και χαίρουν τέτοιας απήχησης. Αλλά είναι γνωστό ότι η απήχηση στήνεται με κάποιο τρόπο και από εταιρείες, παραγωγούς, μάνατζερ. Βλέπεις άλλωστε, ότι ένα πρώτο όνομα, χάνεται απότομα. Είναι και θέμα ρεπερτορίου. Η μεγάλη μερίδα κόσμου, έχει μάθει να ακούει μουσική για να ξεδίνει - και όχι ότι σε αυτό το είδος δεν υπάρχουν και καλά πράγματα, το εννοώ - και είναι πολύ δύσκολο να μάθει να ακούει άλλα. Είναι δύσκολο να βάλεις «ιχνογραφίες» σ’ αυτό το κοινό.

Τι έχουν «οι Ιχνογραφίες» που θα έκαναν κάποιον να τις ακούσει;

Έχουν δυνατό στίχο, πάθος, και πολύ φροντισμένη ενορχήστρωση.

Ποιο τραγούδι ξεχωρίζεις;

Τις Βροχές.

Έχεις μια φωνή με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα. Εσύ ως ακροατής έχεις πάθος με κάποιες φωνές;

Βέβαια. Παλιών κυρίως, Καζαντζίδη, Νταντωνάκη, αλλά και χωρίς να ξέρω πολλά από ξένη μουσική η φωνή της Μπγιορκ είναι υπέροχη, του Τομ Γουειτς του Μποτσέλλι... ωραίες φωνές...

Στη σκηνή όταν σε χειροκροτούν λες πάντα «ευχαριστούμε» και δείχνεις τους μουσικούς. Νιώθεις πως ανήκει το χειροκρότημα σε όλους ή το κερδίζει μια ωραία ερμηνεία;

Όταν γίνεται κάτι ωραίο και ο κόσμος το αναγνωρίζει, είναι σίγουρα αλληλεπίδραση και με τους μουσικούς, καθένας βάζει το λιθαράκι του. Έτσι, όταν ακούσω θερμό χειροκρότημα, μου βγαίνει αβίαστα να το πω εκ μέρους όλων μας. Αν τα παιδιά παίξουν καλά θα τραγουδήσω καλά κι εγώ. Το ξέρω αυτό!

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες