Gothic, μια βαθύτερη έρευνα (Mana Sama)

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Τι ακριβώς είναι η gothic;

Αν νομίζετε ότι πρόκειται για "απλά άλλη μια υποκουλτούρα νεαρών που βάφουν τα νύχια τους, φοράνε μαύρα ρούχα και make up και τσακώνονται με τους γονείς τους", πέφτετε άσχημα έξω.

Αλλά τότε τι είναι;

Ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή, μιας και κάθε μελέτη/έρευνα/εργασία, θέλει κι ένα ιστορικό υπόβαθρο...

Εν αρχή, λοιπόν, ήταν η punk. Ένα αναρχικό κίνημα οργισμένων μουσικών με τάση στην πρόκληση και πολύ τσαμπουκά. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι, οι δύο πρώτες punk μπάντες, οι Damned και οι Sex Pistols, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός απ' τα πιο πρωτοποριακά μουσικά κινήματα στην ιστορία της rock μουσικής: της post-punk. Οι Damned, μετά από κάποια χρόνια οργής και προβοκάτσιας αλλάξανε το στυλ τους σε post-punk (και αργότερα γίνανε ένα απ' τα γνωστότερα gothic σχήματα), ενώ ο Johnny Rotten, των Sex Pistols, μετά την διάλυση της μπάντας του, ίδρυσε τους Public Image Limited, ένα πολύ σημαντικό σχήμα στο χώρο της post-punk.

Εκείνη την εποχή ξεπήδησαν τρία σημαντικά σχήματα που επηρέασαν πολύ την μετέπειτα σκηνή: Απ' το fan club των Sex Pistols ξεπρόβαλλε η Siouxsie, άλλαξε κούρεμα και look, και έφτιαξε τους περηβόητους Siouxsie and the Banshees. Απ' το πουθενά ξεφύτρωσαν οι Joy Division, μια απ' τις σημαντικότερες μπάντες στη rock μουσική γενικώς. Και, τέλος, ο πρώτος κιθαρίστας των Siouxsie & the Banshees, ο Robert Smith, έφτιαξε τους, superstars πλέον, Cure...

Οι τρεις μπάντες αυτές έθεσαν τις βάσεις για τρία νέα κινήματα με καταγωγή απ' την post-punk: τη gothic rock, dark wave, και, φυσικά, τη new wave.

Αργότερα εμφανίστηκαν κι άλλες μπάντες, όπως οι Bauhaus, οι UK Decay, οι Flesh for Lulu, Southern Death Cult, Theatre of Hate, Xmal Deutschland κλπ. που υιοθέτησαν τον όρο gothic. Τα υπόλοιπα, καταλαβαίνετε, είναι ιστορία.

Οι goth μπάντες όμως δεν ήταν αποκλειστικά αντίγραφα του Bowie, της Siouxsie, των Cure, ή των Joy Division. Η σκοτεινή τέχνη υπήρχε πάντοτε, και ήταν πανταχού παρούσα στην πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η gothic δεν είναι παρά άλλη μια μορφή της. Αλλά τότε τι την κάνει να ξεχωρίζει; Κατ' αρχάς, το gothic κίνημα έπαιρνε τις εμπνεύσεις της από παλιότερα καλλιτεχνικά κινήματα, όπως του ρομαντισμού, του ιμπρεσσιονισμού, του σουρρεαλισμού, κ. α. και τα εκμοντέρνιζε κατά κάποιο τρόπο. Στην ουσία, λοιπόν το gothic κίνημα δεν είναι παρά ένα κίνημα μοντέρνας τέχνης. Και μάλιστα απ' τα ελάχιστα καινούρια που εμφανίστηκαν τον20ο αιώνα. Και μάλλον απ' τα πιο ποικιλόμορφα. Όταν λέω ποικιλόμορφα εννοώ την ποικιλία θεματικού περιεχομένου, μα και μουσικής δομής. Το πιο θέμα στη gothic είναι ο τρόμος αναμειγμένος συχνά με μια δόση νιχιλισμού π. χ. Siouxsie & the Banshees, Bauhaus, Christian Death, Birthday Party, Alien Sex Fiend, Sex Gang Children, 45 Grave, Red Lorry Yellow Lorry, Nosferatu, και άλλες.

Ο αποκρυφισμός είναι ένα άλλο συχνο φαινόμενο θέμα στην gothic, είτε είναι γενικός, με μαγικό και συμβολικό περιεχόμενο, όπως είναι στους Fields of the Nephilim, τους Garden of Delight ή άλλους, είτε έχει αντιχριστιανικές ή παγανιστικές αναφορές, όπως είναι οι Inkubus Sukkubus, οι Ikon (που είναι επίσημα μέλη της εκκλησίας του Σατανά), τους Xmal Deutschland, Dead Can Dance, Mephisto Walz, Southern Death Cult και οι πρώιμοι Cult, ή ακόμα και τους Sisters of Mercy (εν εποχή του First and Last and Always). Μετά υπάρχουν οι ρομαντικού περιεχομένου καλλιτέχνες, που συχνά είχαν και μια πιο pop φιλοσοφία στη μουσική τους, όπως είναι οι Gene Loves Jezebel, This Mortal Coil, The Mission, The Cure, Clan of Xymox, Danse Society, All About Eve, Ghost Dance και άλλοι. Και, φυσικά, υπάρχει και η ψυχεδέλεια στην gothic με μπάντες όπως είναι οι Legendary Pink Dots, οι Einstürzende Neubauten ή οι Cinema Strange.

Η μουσικές επηρροές στη gothic, εκτός απ' τη post-punk, είναι επίσης πολύ διαφορετικές: Η dreampop, που έχει επηρεάσει πολύ τον Darkwave χώρο, με μπάντες όπως οι Cocteau Twins ή οι Dead Can Dance να έχουν αφήσει σημαντικότατα σημάδια σ' ένα είδος μουσικής στο οποίο, παραδόξως, δεν ανήκουν καν, η new wave, η folk και world, η dance (η οποία μάλλον έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στη gothic μουσική), η κλασική και η metal. Η metal είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Η gothic metal δεν έχει παρά μόνον ελάχιστη σχέση με τo gothic κίνημα. Αλλά γενικώς κάποιες gothic μπάντες έχουν επηρεαστεί απ' τη metal, όπως είναι οι Christian Death, οι Sisters of Mercy, Lacrimosa, Fields of the Nephilim, και άλλοι.

Γενικά όμως βλέπουμε μια γκάμα καλλιτεχνών με παρόμοια οράματα αλλά εντελώς διαφορετικό τρόπο υλοποίησης (άσχετα αν πλέον έχει καθιερωθεί η ταμπέλα και όλες οι μπάντες παίζουν το ίδιο) που αποδεικνύει την ύπαρξη κάτι σαφώς σημαντικότερου από απλά άλλης μιας μόδας στη δεκαετία του 80. Οι μοναδικές θα έλεγα μπάντες στην εποχή μας (στη τρίτη γενιά της gothic) που πλέον έχουν κάτι καινούριο να προσφέρουν σ' αυτό το ετοιμοθάνατο είδος μουσικής είναι οι Faith & the Muse και οι London After Midnight. Αλλά προσωπικά πιστεύω ότι το κίνημα αυτό έχει ήδη παίξει τον σημαντικότατο ρόλο του στην τέχνη, και ότι ό, τι και να βγει πλέον είναι περιττό, μιας και όλα έχουν χαθεί στην υποκρισία. Οι νέοι οπαδοί της "gothic" ζούνε σε μια ψευδαίσθηση αντικονφορμισμού, ενώ στην ουσία πρόκειται για τα ίδια ρομπότ, απλά σε άλλο χρώμα. Το γότθικο κίνημα των 80 έχει χαθεί πλέον, τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε ότι μάθαμε απ' αυτούς και να χτίσουμε το δικό μας κίνημα.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη