Το αγίο χασισάκι (chcome)

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Βιβλία περί μουσικής (και μουσικών) που διαβάσαμε...

Τίτλος βιβλίου: Το αγίο χασισάκι
Συγγραφέας: Ηλίας Πετρόπουλος
Εκδόσεις: Νεφέλη


Ο λόγος του Ηλία Πετρόπουλου καυστικός, αμφιλεγόμενος, δυνατός όπως πάντα. Λόγος που απωθεί ή παρασύρει. Ο Ηλίας Πετρόπουλος ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που ή μισείς να διαβάζεις ή ερωτεύεσαι τον τρόπο γραφής του. Θα ήθελα πραγματικά να είχα γνωρίσει από κοντά αυτόν τον άνθρωπο που δε δίσταζε να μιλήσει για τα όσα εκείνος θεωρούσε λάθος αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα.

Πριν λίγες μέρες διάβασα ένα ακόμη από τα βιβλία του, ένα βιβλίο το οποίο κάνει πολλές αναφορές στον κόσμο της μουσικής μιας συγκεκριμένης εποχής: Το άγιο χασισάκι.

Ξεκινά με έναν πολύ σύντομο πρόλογο του ίδιου του Πετρόπουλου, γραμμένον το 1990 στο Παρίσι. Ανάμεσα σε άλλα ομολογεί πως και ο ίδιος δεν ξέρει που να εντάξει αυτό το βιβλίο. Σε ποια κατηγορία βιβλίων θα ταίριαζε; Θεωρεί ως καλύτερη λύση να το εντάξει στο “είδος” της λαογραφικής εργασίας. Και πραγματικά είναι μια λαογραφική εργασία κυρίως για τον κόσμο του υπόκοσμου. Θα παραθέσω εδώ τα περιεχόμενα του βιβλίου με τη σειρά που αυτά είναι μέσα στο βιβλίο:

1)Το μπανιστήρι 2) Η διακόσμηση του μπουζουκιού 3) περίεργα όργανα 4) Η λατέρνα 5) Το μαγαζί, το πάλκο 6) Τα σκυλάδικα 7) Το αγίο χασισάκι 8) Ο Νίκος Μουσχουντής 9)Η ακατανοησία 10)Τα σπασίματα 11) Το σερετιλίκι 12) Μαρίκα Νίνου 13) Φάρσες της φυλακής 14) Βασανιστήρια και εξουσία 15) Ο Τζογές της “Βραδυνής” 16) Οι γιαννιώτικες αργκό 17) Η Τρίπολη 18) Η διδασκαλία της αργκό 20) Εικονογράφηση (παράρτημα)

Παρόλο που είναι εμφανές ότι δεν περιστρέφονται όλα του τα θέματα γύρω από τη μουσική, εν τούτοις ακόμη και αυτά που δείχνουν ως “άσχετα” έχουν πολλές αναφορές στον κόσμο της μουσικής του ρεμπέτικου. Ίσως το μόνο καθαρά άσχετο κεφάλαιο είναι το βασανιστήρια και εξουσία που αναφέρεται ευμενώς στο πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο “Βασανιστήρια και εξουσία” του Κυριάκου Σιμόπουλου (εκδ. Στάχυ), βιβλίο που είναι προϊόν μιας μεγάλης έρευνας για τα βασανιστήρια στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο από τα χρόνια της αρχαιότητας έως σήμερα.

Από τα ωραιότερα κεφάλαια είναι όσα αναφέρονται στους χώρους της τότε νυχτερινής διασκέδασης αλλά κυρίως στον τρόπο αυτής της διασκέδασης. Το πώς ήταν και πως άλλαξε σιγά σιγά. Κάθε κεφάλαιο έχει αναφορές στον κόσμο του υπόκοσμου και στη σχέση του με τη νυχτερινή διασκέδαση. Το κεφάλαιο το οποίο έχει τίτλο “Το άγιο χασισάκι” είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του βιβλίου και αξίζει να το διαβάσει κανείς για να δει εκτός των άλλων γιατί πολλά ρεμπέτικα αναφέρονταν στη χρήση χασίς.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με πολλές φωτογραφίες αλλά και σκίτσων από γκραβούρες ή από σχέδια του ίδιου του συγγραφέα, καθώς και υλικό από αφίσες.

Το εικονογραφικό υλικό έχει να κάνει με διάφορους μουσικούς αλλά και με σκηνές από τη ζωή ανθρώπων που “θεωρητικά” ανήκαν στον υπόκοσμο.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη