Τα ευρωπαικα μουσικα κεντρα κατα την κλασσικη περιοδο (3)

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

ΠΡΑΓΑ


Η σπουδαιοτητα της Πραγας εγκειται κυριως σε εργα συνθετων και μουσικων, οπως ο Τζωρτζ Μπεντα (1722-95), ο Γιοχαν Βεντζελ Σταμιτς (1717-57) και ο Καρλ Σταμιτς (1745-1801).

Παρα το γεγονος οτι οι περισσοτεροι Ουγγροι και Τσεχοι συνθετες, πηγαιναν με την πρωτη ευκαιρια στη Βιεννη, η Πραγα ηταν μια μεγαλη πρωτευουσα, με εντονη ταση προς τις καινοτομιες. Ειλκυε ετσι πολλους μουσικους απο αλλα ευρωπαικα κεντρα. Οι οπερες του Μοτσαρτ εβρισκαν σε αυτην την πολη τη μεγαλυτερη απηχηση τους. Μαλιστα οι οπερες "Γαμοι του Φιγκαρο" και ο "Ντον Τζιοβανι" γνωρισαν μεγαλη επιτυχια στη Βιεννη αφου πρωτα εγιναν αγαπητες στην Πραγα.



ΜΑΝΧΑΙΜ


Ο κυβερνητης του Μανχαιμ ηταν βασιλικος εκλεκτορας (ενας απο τους τεσσερις κοσμικους εκλεκτορες της Αγιας Ρωμαικης αυτοκρατοριας) και η αυλη του εγινε συντομα κεντρο των τεχνων. Σπουδαια μουσικα εργα γραφτηκαν και παρουσιαστηκαν εκει και, ως τα μεσα του 18ου αιωνα, η πολη ηταν κεντρο της σοβαρης οπερας. Η οπερα αρχισε να γραφεται στα γερμανικα και πολλοι υποστηριζουν οτι το Μανχαιμ υπηρξε μια απο τις κυριες βασεις της παραδοσης της οπερας, που οδηγησαν στον Μπετοβεν και στον Βεμπερ. Ωστοσο, το μεγαλυτερο μερος του μουσικου ενδιαφεροντος στο Μανχαιμ - και κυριως στα τελευταια χρονια της ακμης του - στρεφοταν γυρω απο την ορχηστρικη μουσικη και ειδικα τη συμφωνια.


Ο Εκλεκτορας δημιουργησε τη δικη του ορχηστρα, την οποια ο Λεοπολδος Μοτσαρτ θεωρουσε ως μια απο τις καλυτερες της Ευρωπης. Ηταν μια πολυ μεγαλη ορχηστρα, με εικοσι βιολια, τεσσερις βιολες, δυο κοντραμπασο, δυο φλαουτα, δυο ομποε, δυο φαγκοτα, τεσσερις κορνετες, δυο τρομπετες, τυμπανα,και κλαβεσινο. Πολλοι θεωρουν αυτην την ορχηστρα ως τη βαση της σχολης του Μανχαιμ.

Στο Μανχαιμ επισης προστεθηκαν το μινουετο και το τριο στις πρωιμες κλασσικες συμφωνιες τριων μερων.

Οταν το 1778 ο τελευταιος εκλεκτορας πεθανε διχως να αφησει διαδοχο, η αυλη διαλυθηκε και μεταφερθηκε στο Μοναχο. Ωστοσο η μουσικη που αναπτυχθηκε εκει ποτε δεν εφτασε το μεγαλειο που το Μανχαιμ ειχε προσφερει στην εξελιξη της κλασσικης μουσικης.



ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Ο Φρειδερικος ο Μεγας, η αυλη του οποιου βρισκοταν στο Βερολινο, ηταν και ο ιδιος μουσικος.

Αν και ηταν αρκετα τυραννικος, λατρευε ωστοσο το δασκαλο του φλαουτου Γιοακιμ Κουαντζ (1697-1773). Οι πραγματειες του Κουαντζ μας προσφερουν πολλες πληροφοριες σχετικα με τις τασεις που επικραουσαν τοτε, καθως και για την αισθητικη της εποχης του.

Ενα επισης σημαντικο βιβλιο που γραφτηκε τοτε ηταν αυτο σχετικα με την τεχνη των πληκτροφορων οργανων του Καρλ Φιλιπ Εμανουελ Μπαχ (1714-88).

Το κεφαλαιο που αναφερεται στη δακτυλοθετηση* συνοψιζει τις πρακτικες του πατερα του Γιοχαν Σεμπαστιαν Μπαχ.

Υπαρχει επισης ενα αλλο κεφαλαιο που παρεχει πολλες πληροφοριες σχετικα με την πρακτικη και τη σημειογραφρια των μουσικων στολιδιων.

Επισης σε αυτην την πραγματεια του Μπαχ παιρνουμε και στοιχεια για την τεχνη της μουσικης συνοδειας.


  • Δακτυλοθετηση = Η σωστη χρηση των δακτυλων κατα το παιξιμο των πληκτροφορων οργανων.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΠΛΗΚΤΡΟΦΟΡΑ ΟΡΓΑNA:


Ειναι αυτα στα οποια ο μηχανισμος ηχου ενεργοποιειται απο μια σειρα μοχλων η κλειδιων (πληκτρολογιο). Υπαρχουν πολλοι τυποι τετοιων οργανων.


ΠΝΕΥΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ:O ηχος δημιουργειται απο τον παλμο του αερα σε διαφορους αγωγους.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΒΕΣΕΝ: Ο ηχος παραγεται με νυξη των χορδων.

ΠΑΡΘΕΝΙΟ Η ΒΙΡΓΙΝΑΛΙΟ: Μια χορδη ανα νοτα, με τις χορδες παραλληλες στο πληκτρολογιο. Εχει ορθογωνιο σχημα.

ΚΛΑΒΕΣΕΝ: Δυο η περισσοτερες χορδες ανα νοτα. Οι χορδες στις 90 μοιρες προς το πληκτρολογιο. Εχει σχημα πτερυγιου.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΒΙΚΟΡΝΤ: O ηχος παραγεται απο πληττομενες χορδες.

ΚΛΑΒΙΚΟΡΝΤ Η ΚΛΕΙΔΟΧΟΡΔΟ: Οι χορδες πληττονται απο μικρα μεταλικα γλωσσιδια (tangete), τα οποια διαχωριζουν τη χορδη και κρουοντας την τη θετουν σε παλμικη κινηση.

ΠΙΑΝΟ Η ΚΛΕΙΔΟΚΥΜΒΑΛΟ: Τρεις χορδες ανα νοτα, που πληττονται απο μικρα σφυρακια. Ο ηχος ελεγχεται απο σουρντινες (πνιγεις). Διακρινεται σε ορθιο, σε μηχανικο, και σε πιανο με ουρα η μακρο.

Πιο συγχρονα πληκτροφορα οργανα ειναι το αρμονιο, το ακκορντεον και το ηλεκτρικο οργανο.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη