Ρομαντική περίοδος - Σούμαν και Μέντελσον

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σούμαν


Ο χαρακτηρας και το εργο του του Ρομπερτ Σουμαν (1810-1856) αντιπροσωπευουν το πνευμα του πρωιμου ρομαντισμου.

Ο Σουμαν ηταν μορφωμενος, εγωκεντρικος και παθιασμενος ανθρωπος. Οπως ηταν φυσικο αυτη η ανησυχη φυση του αποτελεσε αφετηρια δημιουργιας ενος ποιητικου στοχαστικου υφους απαλλαγμενο απο νοσηρους συναισθηματισμους. Στις μελαγχολικες και υποβλητικες του συνθεσεις η ιδεα και το περιεχομενο υπαγορευαν τη μορφη τους. Οι συντομευμενοι ρυθμοι του, οι εντονες παραφωνιες και οι νεωτεριστικες μελωδιες προκαλεσαν, οπως ηταν φυσικο, την αντιδραση των πιο συντηρητικων μουσικων κυκλων.

Ο μεγαλος του ερωτας για την Κλαρα Γουικ, την κορη του δασκαλου του στο πιανο, που ηταν και η ιδια σπουδαια συνθετρια, προκαλεσε το δημοσιο ενδιαφερον. Παρολο που τελικα παντρευτηκαν και η Κλαρα του εδινε τη συνεχη υποστηριξη της, ο νευρικος κλονισμος του και ο θανατος του σε ενα σανατοριο επιβεβαιωσαν το μυθο του χαρισματικου αλλα συχνα καταραμενου ρομαντικου. Παρολη την επιδεινωση της πνευματικης του καταστασης κατα τη διαρκεια των τελευταιων 15 χρονων της ζωης του, παρηγαγε πλουσιο και σημαντικο εργο, ενω παραλληλα διδασκε στο conservatoire (ωδειο) της Λειψιας και εξεδιδε και τη "Νεα μουσικη εφημεριδα".

Την εποχη του θανατου του, η μουσικη του και ιδιαιτερα τα κονσερτα για πιανο αρχισαν να αναγνωριζονται. Οι δυο κυκλοι τραγουδιων με ερωτικα θεματα "Η ζωη και η αγαπη μιας γυναικας" και ο "Ερωτας του ποιητη" θεωρουνται αριστουργηματα του γερμανικου τραγουδιου και γνωρισαν μεγαλη απηχηση.

Μετα το 1841, υπο την πιεση της Κλαρας, που επεμενε οτι μονο με τη συνθεση συμφωνιων θα μπορουσε να επιβληθει, ο Σουμαν στραφηκε στο ειδος αυτο. Οι συμφωνιες του που για χρονια θεωρουνταν ως λαθος ορχηστρικα δομημενες, εκτιμωνται σημερα για την πρωτοτυπια τους.



Μέντελσον

Ο Φελιξ Μεντελσον (1809-1847) πιανιστας, μαεστρος, συγγραφεας και συνθετης ηταν ενας απο τους πιο χαρισματικους μουσικους της εποχης του ρομαντισμου.

Σε ηλικια 17 ετων ειχε συνθεσει το οκτετο (ενα συνολο οκτω οργανων) σε σι υφεση και την οβερτουρα "Ονειρο θερινης νυκτος".

Υπο τη διευθυνση του η ορχηστρα "Gewandhaus" της Λειψιας εξελιχθηκε σε μια απο τις σημαντικοτερες ορχηστρες της Ευρωπης. Ιδρυσε επισης το Ωδειο της Λειψιας. Εργαστηκε επισης στο Βερολινο και διηυθυνε πολλες ορχηστρες της Ευρωπης. Στις συνθεσεις του ο Μεντελσον πιο συντηρητικος απο τους συγχρονους του αλλα ωστοσο πολυ ρομαντικος.

Ο Μεντελσον εδωσε νεα πνοη στο ορατοριο με τις συνθεσεις του "Αποστολος Παυλος" και "Ηλιας". Το εργο του επηρρεασε τη γαλλικη σχολη, το Ριχαρδο Στραους και τον Πιοτρ Ιλιτς Τσαικοφσκυ.


Σημείωση:

O Μεντελσον ειχε μια ταλαντουχα αδερφη, τη Φαννυ της οποιας προωρος θανατος του προκαλεσε τοσο μεγαλη θλιψη ωστε να πεθανει απο εγκεφαλικο λιγο αργοτερα. Αν ειχαν ζησει περισσοτερο θα μπορουσαν να ειχαν αλλαξει την πορεια της ρομαντικης μουσικης.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη