Ρομαντική περίοδος - Λίστ

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Φραντς Λιστ γεννηθηκε στην Ουγγαρια (1811-1886) και απο πολυ νωρις εκδηλωθηκε το μεγαλο του ταλέντο. Μαθητης του Καρλ Τσερνυ και του Αντονιο Σαλιερι, στη Βιεννη στα δεκα του χρονια γνωριστηκε με τον Μπετοβεν.

Το 1827, μετα το θανατο του πατερα του, εγκατασταθηκε στο Παρισι οπου εργαζοταν για να σπουδασει, προσπαθωντας παραλληλα να εισχωρησει στους ανωτερους πνευματικους κυκλους. Η ευφυια του και η εντονη εμφανιση του τού εξασφαλιζαν μεγαλη δημοτικοτητα κυριως στο γυναικειο φυλο.

Επηρεαστηκε απο το εργο του Μπερλιοζ, απο τον οποιο αντλησε την ηρωικη προσεγγιση και την ωριμη αισθηση του χρωματισμου. Ο Παγκανινι τον διδαξε τη δεξιοτεχνια, ο Σοπεν του εδωσε την ποιηση και το λυρισμο. Το 1834 αρχισε τα ταξιδια του σε ολον τον κοσμο και ετσι εξαπλωθηκε και η φημη του ως μεγαλοφυους πιανιστα.

Ο Λιστ ηταν ο πρωτος πιανιστας που χρησιμοποιουσε δραματικες και βιαιες κινησεις στο παιξιμο του. Αργοτερα εγινε και συνθετης αλλα και διευθυντης ορχηστρας, κριτικος, συγγραφεας και δασκαλος.

Η καριερα του στην αρχη ως σολιστ φαινοταν οτι περιοριζε την εξελιξη του ως συνθετη. Ωστοσο γυρω στο 1853 εγραψε εργα που παραμενουν κορυφαια στο συγχρονο ρεπερτοριο.

Το 1849 αποδεχομενος τη θεση του μαεστρου στη Βαϊμαρη, εκανε την πολη αυτη κεντρο της καλλιτεχνικης κινησης της Γερμανιας παρουσιαζοντας Βαγκνερ, Μπερλιοζ*, Σουμαν, Κορνελιους και Βερντι.


Ο Λιστ ηταν αντιφατικη προσωπικοτητα που προκαλουσε ή μεγαλη εχθρα ή μεγαλη αγαπη. Ηταν σοβαρος αλλα και του αρεσε να επιδεικνυεται με τον τροπο του, θρησκοληπτος αλλα και σκανδαλιστικα ερωτευσιμος και ευκολως ερωτευμενος και ο ιδιος, ματαιοδοξος και εγωιστης αλλα και γενναιοδωρος με τους αλλους.


Ειχε τοσο παθος οταν επαιζε πιανο ωστε κατεστρεψε πολλα πιανα με τον εντονο τροπο του! Η εξελιξη του ενισχυμενου με ατσαλινο πλαισιο πιανου και τσοχινα καλυμματα στα σφυρακια (οπως ολα σημερα) οφειλοταν εν μερει στο Λιστ.


Το 1834 ο Λιστ εμφανιστηκε ως ωριμος συνθετης με το αριστουργημα του "Ποιητικες και θρησκευτικες αρμονιες" που βασιζεται σε μια συλλογη ποιηματων του Λαμαρτινου, και επισης με τη συλλογη των τριων Apparitions του. Ο λυρισμος αυτων των εργων ερχεται σε αντιθεση με τις νεανικες του συνθεσεις που αντικατοπτριζαν περισσοτερο το υφος του δασκαλου του Τσερνι.

Επισης μετεγραψε για πιανο 6 εργα του Παγκανινι και ακομη 3 συμφωνιες του Μπετοβεν και μερικα τραγουδια του Σουμπερτ. Σκοπος ηταν να γινουν τα εργα αυτων των συνθετων πιο γνωστα συμβαλλοντας ετσι στην εξαπλωση τους.

Το Φεβρουριο του 1847 ο Λιστ γνωρισε την πριγκιπισσα Καρολινα Ζαιν Βιτγκεσταιν και αυτη ηταν που τον επεισε να επικεντρωσει τις δυναμεις του στη συνθεση και να εγκαταλειψει την καριερα του δεξιοτεχνη πιανιστα.

Ετσι εγραψε τα πρωτα 12 συμφωνικα του ποιηματα, τις συμφωνιες "Φαουστ και Δαντης", τη σονατα για πιανο, δυο κονσερτα για πιανο, το Νεκρικο χορο αλλα και πολλα αλλα.


Ο Λιστ ακομη και σημερα θεωρειται ο σπουδαιοτερος βιρτουοζος του πιανου που περασε ποτε απο το χωρι της μουσικης αλλα και αυτος που εδωσε νεα πνοη στην τεχνικη του πιανου ανακαλυπτοντας μεχρι και νεους τροπους γραφης για πιανο. Εκανε πολλα για να ενθαρρυνει την εκτελεση εργων παλαιοτερω συνθετων που ειχαν παραμεληθει αλλα και βοηθησε πολλους νεοτερους να αναδειχθουν.

Δεχθηκε ομως επιθεσεις για τις καινοτομιες του και υπηρχαν παρα πολλοι που τον ζηλευαν και τον επεκριναν για την επαρση του.

Το κυριοτερο ομως ειναι οτι ο Λιστ διευρυνε με τολμη την αρμονικη γλωσσα της εποχης του και μαλιστα μερικα απο τα τελευταια εργα του προοιωνιζονται την αρμονικη γλωσσα του 20ου αιωνα.



  • Πετυχε μαλιστα τον εκπληκτικο αθλο να μεταγραψει τη "Φανταστικη συμφωνια" του Μπερλιοζ για πιανο το 1833 και υποστηριξε πολυ τον Μπερλιοζ μεταγραφοντας του και αλλα εργα.



ΣΧΟΛΙΟ:

Οσα μελη του kithara.gr εχουν ασχοληθει με το πιανο σιγουρα θα αναγνωριζουν τη σπουδαιοτητα αυτου του μοναδικου πιανιστα και συνθετη του οποιου τα εργα ζητουν απο τον πιανιστα να βαλει ολη του τη δεξιοτεχνια αλλα και παραλληλα να εκφραστει μεσα απο μια μεγαλη γκαμα μουσικων χρωματισμων.

Πιστευω οτι ειναι ο,τι καλυτερο μπορει να παιξει καποιος ο οποιος πραγματικα αγαπαει το πιανο μολονοτι ειναι εξαιρετικα δυσκολος.


Αυγη

Δειτε και εδω:



http://www.d-vista.com/OTHER/franzliszt.html

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη