Ρομαντική μουσική στη Ρωσία

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ενα από τα σημαντικά στοιχεία της ρομαντικής μουσικής ηταν η ανάπτυξη της αυτοσυνειδησης στη μουσική μέσω των πολιτικών γεγονότων. Αυτό εγινε περισσότερο εμφανές στη Ρωσία. Τα εργα του Αλεξάντερ Πούσκιν (1799-1837) ήταν πηγή εμπνευσης για την όπερα και το τραγούδι.

Στη Ρωσία ως την εποχή του Αντον Ρουμπινστάιν (1829-1894) δεν υπήρχε μουσική σχολή. Ο Ρουμπινστάιν ήταν ο πρώτος που ιδρυσε μουσική σχολή στην Πετρουπολη. Ηταν ο πρωτος σημαντικός πιανίστας εντονα επηρεασμένος απο τον Μέντελσον, τον Σουμαν και τον Σοπέν. Το εργο του “Η συμφωνία του ωκεανού” ηταν δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη.

Τη δεκαετία του 1860, μια ομάδα, γνωστή ως “Οι πέντε”, αναπτυχθηκε γύρω απο τον αυτοδιδακτο Μπαλακίρεφ. Κανενας απο αυτους τους μουσικούς δεν ηταν επαγγελματίες αλλά ολοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη μουσική ζωή της Ρωσίας. Καποια απο τα εργα τους, οπως το “Μπορίς Γκουντουνωφ” του Μουσόργκι ή το “Πριγκηπας Ιγκορ” του Μποροντίν, θεωρουνται αριστουργήματα της ρωσικής όπερας.

Ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκυ (1840-1893) ήταν ο πρωτος αποφοιτος του Κονσερβατουάρ* που γνώρισε διεθνή φήμη. Εξαιρετικά προικισμένος ο Τσαικόφσκυ, ειχε μεγάλο χαρισμα στη συνθεση μελωδιών και η μουσική του εγινε πολύ δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη.

Το τεράστιο έργο του περιλαμβάνει μουσική δωματίου, τρια κοντσέρτα για πιάνο, ενα για βιολί, οπερετες και κυρίως μπαλέτα, οπως η “Λίμνη των κύκνων” η ”Ωραία κοιμωμένη” και ο “Καρυοθραύστης”. Τα μπαλέτα του ειναι απο τα πιο δημοφιλή ολων των εποχων.

Ο Σεργκέυ Ραχμάνινωφ (1873-1943) είχε επηρεαστεί εντονα απο το εργο του Τσαικόφσκυ. Ηταν βιρτουόζος πιανίστας και τα τέσσερα κοντσέρτα του για πιάνο αποτελουν σημαντικό κομμάτι του συγχρονου ρεπερτορίου. Ειχε γράψει πολλά εργα για πιάνο καθως και τρεις συμφωνίες.


  • Κονσερβατουάρ = ωδείο (conservatoire στη γαλλική γλώσσα)
Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη