Πώς να γίνετε διαδικτυακός DJ

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Από τον Νέο Κιθαρωδό


Μέσα σε όλες τις άλλες ευκολίες που φέρνει το διαδίκτυο, επιτρέπει πολύ εύκολα και γρήγορα στον καθένα να γίνει διαδικτυακός DJ και παραγωγός ραδιοφώνου, και να κάνει τις δικές του εκπομπές και αφιερώσεις, όπως τις παλιές καλές εποχές των ραδιοπειρατών της δεκαετίας του 70.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω κείμενο, πέρα από μερικές αρχικές ρυθμίσεις, το να "κάνετε εκπομπή" είναι σχεδόν το ίδιο εύκολο με το να ακούτε οι ίδιοι μουσική στον υπολογιστή σας.

(Για να προλάβουμε τους απαιτητικούς: Θα δείξουμε μόνον ένα και σχετικά απλό τρόπο διαδικτυακής εκπομπής. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί άλλοι, με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα).

Το πρώτο και βασικό συστατικό είναι ο πολύ γνωστός Winamp player, από τους πρώτους στο είδος του. Ίσως και να τον έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, αν όχι, κατεβάστε τον από αυτή τη διεύθυνση:
http://winamp.com/player/full.php

Winamp.gif

Ήδη από μόνο του το Winamp είναι πολύ πρακτικό και χρήσιμο για να ακούτε οι ίδιοι μουσική στον υπολογιστή σας, αλλά για να κάνετε εκπομπή θα χρειαστείτε επιπλέον το Shoutcast plugin, που θα το πάρετε από αυτή τη διεύθυνση:

http://shoutcast.com/download/broadcast.phtml
και συγκεκριμένα το παρακάτω αρχείο:
http://www.shoutcast.com/downloads/shoutcast-dsp-1-9-0-windows.exe
το οποίο θα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.

Αν όλα πήγαν καλά, θα πρέπει να μπορείτε να τρέξετε το Winamp, το οποίο θα σας εμφανίζει αυτόματα ένα ακόμα μικρό παράθυρο με τον τίτλο "SHOUTcast Source". Σε αυτό το παράθυρο θα κάνετε όλες τις ρυθμίσεις σχετικά με την εκπομπή.

Ρυθμίσεις Encoder:
Μπορείτε να κάνετε εκπομπή με ως 5 διαφορετικές ποιότητες σήματος ταυτόχρονα. Αυτό γίνεται γιατί πολλοί ακροατές ίσως να μην έχουν καλή σύνδεση με το internet, οπότε θα μπορούν να ακούσουν μόνο κάποιας χαμηλής ποιότητας εκπομπή, ενώ άλλοι με καλύτερες συνδέσεις θα θέλουν καλύτερη ποιότητα σήματος. Στην παρακάτω εικόνα ένα τυπικό παράδειγμα:

Encoder.gif

Ρυθμίσεις Output:
Εδώ ρυθμίζετε το πού και πώς θα πάει το σήμα σας στον έξω κόσμο. Για να μπορέσετε να ακουστείτε, χρειάζεστε έναν broadcast server (αντίστοιχο με την ραδιοκεραία του ραδιοφώνου), από τον οποίο θα πάρουν το σήμα οι ακροατές. Εσείς στέλνετε το σήμα σας στον broadcast server και εκείνος αναλαμβάνει να το διαμοιράσει σε όσους συνδεθούν να το ακούσουν. Φυσικά πρέπει να έχετε ένα τέτοιο server στη διάθεσή σας, όπως π.χ. αυτόν του Κιθάρα.

Κουμπί Yellowpages: Εδώ δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τον σταθμό και την εκπομπή μας, ένα παράδειγμα φαίνεται παρακάτω. Στο πεδίο Description δίνουμε το όνομα του παραγωγού και το όνομα της εκπομπής, όπως φαίνεται στο παράδειγμα. Στο πεδίο Genre δίνουμε το είδος της μουσικής που παίζουμε.

Σημείωση: Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ελληνικούς χαρακτήρες σε αυτά τα πεδία, γιατί μπορεί να μην εμφανιστούν σωστά σε πολλούς ακροατές. Χρησιμοποιήστε greeklish για τις ελληνικές λέξεις.

Output-2.gif

Κουμπί Connection: Εδώ δίνετε τα χαρακτηριστικά σύνδεσης με τον broadcast server. Μπορείτε να συνδεθείτε μέχρι και με 5 διαφορετικούς servers, αν και σπάνια στην πράξη θα συνδεθείτε με πάνω από 2. Δείτε το παράδειγμα παρακάτω:

Output-1.gif

Αν όλα πήγαν καλά, θα πατήσετε το κουμπί Connect και θα συνδεθείτε και στο πεδίο Status θα αρχίσει να "τρέχει" η ροή των δεδομένων προς τον server. Αν η σύνδεση αποτύχει, τότε ίσως ο server δεν είναι διαθέσιμος, ή έχετε κάποιο λάθος στα δεδομένα σύνδεσης, ή απλά κάποιος άλλος κάνει ήδη εκπομπή.

Από τη στιγμή που η σύνδεση πετύχει, είστε πλέον "στον αέρα". Οτιδήποτε τραγούδι παίζει το Winamp ακούγεται ταυτόχρονα από τους ακροατές (με κάποιες μικρές καθυστερήσεις λόγω της μεταφοράς των δεδομένων που χρειάζεται να γίνει πρώτα). Ρυθμίζετε κατά βούληση το τι μουσική θα παίζει, μπορείτε π.χ. να βάζετε ένα-ένα τραγούδι, ή να βάλετε μια τεράστια λίστα να παίξει αυτόματα, με τη σειρά ή ανακατεμένα, κλπ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα ακούγατε μόνοι σας τη μουσική.


Για προχωρημένους: Η τέχνη του μικροφώνου

Αν κάνετε συστηματικά εκπομπές, αργά ή γρήγορα θα θελήσετε να μιλήσετε μέσα από το μικρόφωνο στους ακροατές σας. Το Winamp σας δίνει αυτή τη δυνατότητα, οι σχετικές ρυθμίσεις γίνονται στην καρτέλα Input. Ακολουθεί ένα αρχικό παράδειγμα, θα χρειαστείτε κάποιες δοκιμές μέχρι να βρείτε τις σωστές εντάσεις στο μικρόφωνο και τη μουσική σας.

Input.gif

Σημείωση: Αν δεν χρησιμοποιείτε μικρόφωνο, είναι πολύ καλύτερο να αφήσετε τη ρύθμιση Input Device στη θέση Winamp (Recommended).

Καλή επιτυχία στις ραδιοφωνικές διαδρομές σας!

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη