Μια τεχνική ξενάγηση

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Από τον [neos_kitharodos.html Νέο Κιθαρωδό] ' Σε πολλούς επισκέπτες γεννήθηκε η περιέργεια, πώς γίνεται η διαχείριση των τραγουδιών σε αυτό το site, πώς αποθηκεύονται τα τραγούδια στον server και πώς δημιουργούνται οι λίστες. Αυτή η σελίδα θα προσπαθήσει να ρίξει λίγο φως...

Σε παλιότερες εποχές αποθηκεύαμε κάθε τραγούδι σε ξεχωριστό αρχείο σε μορφή html, κάτι που ήταν εύκολο και πρακτικό για μικρό αριθμό τραγουδιών, αλλά γίνεται πρακτικά αδύνατο για πάνω από 300-400 τραγούδια.

Καθώς θέλαμε να φτιάξουμε μια συλλογή με πολύ περισσότερα τραγούδια που να επιτρέπει μια πιο εύκολη διαχείριση, τα τραγούδια θα έπρεπε να είναι αποθηκευμένα σε κάποιου είδους βάση δεδομένων, που να επιτρέπει την αυτόματη δημιουργία καταλόγων, αυτόματη μορφοποίηση, κλπ.

Επίσης, καθώς τις περισσότερες φορές η πρόσθεση ή διόρθωση, μετατροπή τραγουδιών κλπ. γίνεται με μαζικό τρόπο (πολλά τραγούδια με μιας), το σύστημα θα έπρεπε να επιτρέπει κάτι τέτοιο, ώστε να μην είμαστε αναγκασμένοι να ανεβοκατεβάζουμε ένα-ένα τραγούδι.

Έτσι γεννήθηκε η βάση δεδομένων της Κιθάρας (1η έκδοση), περίπου τον Μάιο του 2000.

Στην 1η έκδοση, που ήταν γραμμένη σε perl, τα τραγούδια ήταν αποθηκευμένα σε σχετικά λίγα αρχεία σε μορφή απλού text (περίπου 5 ως 10 αρχεία), πολλά-πολλά τραγούδια μαζί. Το πρόγραμμα της perl "σάρωνε" όλα τα αρχεία με τα τραγούδια και δημιουργούσε τις λίστες (ανά τίτλο, τραγουδιστή, κλπ.) και τα αντίστοιχα hyperlinks αυτόματα. Οι περισσότερες σελίδες δημιουργούνταν "δυναμικά" από το πρόγραμμα, τη στιγμή που εμφανίζονταν στον web-browser.

Με την κίνηση του site καθώς και τον αριθμό των τραγουδιών να αυξάνονται, το σύστημα αυτό άρχισε να δείχνει τα όριά του: Η διαχείριση των δεδομένων γινόταν όλο και πιο περίπλοκη, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να γίνονται αλλαγές "ζωντανά" στα τραγούδια.

Τον Απρίλιο του 2002 τα τραγούδια "μετακόμισαν" σε βάση δεδομένων mySQL, ενώ τα προγράμματα ξαναγράφτηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, αυτή τη φορά στη γλώσσα php. Το νέο σύστημα είναι πιο ευέλικτο και γρήγορο, και προσφέρει (πέρα από την δυνατότητα "ζωντανών" αλλαγών) και μεγαλύτερα περιθώρια για περισσότερη κίνηση, περισσότερα δεδομένα και πιο εξελιγμένες λειτουργίες.

Για την μαζική καταγραφή και τον έλεγχο των τραγουδιών χρησιμοποιούμε macros, με τα οποία τα τραγούδια μπορούν να εισαχθούν / εξαχθούν από το MS Word. Έτσι, μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα τραγούδια στο MS Word, με όλες τις ευκολίες και τα εργαλεία που αυτό διαθέτει, και να δημιουργούμε στο τέλος με μια κίνηση τα αρχεία στην κατάλληλη μορφή για το site.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη