Κώστας Λειβαδάς - Οπερατέρ Αισθημάτων

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ο Κώστας Λειβαδάς ευθύνεται για μερικά από τα πιο αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια των τελευταίων χρόνων. Είναι περίπτωση σεμνού τραγουδοποιού που παρόλο που είναι επιτυχημένος εξακολουθεί να πατάει γερά στη γη, να ψάχνεται, να διαβάζει και να ακούει. Δηλώνει χαρακτηριστικά «επαγγελματίας ακροατής» και απαντάει στους επικριτές των «λαρυγγικών του δυνατοτήτων» ότι τα ίδια λεγαν για τον Τσιτσάνη και τον Πορτοκάλογλου στις αρχές. Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία που έγινε λίγο πριν τη συναυλία του παλμού 96.5 με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στη Θεσσαλονίκη.

Από τη Φιλουμένα Ζλατάνου.

Leivadas.jpg

- Καταρχήν ευχαριστούμε για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης,

- Εγώ σας ευχαριστώ!

- Σαν πρώτο ερώτημα θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει για σας ο όρος τραγουδοποιός. Τι σημαίνει για εσάς αυτό που κάνετε;

- Τι είναι ο τραγουδοποιός παραδοσιακός ορισμός είναι αυτός που γράφει τη μουσική, τα λόγια και τραγουδάει ο ίδιος. Βέβαια ένας ολοκληρωμένος τραγουδοποιός είναι και αυτός που απλά γράφει λόγια, μουσική και τραγουδάνε άλλοι. Βέβαια, το πρώτο πακέτο είναι το πιο σημαντικό ,αυτός που λέει ο ίδιος τα τραγούδια του. τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι ποιος είναι ο λειτουργικός ρόλος και τι σημαίνει να είσαι τραγουδοποιός σήμερα. Εκεί πια οι απόψεις διίστανται και ο καθένας κάνει τις επιλογές του. εάν θέλει να τραβήξει μέσα από πολύ συγκεκριμένο άξονα ιδεολογίας ή αισθητικό, ακριβώς το εργαλείο του αυτό, δηλαδή την τραγουδοποιία του ή αν ανιχνεύοντας και την εποχή του παλινδρομεί, ισορροπεί ανάμεσα σε ορισμένα πράγματα που επιβάλλει η εποχή. Υπάρχουν τραγουδοποιοί που ακολουθούν έναν πιο μοναχικό δρόμο, υπάρχουν τραγουδοποιοί όπως εγώ που είμαι με το ένα πόδι στη μοναξιά και με το άλλο στην κοινωνία, και στην ανταλλαγή και υπάρχουν και οι τραγουδοποιοί που πια έχουν απορροφηθεί σε ένα μεγαλύτερο πεδίο και φάσμα της αγοράς και της νύχτας, τραγουδοποιοί δηλαδή που εμφανίζονται και σε πίστες.

- Κάποια στιγμή είχα διαβάσει σχετικά με τις «λαρυγγικές σας ικανότητες», ότι δηλαδή ενώ γράφετε ωραία τραγούδια ,εάν τα είχαν ερμηνεύσει κάποιοι άλλοι, θα είχαν αναδειχθεί περισσότερο…

- Ποιος το είπε αυτό;

- Σε ένα site το είχα διαβάσει ως κριτική.

- Καλά εντάξει, ο καθένας μπορεί να γράψει ό, τι θέλει, να πει τη γνώμη του. Ο Βασίλης Τσιτσάνης που έλεγε τα τραγούδια του ο ίδιος ήταν καλός τραγουδιστής; Μόνο στην Ελλάδα συναντάμε αυτό το φαινόμενο. Στο εξωτερικό, πάντα τον τραγουδοποιό τον αποδέχονται πακέτο. Δεν συζητάνε επιμέρους τη φωνή του. Είναι αυτό από την αρχή. Τώρα ορισμένα τραγούδια, οπωσδήποτε μπορεί να τα πάρει ένας πολύ καλός τραγουδιστής και να τα απογειώσει. Αλλά η θέση του τραγουδοποιού όταν τραγουδάει είναι πολύ σοβαρό για να το κριτικάρει κανείς έτσι από μόνο του… μην ξεχνάς ότι εγώ γέρασα(χαμογελώντας), έχω συμπληρώσει δέκα χρόνια στο τραγούδι, και μικρός όταν ήμουν τα ίδια λέγανε και για τον Πορτοκάλογλου, ο οποίος τελικά επιβλήθηκε σαν μια από τις πιο ισχυρές φωνές και ως ένας εξαίρετος τραγουδιστής.. η Ελλάδα είναι μια φωνολάγνα χώρα και πάντα τοποθετούνταν έτσι απέναντι στους τραγουδοποιούς.


Κώστας Λειβαδάς - Σύντομο βιογραφικό

Το 1997 ένας νέος δημιουργός, ο Κώστας Λειβαδάς κάνει την πρώτη του προσωπική δισκογραφική εμφάνιση, σε ηλικία μόλις 24 ετών, με μία δουλειά που υπογράφει ο ίδιος και ως ερμηνευτής. Αφού σπούδασε για αρκετά χρόνια θεωρητικά και πιάνο, παρουσιάζεται στη δισκογραφία ως συνθέτης και στιχουργός δίπλα στο Γιώργο Δημητριάδη και τους Μικρούς Ήρωες (με το τραγούδι "Είμαι ακόμα ζωντανός" στο album "Τεύχος Δεύτερον" και στο "Επί Πτυχίω" που επιμελήθηκε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας.

Το πρώτο του album έχει τον τίτλο "Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα". Την ενορχήστρωση επιμελείται ο Οδυσσέας Τσάκαλος σε όλα τα τραγούδια, εκτός από δύο που επιμελείται ο Γιώργος Ανδρέου. Το album κερδίζει πολύ καλές κριτικές και ο Κώστας Λειβαδάς θεωρείται ως ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους δημιουργούς. Τα τραγούδια του μπαίνουν μέχρι και σήμερα σε συλλογές και ακούγονται στο ραδιόφωνο. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το ομώνυμο, το "Καράβι Για Τη Φολέγανδρο" και το "Η Βίκυ Δε Θα Σπουδάσει".

Ακολουθούν πολλές συνεργασίες με τον Γιώργο Δημητριάδη ("Σα να μη πέρασε μια μέρα"), την Ελένη Τσαλιγοπούλου ("Πιάσε Με", "Παραμιλητό Μου", "Λόγια της Σιωπής", "Έρωτας τάχα να 'ναι"), τον Δημήτρη Μπάση, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Μανώλη Λιδάκη ("Για να σε συναντήσω"), τον Σταύρο Λογαρίδη, τα Υπόγεια ρεύματα, την Ανδριάνα Μπάμπαλη ("Και η γη γυρίζει") και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ("Φρέσκο χιόνι").

Τον Ιούνιο του 2004 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός του δίσκος "Τι Χρονιά Κι Αυτή" όπου υπογράφει όλα τα τραγούδια εκτός από το ντουέτο με την Ανδριάνα Μπάμπαλη. Στο δίσκο εκτός από την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Πάνο Κατσιμίχα, με τους οποίους μοιράζεται τραγούδια, συμμετέχουν καλλιτεχνικά αλλά λαμπερά: Ζωρζ Πιλαλί, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Κλέων Αντωνίου (Μοντ Πλαγκάλ), Δήμητρα Ματσούκα, και ο Γιώργος Ρωμανός.

- Μου θυμίζει την περίπτωση του Σταμάτη Κραουνάκη ο οποίος τραγουδάει και ο ίδιος τα τραγούδια του με τον δικό του τρόπο, και σε περιπτώσεις όπως ο δίσκος «Σπεράντζα», έχει δεχτεί έντονες κριτικές γι αυτό. Πιστεύετε ότι έχετε επηρεαστεί έντονα από τον Σταμάτη Κραουνάκη;

- Βέβαια έχω επηρεαστεί πάρα πολύ και έχουμε και μια στενή σχέση με τον Κραουνάκη. Αλλά τώρα, ο Κραουνάκης είναι ένα «τεράστιο πρόσωπο»και ένας μεγάλος μύθος είναι πολύ νωρίς για μένα να συγκρίνομαι με τον Κραουνάκη. Είναι τεράστια η διαδρομή.

- Έχετε συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες, υπάρχει κάποιος ο οποίος σας έχει επηρεάσει περισσότερο;

- Και ο Λιδάκης και η Τσαλιγοπούλου με έχουν επηρεάσει που είναι απλά τραγουδιστές, και ο Ανδρέου με έχει επηρεάσει και ο Νίκος Ξυδάκης με τον Θοδωρή Γκόνη ο Σταμάτης Κραουνάκης που ανέφερες, ο Γιώργος Ρωμανός, ε δεν είναι και λίγοι.

- Αναφορικά με τον κύριο Κραουνάκη, πήρατε μέρος και στην πρόσφατη παράσταση των «Χορικών» που αποτελεί μια πρωτοποριακή δουλειά για τα ελληνικά δεδομένα.(σ.σ. Συνθέτες της Σπείρα-Σπείρα, ο Κραουνάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Στέφανος Κόκκαλης, και ο Κώστας Λειβαδάς μελοποίησαν μεταφρασμένα χορικά αρχαίου δράματος του Κ.Χ. Μύρη σε παραστάσεις που έγιναν στον πολυχώρο Αθηναΐδα) είστε ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα και την αποδοχή της παράστασης;

- Ήταν μεγάλη η αποδοχή γι αυτό το λόγο θα κάνουμε εκτενείς εμφανίσεις το καλοκαίρι σε αρχαία θέατρα.

- Είχα διαβάσει σε μια συνέντευξη σας ότι στο σπίτι σας υπήρχαν πολλοί ακροατές…

- Μα και εγώ επαγγελματίας ακροατής είμαι, αυτό δηλώνω. Δεν μπορείς να είσαι επαγγελματίας τραγουδοποιός εάν δεν είσαι επαγγελματίας ακροατής.

- Θέλω να μου πείτε, τι πιστεύετε εσείς ότι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για την μετέπειτα πορεία ενός τραγουδοποιού, το ταλέντο, η προσωπική προσπάθεια, το περιβάλλον, σε σας τι επέδρασε;

- Όλα μαζί. Απλά αν δεν έχεις το ταλέντο, και όλα τα άλλα να υπάρχουν δε γίνετε τίποτα. Ενώ αν έχεις το ταλέντο όλα παίζουν ισόποσο ρόλο.

- Ο άγιος Βασίλης τελικά σας έφερε το τραγουδάκι που ζητήσατε; (σ.σ. σε προηγουμένη συνέντευξη ,σε ερώτηση τι θα ήθελε να του φέρει ο άγιος Βασίλης, είχε πει ένα καλό τραγουδάκι)

- Νομίζω πως ναι. Δεν ξέρω τώρα εάν είναι τόσο ακριβό δώρο όσο περίμενα όμως έγραψα μερικά πράγματα για τα οποία είμαι χαρούμενος.

- Σε ποια κατηγορία πιστεύετε ότι ανήκετε; Είστε ροκ, ποπ…;

- Α! τίποτα! Ψάχνω ένα δόκιμο ηλεκτρικό τραγούδι με ελληνική ταυτότητα και πειραματίζομαι σε μια τόσο πολυπολιτισμική χώρα, γεμάτη επιρροές όπως η Ελλάδα με ένα δικό μου υβρίδιο και χαρμάνι.

- Τα πάθη τι θέση έχουν στη ζωή σας;

- Τεράστια! Την καταλυτικότερη.

- Γράφετε δηλαδή με βάση τον έρωτα, τα βιώματα σας, τις μικρές, τυχαίες ιστορίες που μπορεί να ακούσετε; Διότι τα τραγούδια σας από μόνα τους αποτελούν μικρές ιστορίες.

- Οτιδήποτε, από ένα τυχαίο γεγονός, μια ιστορία που μπορεί να ακούσω μέχρι το πιο δικό μου βίωμα που μπορεί να κουβαλάω μέσα μου χρόνια.

- Ρεαλιστής ή ονειροπόλος;

-Μου αρέσει πολύ ο όρος «οπερατέρ αισθημάτων» που μου έδωσε κάποιος.

- Και με τον Παλαμά ήταν κάτι διαφορετικό… (σ.σ. Έχει μελοποιήσει το ποίημα του Κωστή Παλαμά «ανατολή»στον δίσκο όπου γνωστοί συνθέτες μελοποίησαν ποίηση Παλαμά)

- Ναι, γενικά ασχολούμαι με την ποίηση. Η επόμενη δουλειά μου θα είναι μελοποιημένα ποιήματα που τα ετοιμάζω τέσσερα χρόνια. Θέλω να ξαναμπεί η ποίηση σε μια δόκιμη μορφή τραγουδιού και να μας αφορά όλους.

-Τι σας κάνει καλύτερο ως τραγουδοποιό, το να διαβάζετε περισσότερο…

- Το να ακούω όσο περισσότερη μουσική μπορώ, και το κυριότερο να ξεσκαρτάρω τη μουσική που ακούω και να διαβάζω όσο πιο πολύ γίνεται.
Και να ζω μια ζωή ενδιαφέρουσα, να είμαι ερωτευμένος με τη ζωή, διότι αν δεν είσαι ερωτευμένος με τη ζωή δε μπορείς να γράψεις τραγούδια.

- Πρόσφατα διάβασα σε ένα από τα περιοδικά που κυκλοφορούν, αναφορά στη προσωπική σας ζωή φήμες. Πως σας φαίνεται αυτό το παιχνίδι της δημοσιότητας;

- Τι να πω; Σάμπως το ελέγχει κανείς από ένα σημείο και μετά; Ο καθένας γράφει ό, τι νομίζει. Μια φορά που θίχθηκα αληθινά και εκνευρίστηκα, αντέδρασα. Από κει και πέρα…

- Για τα Βραβεία "Αρίων" τι γνώμη έχετε;

- Στην αρχή παραλίγο να πειστούμε ότι όλα ξεκινάνε με καλή πρόθεση. Εντάξει εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αυτές τις κατηγορίες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει ένα ειδικό βραβείο για τον ήχο που είναι ένα πολύ σοβαρό πράγμα στη δουλειά μας. Πιστεύω ότι θέλουν πολύ δουλειά ακόμα τα Αρίων, για να πείσουν το μέσο ακροατή ότι διεκδικούν μια φερέγγυα και κύρους διοργάνωση βραβείων. Οι κατηγορίες ακόμα είναι τρελές.

- Για το αποτέλεσμα του φεστιβάλ τραγουδιού στο οποίο πήρατε μέρος, τι έχετε να πείτε, για το τραγούδι που νίκησε;

- Ήταν ένα ατόφιο λαϊκό τραγούδι, καθαρής γραμμής. Είμαι ευχαριστημένος σαν εκκίνηση γενικά από αυτό το πρώτο δείγμα του θεσμού.

- Τέλος, θα μας δώσετε μια συμβουλή για τους μελλοντικούς τραγουδοποιούς;

- Να ακολουθούνε την τυχαιότητα, να αφήνουν να τους πηγαίνει και η ζωή λίγο και να πάνε κόντρα στους απάνθρωπους ρυθμούς και τις τρομερά γρήγορες ταχύτητες αυτής της εποχής.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη