Κλίμακες μινόρε: Βασικά πατήματα, κλπ.

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Από τον Νέο Κιθαρωδό.

Για κάθε κλίμακα ματζόρε υπάρχει μια κλίμακα μινόρε που αποτελείται από τις ίδιες ακριβώς νότες. Η αρχική (βασική) νότα είναι μόνο διαφορετική. Οι δύο κλίμακες λέγονται "σχετικές" μεταξύ τους.

Παράδειγμα: Οι ίδιες νότες που αποτελούν τη Ντο ματζόρε, αρχίζοντας αυτή τη φορά από τη νότα Λα, δημιουργούν την κλίμακα Λα μινόρε:

A B

C

D

E

F

G

Λα Σι

Ντο

Ρε

Μι

Φα

Σολ

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι αντιστοιχίες ανάμεσα στις σχετικές κλίμακες ματζόρε και μινόρε. Παρόμοια έχουμε και τις "σχετικές" συγχορδίες, δηλαδή οι συγχορδίες Ντο ματζόρε και Λα μινόρε είναι σχετικές μεταξύ τους, οι Ρε ματζόρε και Σι μινόρε, κλπ...

Κλίμακα ματζόρε

C

D

E

F

G

A B

Σχετική κλίμακα μινόρε

Am

Bm

Cm

Dm

Em

Fm Gm

Εύλογη απορία: Αφού οι κλίμακες έχουν τις ίδιες ακριβώς νότες, πώς τις ξεχωρίζουμε; Απάντηση: Από τα συμφραζόμενα και από τον γενικότερο "χαρακτήρα" του τραγουδιού. Φυσικά, πολλοί συνθέτες εκμεταλλεύονται αυτό τον "διφορούμενο" χαρακτήρα για να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Π.χ. κομμάτι σε Ντο ματζόρε, στο οποίο κυριαρχεί η συγχορδία Ντο ματζόρε και η νότα Ντο, ξαφνικά και υπόγεια έρχεται σε κατάσταση Λα μινόρε, με τη συγχορδία Λα μινόρε και τη νότα Λα να κυριαρχούν, μετά επανέρχεται σε Ντο, κλπ...

Αφού λοιπόν για κάθε κλίμακα ματζόρε υπάρχει και μια κλίμακα μινόρε με τις ίδιες ακριβώς νότες, αυτό σημαίνει ότι τα σχήματα και τα πατήματα που είδαμε για κλίμακα ματζόρε, ισχύουν και για κλίμακα μινόρε.

Τα σχήματα είναι ακριβώς τα ίδια, η μόνη διαφορά είναι ότi η βασική νότα της κλίμακας είναι διαφορετική. Στα σχήματα την σημειώνουμε με πράσινο αυτή τη φορά κύκλο.

AllPatternsMin.gif

Για να βρούμε πού και πώς θα παίζουμε ποιο σχήμα και σε ποια θέση, προχωρούμε ως εξής (φυσικά ισχύει και για τις κλίμακες ματζόρε :):

- Πρώτα βρίσκουμε σε ποια κλίμακα είναι το τραγούδι, π.χ. Φα μινόρε.
- Μετά βρίσκουμε τη βασική νότα της κλίμακας (Φα στο παράδειγμά μας) σε μια ή περισσότερες θέσεις πάνω στο λαιμό της κιθάρας (π.χ. στο τρίτο τάστο της χορδής Ρε).
- Επιλέγουμε το σχήμα που έχει τη βασική νότα στην αντίστοιχη χορδή (π.χ. το σχήμα 3 ή το σχήμα 4).
- Τέλος, μετατοπίζουμε νοερά το σχήμα κατά μήκος του λαιμού της κιθάρας, έτσι ώστε η βασική νότα (στον μπλε ή πράσινο κύκλο) να έρθει στο τάστο στο οποίο πιάσαμε τη βασική νότα πιο πριν.
- Και... αρχίζουμε να παίζουμε!

Για λάθη ή προσθήκες στείλτε email...

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη