Κατηγορία:Συνθέτες

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

YiannisKaralis.jpg


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΛΉΣ Συνθέτης / στιχουργός OFFICIAL WEBSITE

Ο Γιάννης Καραλής γεννήθηκε στην Αθήνα. Από παιδί είχε πάθος με τη μουσική, έπαιζε κιθάρα, έφτιαχνε μελωδίες και ονειρευόταν να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Αργότερα με τους φίλους του έφτιαξαν ένα Rock συγκρότημα που έπαιζε στον ήχο των Beatles και Rolling stones, συγκροτήματα που επηρέασαν κάθε νέο της εποχής. Σπούδασε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά τα εγκατέλειψε και συνέχισε να σπουδάζει, με υποτροφία στο Ελληνικό Ωδείο, κλασσική κιθάρα με τον Χ. Εκμετζόγλου, όπου και αποφοίτησε σαν διπλωματούχος Solist. Γύρω στο 1975 έδινε ρεσιτάλ και δίδασκε κλασική κιθάρα, ενώ συνέχιζε να γράφει μουσική και στίχους για τραγούδια. Ο μουσικός διευθυντής Μιχάλης Ροζάκης και ο μουσικός παραγωγός Γιάννης Καλογερόπουλος, τον έφεραν σε επαφή με τον αξέχαστο Μάνο Χατζηδάκι, ο οποίος άκουσε τα τραγούδια του και του άνοιξε την πόρτα των Studios του Δεύτερου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας, για να ηχογραφηθούν και να μεταδοθούν τα πρώτα του τραγούδια, από την εκπομπή “Studio B”. Τότε έγινε η μεγάλη αρχή και λίγο αργότερα (1977), ηχογραφήθηκε το πρώτο του τραγούδι στην Columbia, με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τίτλο “Πάει η αγάπη μου”, που αγαπήθηκε αμέσως και παραμένει μέχρι σήμερα κλασσικό διαχρονικό τραγούδι. Ακολουθούν τα, “Πεντοχίλιαρα”, “Με τελείωσες”, “Σαραντάρες”, “Πάμε πακέτο”, “Λεει λεει”, “Γι’ αγάπη μη μιλάς”, “Και πάω πάω”, “Ρώτησα τα μάτια μου”, “Μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης”, “Δακτυλικά αποτυπώματα”, “Κάποιος σ’ αγαπάει”, “Αμαν”, “Οι ωραίοι έχουν χρέη”, “Ψάξε με”, “Κινδυνεύω”, “Χαλάλι σου”, “Αεροπλάνο”, “Όταν μια γυναίκα”, “Κλαίει (Λεϊλά)”, “Το λιμανάκι”, “Τα χιλιόμετρα”, “Καλά μου κάνεις”, “Κέρνα φαρμάκι”, “Σκάσε”, “Μάγια μάγια”, “Χάπι”, “Πού να δεις”, “Ποιος κλαίει τώρα”, “Λατρεία”, “Πας πας”, “Ο Γυναικάς”, “Κύριε Αστυφύλακα”, “Πολύ μιλάς λίγο φιλάς”, “Όλοι τα παίρνουνε”, “Γεγονός”, “Τους θέλω και τους δυο”, “Όλα για το φουστάνι”, “Τρελό κι αγαπησιάρικο”, “Μωρό μου εσύ”, “Πρόβα”, “Push Ups”, “Φιλάκια”, “Τρελαίνομαι”, “Ελικόπτερο”, “Χωρίζω”, “Θα σε γελάσω”, “Τα ‘χω μαζί μου” και εκατοντάδες άλλα τραγούδια (χρυσά και πλατινένια), πάντοτε σε μουσική και στίχους του, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και δικαίως ο κόσμος τον κατέταξε μεταξύ των μεγαλυτέρων ελλήνων συνθετών του καιρού μας.

Ο Γιάννης Καραλής συχνά μνημονεύεται για την ευκολία του να κάνει “σουξέ”, για το χιούμορ και την ευφυία του, ενώ τα τραγούδια του διακρίνονται για την ποιότητά τους ή την εμπορικότητά τους και οπωσδήποτε για την ευρηματικότητά τους. Όπως λεει ο ίδιος ο συνθέτης, “αντιπαθώ την ανιαρή μέση οδό και προτιμώ τα άκρα..” Έχει γράψει τραγούδια για τους περισσότερους έλληνες ερμηνευτές της εποχής του: Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Βασίλη Καρρά, Πασχάλη Τερζή, Πίτσα Παπαδοπούλου, Λίτσα Διαμάντη, Σταμάτη Γονίδη, Στέλιο Ρόκκο, Ρίτα Σακελαρίου, Δούκισσα, Καίτη Γκρέυ, Αλέκο Ζαζόπουλο, Χρήστο Δάντη, Καίτη Γαρμπή, Κωνσταντίνα, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστα Μπίγαλη, Παιδιά από την Πάτρα, Λίτσα Γιαγκούση, Αγγελο Διονυσίου, Κατερίνα Στανίση, Δημήτρη Κοντολάζο, Οπισθοδρομική κομπανία, Γιώργο Γερολυμάτο, Λευτέρη Πανταζή, Χρήστο Αντωνιάδη, Πωλίνα και άλλους. Το 1990 εμφάνισε και απογείωσε, το νέο (τότε) τραγουδιστή Χρήστο Δάντη, για τον οποίο έγραψε το “Push ups”, τα “Δακτυλικά αποτυπώματα” (πλατινένιος) και αργότερα τα πρώτα τεσσεράμισι (χρυσά) album της καριέρας του. Από τις συνεργασίες αυτές το τραγούδι του Γιάννη Καραλή “Αμάν” (1991), κυκλοφόρησε σε τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη και εμφανίστηκε στο MTV και στο MCM, όπως ακριβώς συνέβη και με το τραγούδι του “Κάποιος σ’ αγαπάει” (1994). Στη συνέχεια το 1992, εμφάνισε και καθιέρωσε τη Λίτσα Γιαγκούση, για την οποία έγραψε μεγάλες επιτυχίες (τα πρώτα έξι album της καριέρας της) και έκτοτε ειδικεύεται στους νέους τραγουδιστές. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, “Σταυροφορίες” Νίκου Τσιφόρου σε διασκευή Νίκου Λαζαρίδη, “Peter Pan” σε διασκευή Κώστα Ποταμίτη) κ.ά. Επίσης έγραψε μουσική για τηλεοπτικές εκπομπές και TV σήριαλ “Ουράνιο τόξο”, καθώς και αμέτρητα σήματα για ραδιοφωνικές εκπομπές. Στον τόμο “200 Διαχρονικά Ελληνικά Τραγούδια”, που εκδόθηκε το 1994 από τον μουσικολόγο Γιώργο Νοταρά, περιλαμβάνεται η σύνθεσή του Γιάννη Καραλή, “Με τελείωσες”. Το 1999 εμφανίστηκε σαν παραγωγός πίσω από το μικρόφωνο του ραδιοφωνικού σταθμού SKY και από την εμπειρία του αυτή έγραψε το τραγούδι “Ράδιο αγάπη μου” και το εκκεντρικό “Ολοι τα παίρνουνε”. Το 1994, ο Γιάννης Καραλής πήρε το πρώτο βραβείο του μουσικού διαγωνισμού “Ποπκορν”, για το στίχο στο τραγούδι του με τίτλο “Ψάξε με”.

Η πιο σημαντική παράλληλη ενασχόλησή του ήταν η Διαφήμιση, αφού έγραψε περισσότερα από 100 διαφημιστικά Jingles και πάρα πολλές ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Το 1996 τιμήθηκε με το πρώτο πανελλήνιο βραβείο ραδιοφωνικής διαφήμισης, για τη δημιουργία του διαφημιστικού spot του χαρτιού “Diana”. Το 1997, στην ωριμότητά του, είδε με τελείως διαφορετική άποψη (ethnic flavor), μερικές από τις παλαιότερες επιτυχίες του και σύνθεσε μια σουίτα για κλασική κιθάρα. Έτσι γεννήθηκε το Instrumental Album “Odyssey”. To “Odyssey” κυκλοφόρησε διεθνώς και μέχρι σήμερα πωλείται στις περισσότερες χώρες. Τον Μάρτιο του 2009, κυκλοφόρησε και στην Τουρκία. Στο album “Odyssey” περιλαμβάνεται η σύνθεση *ECLIPSE που αποτέλεσε και την προσωπική Οδύσσεια του Γιάννη Καραλή.

  • Ένα χρόνο αργότερα από τη διεθνή κυκλοφορία του instrumental album “Odyssey” (24 Ιουνίου 1997), η “Universal Τουρκίας” χρησιμοποίησε ατόφιο το ηχογράφημα “Eclipse”, χωρίς την άδεια του συνθέτη.

Με προσθήκη στίχων και φωνής, από τη Sezen Aksu, η σύνθεσή “Eclipse” του Γιάννη Καραλή, μετατράπηκε σε “τούρκικο” τραγούδι και μετονομάστηκε σε “Adi Bende Sakli”, που σημείωσε τεράστια επιτυχία και πάνω από 1.500.000 πωλήσεις. Επιπλέον το όνομά του συνθέτη Γιάννη Καραλή, δεν αναγράφηκε. Η ανήκουστη αυτή υπόθεση βρίσκεται ακόμα στα Δικαστήρια.

To 1997, συνεργάστηκε με τη Walt Disney productions και έγραψε τους ελληνικούς στίχους για το τραγούδι “Go the distance” που τραγούδησε ο Διονύσης Σχοινάς στην ταινία “Hercules” ενώ το 2006 έγραψε “The adaptation for the end title song ROUTE 66”, που τραγούδησε ο Σάκης Ρουβάς, στην ταινία “Cars”.

Το 1999 έγραψε τη σύνθεση για βιολί “Diana blue”, που περιλαμβάνεται στο album του Solist Νίκου Χατζόπουλου “Cosmos”, που κυκλοφόρησε διεθνώς.

Όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, ο Γιάννης Καραλής συνέχισε να γράφει τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Τώρα που η μουσική βιομηχανία “πνέει τα λοίσθια”, συνεχίζει επιλεκτικά να γράφει τραγούδια, κυρίως για φίλους του. Από τις τελευταίες δουλειές του ξεχώρισαν τα τραγούδια “Χωρίζω” (2008) και “Ελικόπτερο” (2009), με τον Αλέκο Ζαζόπουλο.

Ο Γιάννης Καραλής είναι ρηξικέλευθος και πολυσχιδής. Ασχολείται με Μηχανολογία, Ηλεκτρονικά, Ιατρική, Φυσική, Νομικά, Σχέδιο και Computer, ενώ τις ελεύθερες ώρες του γράφει μουσική.

Έχει εμφανιστεί επιλεκτικά, σε αμέτρητες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει δώσει πλήθος συνεντεύξεων στις εφημερίδες και στα περιοδικά.

Ο ίδιος ξεχωρίζει τα τιμητικά αφιερώματα που του έκαναν στην τηλεόραση, η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου στην ΕΤ1 και η Μαλβίνα Κάραλη τον Ant1.

Λατρεύει τον Einstein, την ποίηση, το John Lennon, τo Rock, το Νίκο Καζαντζάκη, το Νίκο Γκάτσο, το Μάνο Χατζηδάκι, το Μάνο Ελευθερίου, τα μαύρα του γυαλιά (γιατί τα πράγματα είναι σκούρα), το χιούμορ και τη σοφία των απλών ανθρώπων, ενώ απεχθάνεται τούς “Ετερόφωτους”, τους “Σωτήρες”, τους “Μουσικοσυνκλέφτες” και τους “ Ψευτοκουλτουριάρηδες”.

Ο Γιάννης Καραλής πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να “ποινικοποιηθεί” η ανθρώπινη βλακεία και συχνά ονειρεύεται αυτό που ήταν τότε, που ήθελε να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Και όπως είπε ο Γουλιέλμος ΤΕΛΛΟΣ

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη