Η Αμερικανική ηπειρος κατά την κλασικη περιοδο.

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα επισημα μουσικα ρευματα της Ευρωπης σταδιακα καθιερώθηκαν και στις αμερικανικες αποικιες. Κατα τη δεκαετια του 1730 δινονταν κοντσερτα στη Βοστωνη, στο Τσαρλεστον και τη Νεα Υορκη. Τα μελη της Μοραβιανης εκκλησιας*, ανθρωποι με αγαπη στη μουσικη εγκατεστησαν στην εκκλησια τους μια ορχηστρα και ενα οργανο και το 1748 ιδρυσαν ενα μουσικο κολεγιο, παρομοιο με τα αντιστοιχα της Ευρωπης. Αυτο το μουσικο κολεγιο προωθουσε κυριως κονσερτα. Προς τα τελη ομως του αιωνα εκτος απο την παρουσιαση των εργων του Μοτσαρτ και το Χαυντν, τα μελη του μουσικου κολεγιου αρχισαν να παρουσιαζουν και δικες τους συνθεσεις. Ο μουσικος του κλαβεσεν Φρανσις Χοπκινσον (1737-91) ηταν ο πρωτος σημαντικος Αμερικανος συνθετης της αποικιακης περιοδου.


Απο τη δεκαετια του 1750, το Τσαρλεστον και η Νεα Ορλεανη εγιναν τα κεντρα του γαλλικου στυλ.

Η αγγλικη οπερα ηταν πολυ δημοφιλης στη Νοτια Καρολινα απο το 1735 ως το 1790, οποτε η γαλλικη περασε στο περιθωριο, ενω η ιταλικη οπερα εκανε το ντεμπουτο της το 1794, με την παρουσιαση της οπερας του Παιζιελο "Ο κουρεας της Σεβιλλης" στη Βαλτιμορη, τη Φιλαδελφεια, τη Νεα Υορκη αλλα και αλλου.


  • Μοραβιανη εκκλησια: Αιρεση της Προτεσταντικης εκκλησιας. Τα μελη της Μοραβιανης εκκλησιας σταλθηκαν να δημιουργησουν εκκλησιες στη Βορειο Αμερικη στα μεσα του 18ου αιωνα. Εγκατασταθηκαν στη Βηθλεεμ της Πενσυλβανιας το 1741.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρθρα που εχουν προηγηθει σχετικα με την ιστορια της μουσικης καθώς και αυτα που θα ακολουθησουν εχουν (οπως εχει ηδη αναφερθει στα πρωτα εξ' αυτων) ως πηγες την Εγκυκλοπαιδεια Grand Larousse (θεματικη εγκυκλοπαιδεια), την εγκυκλοπαιδεια Παπυρος Larousse Brittanica, τα λεξικα Μπαμπινιωτη, Φυτρακη και Βλαστου και την ιστορια της Δυτικης μουσικης (τομοι Α+Β, Chr. Headington, εκδ. Gutenberg.)

Τυχον νεες πηγες θα αναφερθουν εκ νεου.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη