Γαλλικη και Αγγλικη Αυλη κατα τη διαρκεια του μπαροκ

Από Κιθάρα wiki
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γαλλικη Αυλη


Στη Γαλλικη αυλη κατα τη διαρκεια της βασιλειας του Λουδοβικου ΙΔ' (1643-1715), η χρηση της χορωδιας στην οπερα επανηλθε σε εναν νεο τυπο μουσικου θεατρου που επινοηθηκε απο τον αυλικο συνθετη Ζαν Μπατιστ Λουλυ. Η προθεση του ηταν να απαλλαξει τη γαλλικη οπερα απο την ιταλικη επιρροη. Αντλωντας τα θεματα του απο τη γαλλικη τραγωδια, ο Λουλυ χρησιμοποιησε το βασιλικο μπαλετο, προσαρμοσε τα ιταλικα ρετσιτατιβο στα γαλλικα, αντικατεστησε τις αριες βιρτουοζο με εξαιρετικα χορωδιακα και εδωσε στην οπερα του το γαλλικο τιτλο tragedie lyrique (λυρικη τραγωδια).

Η μορφη της ορχηστρικης οβερτουρας (εισαγωγης) ομως υιοθετηκε απο ολη την Ευρωπη. Η ιταλικη οβερτουρα ειχε τρεις εν σειρα κινησεις: γρηγορα, αργα, γρηγορα, ενω η γαλλικη ειχε δυο κινησεις: η πρωτη αργη με εντονους στικτους ρυθμους και η δευτερη γρηγορη σε στυλ φουγκας.

Και οι δυο εγιναν τα κυριαρχα στυλ στα μεσα και στα τελη της εποχης του μπαροκ.


Ο μεγαλυτερος ανταγωνιστης του Λουλυ ηταν ο Σαρπαντιε ο οποιος συνεθετε μουσικη για το βασιλικο παρεκκλησι του Λουδοβικου του ΙΔ' που απασχολουσε δεκαδες τραγουδιστων και μια απο τις μεγαλυτερες ορχηστρες στην Ευρωπη. Το πιο ονομαστο μουσικο συνολο της Αυλης ηταν μια ορχηστρα εγχορδων γνωστη ως τα 24 βιολια του βασιλια.


Αγγλικη αυλη


Οταν ο Καρολος ο Β' της Αγγλιας (1660-1685)πληροφορηθηκε τη μουσικη υπεροχη των 24 βιολιων του βασιλια στη Γαλλια εσπευσε να καθιερωσει μια δικη του μουσικη ομαδα. Οι αυλικοι συνθετες του Παρσελ και Μπουλ εγραψαν μεικτα ανθεμια και πανηγυρικες ωδες με συνοδεια ορχηστρας. Τα εργα τους ομως ηταν επηρεασμενα απο τα ιταλικα μοτετα των οποιων η μεγαλη δημοτικοτητα αποτελουσε απειλη για την αγγλικη μουσικη.

Αντι να ακολουθησουν το παραδειγμα της Γαλλιας και να δημιουργησουν ενα δικο τους αγγλικο τυπο οπερας, οι Αγγλοι παρεμειναν πιστοι στη "μασκα".

Η μασκα ανθησε στην Αγγλια τον 17ο αιωνα και ηταν κυριως μια ιδιωτικη αυλικη ψυχαγωγια που βασιζονταν σε αλληγορικα η μυθολογικα θεματα. Συνδυαζε ποιηση, μουσικη, χορο, περιπλοκα κοστουμια και μηχανισμους.

Προσωπικά εργαλεία
Χώροι ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Εργαλειοθήκη